Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ο «πονοκέφαλος» της online διαφήμισης


Ως γνωστόν, η διαφήμιση στο διαδίκτυο αποτελεί μια πολύ μεγάλη «μπίζνα», με τζίρο που υπολογίζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Παράλληλα όμως με αυτή αναπτύσσεται και ο αντίστοιχος… κλάδος της διαδικτυακής απάτης!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, εκτιμάται ότι το 36% της κίνησης στο διαδίκτυο είναι «ψεύτικη», ως προϊόν «μολυσμένων» με ιούς υπολογιστών, που έχουν προγραμματιστεί να επισκέπτονται συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε τζάμπα κέρδη για κάποια sites και σε ζημία για τους διαφημιζόμενους, καθώς το κόστος της online διαφήμισης πάει συνήθως αναλογικά με την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι πέρυσι στις ΗΠΑ πήγαν έτσι «χαμένα» περί τα 6 δισ. δολάρια από το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης!

Η «ταυτότητα» των ενόχων περιβάλλεται φυσικά με μέγα μυστήριο – συχνά φαίνεται να δρουν από περιοχές της Ασίας ή της Ανατολικής Ευρώπης. Απ’ όπου όμως κι εάν προέρχεται η απάτη, το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιος βάζει βαθύτερα το «χέρι» στην τσέπη του διαφημιζόμενου.

Όχι πάντως ότι αυτό το νέο δεδομένο κινδυνεύει να καταρρακώσει την online διαφήμιση. Αντιθέτως! Ολοένα και μεγαλύτερα ποσά διατίθενται από εταιρείες στο νέο αυτό είδος «τσιγκλίσματος» του καταναλωτικού ενδιαφέροντος.

Συμπεριλαμβανομένων λοιπόν των social media και των κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι φέτος για την online διαφήμιση θα δαπανηθούν περί τα 50 δισ. δολάρια μόνον στις ΗΠΑ. Ποσό, που αντιστοιχεί στο 28% της εκεί συνολικής διαφημιστικής δαπάνης.

Σε αντίβαρο πάντως της διαδικτυακής διαφημιστικής απάτης, οι περισσότερες εταιρείες είτε απαιτούν πιο αυστηρούς όρους στις συμφωνίες τους με τις διαφημιστικές εταιρίες, είτε στρέφονται και σε ειδικευμένες στο θέμα εταιρίες.

Η Verizon και η L’Oreal, για παράδειγμα, άλλαξαν τα συμβόλαιά τους, βάζοντας ρήτρες για περιπτώσεις όπου π.χ. τα διαφημιστικά online video των προϊόντων τους παίζονται χωρίς ήχο ή διαπιστωθεί ότι τα κλικ στις ιστοσελίδες δεν ανήκουν σε πραγματικούς χρήστες.

Αντίστοιχα, κολοσσοί όπως η Coca Cola Co., η Lenovo Group Ltd και η GM προχώρησαν ήδη σε συνεργασία με ειδικευμένες εταιρείες, όπως η White Ops, που διενεργούν διαδικτυακά τεστ και ελέγχους για «πεταμένα» λεφτά στις online διαφημίσεις. Όπως λέει και ο διευθυντής του διεθνούς τμήματος digital marketing της GM, Γκάρι Μίλνερ: «στην τελική ανάλυση, είναι σαν να πετάς τα σκουπίδια».



Fortunegreece