Την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων στην Αυστραλία θα έχουν νέοι από την Ελλάδα
Τον πολλά υποσχόμενο εργασιακό παράδεισο της Αυστραλίας θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς 500 νέοι από την Ελλάδα, μέσω το πιλοτικού προγράμματος Working and Holiday Visa.
Η διακρατική συμφωνία, που υπέγραψαν πρόσφατα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στην Καμπέρα η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, προβλέπει τη δυνατότητα να παραμείνουν για ένα έτος στη μακρινή ήπειρο νέοι Ελληνες (ηλικίας από 18 έως 30 ετών), προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όχι μόνο για τις διακοπές τους αλλά και για να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε ένα υψηλών απαιτήσεων επαγγελματικό περιβάλλον.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και νέοι από την Αυστραλία, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και να εργαστούν στην ελληνική επικράτεια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η εφαρμογή της συμφωνίας για την έκδοση βίζας για διακοπές με παράλληλη εργασία (Working and Holiday Visa) θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες, αφού πρώτα επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι κάτοχοι τουριστικής βίζας δεν επιτρέπεται να εργαστούν, ενώ όσοι ταξιδεύουν με απλή βίζα προσπαθώντας να παραμείνουν νόμιμα στην Αυστραλία γράφονται συνήθως σε μια σχολή μετατρέποντας την τουριστική τους βίζα σε φοιτητική.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες από τις προϋποθέσεις που οφείλουν να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:
• Ηλικία από 18 έως 30 ετών, η οποία θα διαπιστώνεται με αυστηρό υπολογισμό ακόμα και της ημέρας και ώρας γεννήσεως.
• Επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας.
• Κατοχή εκ μέρους των αιτούντων πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή βεβαίωσης φοίτησής τους σε παρόμοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
• Υποχρέωση ταξιδιωτικής ασφάλειας υγείας για όλο το διάστημα παραμονής.
• Ιατρικές εξετάσεις για τους ενδιαφερομένους που θέλουν να εργαστούν στον τομέα της υγείας.
• Υπαρξη χρηματικού ποσού ικανού για τη διαβίωση των συμμετεχόντων, το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 4.000 ευρώ με αποδεικτικά στοιχεία.
• Κατοχή εισιτηρίου με επιστροφή.
Επισημαίνεται πως η βίζα είναι ατομική και δεν μπορεί να συμπεριλάβει σύζυγο ή παιδιά, έχει διάρκεια δώδεκα μηνών και επιτρέπει στον κάτοχο να εργαστεί στην Αυστραλία για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών σε κάθε εργοδότη ή να παρακολουθήσει πρόγραμμα σπουδών της επιλογής του διάρκειας τεσσάρων μηνών, ενώ το κόστος της ανέρχεται σε 250 ευρώ. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν οι ίδιοι τον εργοδότη που τους ενδιαφέρει, ανοίγοντας έτσι τις επαγγελματικές τους προοπτικές, καθώς στην περίπτωση που οι δύο πλευρές μείνουν εξίσου ικανοποιημένες από τη συνεργασία, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την τροποποίηση της βίζας του εργαζομένου προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του και να τον ενσωματώσει πλήρως στο προσωπικό που απασχολεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεσμεύτηκε πως αν το πρόγραμμα πετύχει, τότε μπορεί να επεκταθεί χρονικά αλλά και σε αριθμό συμμετεχόντων.
Προνομιούχοι οι Αυστραλοί νέοι
Πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και το Διεθνές Ιδρυμα Νέων, αξιολογώντας το επίπεδο διαβίωσης νέων ανά τον κόσμο, έδειξε ότι η Αυστραλία είναι η ιδανική χώρα για να μεγαλώσει κανείς.
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και το Διεθνές Ιδρυμα Νέων αξιολόγησαν τον τρόπο ζωής νέων ηλικίας από 12 έως 24 χρόνων σε τριάντα χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νέοι της Αυστραλίας είναι οι περισσότερο προνομιούχοι νέοι του κόσμου. Στην λίστα των 30 χωρών τη δεύτερη θέση κατέχει η Σουηδία και την τρίτη η Νότιος Κορέα. Προκειμένου να διερευνηθεί το ερώτημα «σε ποια χώρα οι νέοι ζουν καλύτερα», οι ερευνητικοί οργανισμοί έλαβαν υπόψη τους τις δυνατότητες συμμετοχής στην πολιτική ζωή, τις ευκαιρίες στον οικονομικό τομέα, την εκπαίδευση, την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την τεχνολογία. Επιπλέον αξιολογήθηκαν και οι αντιλήψεις των νέων για την κυβέρνηση και τον αποτελεσματικό ή όχι τρόπο λειτουργίας της.
Αδεια παραμονής με τρεις τρόπους
Οι βασικοί τύποι βίζας, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής, που εκδίδονται για την Αυστραλία είναι οι εξής:
• Temporary Business Visa 457: Οι κάτοχοί της μπορούν να μείνουν στην Αυστραλία έως και τέσσερα χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης, ενώ μετά τη λήξη της μπορεί να υποβληθεί εκ νέου αίτημα ανανέωσής της.
• Employer Nomination Scheme (ENS): Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορηγεί μόνιμη άδεια εργασίας στους εργαζόμενους και δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να επιλέξουν οι ίδιοι τα άτομα με τα προσόντα που επιθυμούν.
• Labour Agreements: Επιχειρήσεις προσλαμβάνουν μόνιμο ή προσωρινό προσωπικό απασχόλησης, προερχόμενο από άλλες χώρες, έχοντας όμως εξασφαλίσει πρώτα την έγκριση της πολιτείας ή των κυβερνήσεων της περιοχής στην οποία εδρεύουν.
Ιστοσελίδες
Σημαντικές ιστοσελίδες όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις μετανάστευσης στην Αυστραλία είναι οι εξής:
Υπουργείο Μετανάστευσης και Υπηκοότητας της Αυστραλίας:http://www.immi.gov.au
Κατάλογος Επαγγελμάτων Ειδικευμένων (SOL):http://www.immi.gov.au/skills/
Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα:http://www.greece.embassy.gov.au/athn/home.html
Α. ΜΑΡΙΝΟΥ, ΕΘΝΟΣ