Σελίδες

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Για τους προγραμματιστές της Silicon Valley ο πήχης είναι πιο ψηλά από ποτέ


του Τζ. Π. Μανγκάλινταν

Η ζήτηση για προγραμματιστές στη Silicon Valley είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και οι εταιρείες προσφέρουν όλων των ειδών τις παροχές για να τους προσελκύσουν. Όμως οι προσδοκίες ορισμένων εργοδοτών φτάνουν δυσθεώρητα επίπεδα.

Στο μάθημα πληροφορικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, οι φοιτητές στο τέλος κάθε τριμήνου παρουσιάζουν την εργασία τους. «Πριν από δέκα χρόνια ένα demo ενός διαδικτυακού διακομιστή θεωρείτο επίτευγμα», λέει ο Ράμτζι Σρινιβάσαν, απόφοιτος του Στάνφορντ και ιδιοκτήτης τηςCounsy, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που απασχολεί 40 προγραμματιστές. «Τώρα η απαίτηση είναι να στήσεις ένα πλήρως λειτουργικό ιστότοπο ή μια εφαρμογή για κινητά».

Φυσικά τα διαθέσιμα εργαλεία σήμερα είναι πολύ πιο σύνθετα και διαδεδομένα απ’ ότι στο παρελθόν. Έτσι μπορεί κανείς αρκετά γρήγορα να δημιουργήσει σύνθετες εφαρμογές όπως τοPinterest και το Instagram.

«Μπορούμε πλέον να επιλύουμε πολλά προβλήματα που στο παρελθόν πολλοί λίγοι είχαν την υπομονή και τη θέληση να επιλύσουν», λέει ο Πέντραμ Κεϊάνι, Διευθυντής Σχεδιασμού στοFacebook. Πλέον η διαφοροποίηση μεταξύ των υποψηφίων που αναζητούν εργασία είναι πιο δύσκολη. «Στο παρελθόν για να πληρώσουμε τρεις κενές θέσεις θα βλέπαμε 10 υποψήφιους,» λέει ο Κεϊάνι. «Σήμερα πολλοί περισσότεροι θα έρθουν για τις ίδιες αυτές θέσεις.

Ο συνιδρυτής της PureStorage και Τεχνικός Σύμβουλος Τζον Κόλγκρεϊβ λέει ότι «τα πράγματα κινούνται πιο γρήγορα σήμερα στο χώρο της καινοτομίας. Αν κάποιος με το που αποφοιτήσει πιάσει δουλειά στην ΙΒΜ για 15 χρόνια και εργαστεί έντονα σε ένα αντικείμενο για μερικά χρόνια μάλλον αδικεί τον εαυτό του».

Στη Hearsay Social, μια πλατφόρμα διοίκησης και μάρκετινγκ, οι προγραμματιστές πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους πελάτες και να επιλύουν καθημερινά τους προβλήματα, λέει ο Στηβ Κάριτι, ιδρυτής της εταιρείας. «Ζητάμε όλο και περισσότερα από εκείνους που δημιουργούν τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή», παραδέχεται.

Ο Μάρκο Ζαπακόστα, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Thunbtack, μιας πλατφόρμας τοπικών υπηρεσιών, απαιτεί ευελιξία από τους 13 μηχανικούς που εργάζονται στην εταιρεία. Όταν προσλαμβάνει αναζητά άτομα που δεν αρκούνται απλά στο να ολοκληρώνουν εργασίες αλλά μπορούν να συνεισφέρουν δυναμικά στην βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνει ένα άτομο για κάθε 150 που έρχονται.



FORUNEGREECE