Μία νέα προσπάθεια στο χώρο της κατάρτισης νέων επιχειρήσεων (startups) που κινούνται στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών κάνει την εμφάνιση της στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Founder Institute, το οποίο, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σχετικής παρουσίασης, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης επιχειρηματιών τεχνολογίας παγκοσμίως.
Το Founder Institute φέρνει στη χώρα μας η πρωτοβουλία Industry Disruptors – Game Changers και ουσιαστικά πρόκειται για ένα τετράμηνο πρόγραμμα “σπουδών” που έχει ως στόχο να βοηθήσει επίδοξους επιχειρηματίες να κάνουν την ιδέα τους εταιρεία. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος στην Ελλάδα λήγει στις 25 Απριλίου 2014 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση http://fi.co/apply/athens. Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Στάγκος, ο οποίος μαζί με την Κάρλα Τάνας είναι οι διευθυντές του προγράμματος, ο στόχος είναι να επιλεγούν 25 άτομα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Σημειωτέον πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν είναι δωρεάν αλλά έχει ένα κόστος που ανέρχεται στα 499 ευρώ ανά άτομο. Θα δοθούν πάντως δύο υποτροφίες για την παρακολούθηση του προγράμματος, μια στον καλύτερο υποψήφιο (Applicant Distinction Fellowship) και μια στην καλύτερη γυναίκα υποψήφιο (Female Founder Fellowship), τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν όσοι δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 30 Μαρτίου. Ο στόχος είναι να υπάρχουν δύο κύκλοι σε ετήσια βάση και να δημιουργούνται πάνω από 20 βιώσιμες τεχνολογικές επιχειρήσεις κάθε χρόνο.
Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου πρόκειται να ξεκινήσει στις 7 Μαϊου και τα μαθήματα θα γίνονται ένα κάθε εβδομάδα και μάλιστα το απόγευμα, ενώ θα διαρκέσουν συνολικά 14 εβδομάδες. Κάθε ενότητα θα παραδίδεται από τρεις μέντορες, οι οποίοι θα μοιράζονται τις μοναδικές και συχνά διαφορετικές απόψεις τους σχετικά με το θέμα, και θα παρέχουν συμβουλές μέσα από την εμπειρία τους. Οι συμμετέχοντες θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν ομαδικές εργασίες με τη θεματολογία κάθε ενότητας. Στις ενότητες περιλαμβάνονται σχεδόν όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ένας επιχειρηματίας προκειμένου να δημιουργήσει μία πετυχημένη εταιρεία. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταφέρνουν όλοι οι συμμετέχοντες να “αποφοιτήσουν” και η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι από τους 25 συνήθως τα καταφέρνουν οι 10-15. Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως κάθε συμμετέχων, εφόσον αποφοιτήσει και δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, “επιστρέφει” στον οργανισμό του Founder Insititute ένα ποσοστό της τάξεως του 3,5%, το οποίο διαμοιράζεται στους εμπλεκόμενους φορείς της κοινότητας που δημιουργείται.
Ουσιαστικά, το Founder Insititute είναι πρόγραμμα “επιτάχυνσης” (accelerator), το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχία. Είναι ενδιαφέρον ότι το Founder Insititute, το οποίο έχει παρουσία σε 55 πόλεις και 34 χώρες, έχει βοηθήσει στη σύσταση πάνω από 1017 επιχειρήσεις με το ποσοστό των επιχειρήσεων που καταφέρνουν να επιβιώσουν να φθάνει στο 89,5%. Εξ αυτών, το 70% παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ το 45% έχει λάβει χρηματοδότηση.
Μέντορες
Ένα βασικό κομμάτι του Founder Institute είναι οι μέντορες του. Μέχρι στιγμής, στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους αρκετά σημαντικά στελέχη όπως είναι οι: Adeo Ressi (Ιδρυτής & CEO, Founder Institute), Αλέξης Ελευθεριάδης (Chief Scientist & Συν-ιδρυτής, Vidyo), Αντώνης Μαρκόπουλος (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Ασία Pacific Region, Intralot), Απόστολος Αποστολάκης (Σύμβουλος & Συν-ιδρυτής , Doctoranytime.gr, Συν-ιδρυτής E-food.gr), Βασίλης Νικολόπουλος (CEO & Συν-ιδρυτής, Intelen), Γιάννης Κανελλόπουλος (Σύμβουλος Διαχείρισης Sustainable Software, Software Improvement Group), Γιάννης Δοξαράς (Διευθύνων Σύμβουλος, Warp.ly), Κωστής Σταυρόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος, iSquare), Μάρκος Βερέμης (Ιδρυτής & CEO, Upstream), Σωτήρης Συρμακέζης (Γενικός Διευθυντής, Τράπεζα Πειραιώς), Τάσος Φλάμπουρας (Γενικός Διευθυντής, Aventurine SA) και Χρήστος Κασκαβέλης (Ιδρυτής/COO, Velti, 2000-2013).
Δ. Μαλλάς, ΗΜΕΡΗΣΙΑ