Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 1η Γιορτή Ρουμελιώτικης Κουζίνας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δελφών, η Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξειδίου και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Η γαστρονομική αυτή γιορτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στο Γαλαξείδι. Μία γιορτή η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και που έφερε κοντά το σύνολο σχεδόν της παραδοσιακής γαστρονομικής αλυσίδας του τόπου μας και που προσπάθησε να αναδείξει τον πλούτο της ευλογημένης αυτής γης των Δελφών.
Ήταν μία γιορτή που εξέπληξε με το μέγεθος των συμμετοχών και των επισκεπτών, σε βαθμό να δημιουργηθεί η ανάγκη του να επανασχεδιαστεί σε νέες βάσεις η γιορτή αυτή και να μετασχηματιστεί σε έναν οργανωμένο γαστρονομικό θεσμό για τον τόπο, που θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε όλη την επικράτεια του Δήμου Δελφών.
Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν με τα ιδιαίτερα πιάτα τους 105 συνταγές του τόπου. Κύριο κριτήριο ήταν να αποτελούν παραδοσιακή συνταγή που έχει μείνει ζωντανή στο χρόνο, να εκπροσωπεί τα χαρακτηριστικά της ρουμελιώτικης κουζίνας, να συμπορεύεται με τη σύγχρονη γαστρονομία και φυσικά το μεράκι στην παρασκευή και την παρουσίαση του πιάτου. Η καταγραφή των συμμετοχών ανέδειξε με τρανό τρόπο τη συνεργασία των γενεών του τόπου μας στο να καταγράψουν γνωστές αλλά και άγνωστες συνταγές της καθημερινότητάς τους και που διαχρονικά κουβαλούν ιδιαίτερες γεύσεις, μνήμες και ιστορίες. Η πληθώρα δε των ντόπιων φρέσκων αλλά και σπιτικά συντηρημένων υλικών παραγωγής των συνταγών ήταν κάτι που εντυπωσίασε και που καταγράφηκε αναλυτικά στα πλαίσια της δημιουργίας μίας συγκεντρωμένης εργασίας καταγραφής της παραδοσιακής ρουμελιώτικης κουζίνας.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Ηλίας Μαμαλάκης, Κων/νος Μουζάκης (Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας), Αναστάσιος Τόλης (Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας), Ευάγγελος Κυριαζής (επιχειρηματίας της εστίασης), Νικόλαος Σαράντος, Νικόλαος Αργυρίου (οινοποιός), Μαγκλάρας.
Νικητές του πρώτου βραβείου της “Χρυσής Ελιάς” στις κατηγορίες του γαστρονομικού διαγωνισμού είναι:
- Στην κατηγορία “ΦΑΓΗΤΟ”, ο κ. Γιώργος Μηνάς από το Γαλαξείδι με μυδοπίλαφο.
- Στην κατηγορία “ΠΙΤΑ”, η κα Κατίνα Τζίβα από την Ιτέα με μακαρονόπιτα.
- Στην κατηγορία “ΓΛΥΚΟ”, η κα Παναγιώτα Αργύρη από τη Δεσφίνα με τηγανίτες.
Στη γιορτή συμμετείχαν δεκάδες ντόπιοι παραγωγοί καθώς και επιλεγμένοι επισκέπτες παραγωγοί, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους στο κοινό και να συνομιλήσουν με όλους για κάθε πτυχή των προϊόντων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των δημιουργικών προτάσεων χρήσης.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των καθηγητών και των σπουδαστών της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξειδίου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ειδικά στο κομμάτι της μαγειρικής τέχνης όπου κυρίαρχο θέμα ήταν το ψάρι και οι δημιουργικές του συνταγές βασισμένες στην παράδοση του τόπου.
traveldailynews