Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Γαλακτοβιομηχανία Καράλη: Ενδιαφέρον για την αγορά του Αζερμπαϊτζάν

Το ενδεχόμενο διείσδυσης στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν συζήτησε μεταξύ άλλων πρόσφατα ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Καράλη, Κ. Καράλης, με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, Rahman Mustafayev, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της εταιρείας είναι να διατηρήσει την έντονη εξωστρέφεια που διαθέτει και στο μέλλον ενισχύοντας αφενός την παρουσία της στις αγορές που ήδη βρίσκεται και αφετέρου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την διείσδυση σε νέες πολλά υποσχόμενες αγορές. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα το 45% του πραγματοποιηθέντος τζίρου προέρχεται από τις εξαγωγές, ενώ οι βασικότερες αγορές όπου κατευθύνονται τα προϊόντα της είναι η Ουκρανία, η Αγγλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Τουρκία, η Πολωνία, η Κίνα κ.ά 

H γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής Κεφαλογραβιέρας Π.Ο.Π. Ξεκίνησε και συνεχίζει να επεξεργάζεται το πρόβειο γάλα της Ηπείρου και να παράγει τα γνωστά παραδοσιακά τυριά Ηπείρου. Παρ' όλο που έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, μέτοχοι παραμένουν η οικογένεια Καράλη η οποία και έχει την διοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Η σχέση της οικογένειας Καράλη με την τυροκομία έχει ιστορία τριών γενεών. Ο κύριος Κωνσταντίνος Καράλης, μεγαλωμένος σε κτηνοτροφική τυροκομική οικογένεια ακολούθησε το επάγγελμα του τυροκόμου.

Το πρώτο σύγχρονο τυροκομείο το έστησε το 1965 στην Πέτρα Πρεβέζης από όπου και το 1982 ξεκίνησε τις εξαγωγές. Αρχικά οι εξαγωγές ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά και αμέσως μετά στην Αυστραλία. Το 1998 δημιούργησε στην Φιλοθέη Άρτας μια νέα υπερσύγχρονη γαλακτοβιομηχανία σε έκταση 5.000 τ.μ., η οποία μπορεί να επεξεργάζεται 120.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα. Σεβασμός στην παράδοση είναι το σύνθημα ενός μικρού οικογενειακού παραδοσιακού τυροκομείου που εξελίχθηκε σε Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου.



Δ. Καραγιαννοπούλου, REPORTER