Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Τι κάνω μετά τη συνέντευξη για δουλειά;



Της Αν Φίσερ

Η στιγμή που θα καταλάβετε πόσο σύντομα θα έχετε νέα από τον υποψήφιο εργοδότη σας είναι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, λέει ο Νταν Μπλακ, διευθυντής προσλήψεων για την Αμερική στην EY (πρώην Ernst & Young) και νυν πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κολεγίων και Εργοδοτών (NACE).

«Πάντα προσπαθούμε να πούμε στους υποψήφιους πότε να αναμένουν νέα από μας και με ποιον τρόπο να επικοινωνήσουν για ερωτήσεις, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», λέει. «Αν όμως ο συνεντευκτής δεν αναφέρει κάτι, πρέπει να ρωτήσετε στο τέλος της συνάντησης όταν είναι η ώρα των ερωτήσεων».

Ο Νταν Φίνιγκαν, διευθύνων σύμβουλος στην Jobvite, συμφωνεί. «Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτό που θα σας πει», λέει. «Αν η συμβουλή είναι να επικοινωνήσετε με e-mail, μην καλέσετε στο τηλέφωνο, για παράδειγμα». Ο χρονισμός είναι επίσης σημαντικός. «Αν ο εργοδότης αναφέρει ότι περιμένουν να λάβουν μια απόφαση εντός μιας εβδομάδας, τότε επικοινωνήστε εκείνη την εβδομάδα», λέει. «Αλλιώς ρωτήστε αν μπορείτε να ξαναμιλήσετε σε δύο εβδομάδες» για να μάθετε αν είστε ακόμα στο παιχνίδι – και στη συνέχεια πράξτε το, αλλιώς «θα θυμούνται ότι δεν επικοινωνήσατε». Μια σωστά προγραμματισμένη επικοινωνία «δεν είναι ποτέ ενοχλητική».

Τι συμβαίνει όμως αν επικοινωνήσετε μετά από τη συνέντευξη ακριβώς κατά τις υποδείξεις του εργοδότη αλλά δεν έχετε ακόμα νέα; Εδώ τα όρια μεταξύ της επιμονής και της όχλησης είναι πολύ ασαφή. Οι εταιρείες συχνά χρειάζονται δύο μήνες για να προσλάβουν για πλήρωση των ανωτέρων θέσεων, οπότε η σιγή ασυρμάτου για μερικές εβδομάδες μπορεί απλά να σημαίνει ότι κάνουν ακόμα συνεντεύξεις με υποψήφιους.

Αλλά για μια πιο απλή θέση σαν αυτές που αναζητούν οι νέοι απόφοιτοι, «ποτέ μην επικοινωνήσετε περισσότερες από δύο φορές αν δεν έχετε νέα μετά από περίπου δύο εβδομάδες», λέει ο Φίνιγκαν. Ακόμα και τότε, προσπαθήστε να έχετε κάποια δικαιολογία: «αρχίζετε να γίνεστε ενοχλητικός αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος που επικοινωνείτε εκτός του ότι δεν έχετε νέα τους».

«Αν γνωρίζετε το κινητό τηλέφωνο εκείνου που σας πήρε συνέντευξη μην τον καλέσετε», προσθέτει ο Φίνιγκαν. «Είναι άσχημο». Αντίστοιχα, παρότι οι εικοσάρηδες είναι εξαιρετικά άνετοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «μην προσπαθήσετε να τον κάνετε φίλο στο Facebook». Ορισμένοι κυνηγοί εργασίας, ιδίως όσοι δεν έχουν εμπειρία, το εκλαμβάνουν αυτό σαν μια απλά φιλική κίνηση αλλά στους πιο έμπειρους μπορεί να φανεί σα να τους παρακολουθείτε.

Ακόμα μια συμβουλή: Αν δεν ακούσετε νέα από εκείνους που σας πήραν συνέντευξη, μην το πάρετε προσωπικά. «Πρέπει να αποδεχθείτε ότι σε πολλούς είναι δύσκολο να μεταφέρουν δυσάρεστα νέα», παρατηρεί ο Φίνιγκαν – οπότε δε λένε τίποτα. Όμως, λέει ο Μπλακ, ακόμα και αν έχετε απογοητευτεί (ή θυμώσει), μη ξεκόψετε την επαφή μαζί τους.

«Πρέπει να συμπεριφερθείτε με επαγγελματισμό γιατί είναι πιθανό να τους ξανασυναντήσετε κάποια στιγμή στη μελλοντική επαγγελματική σας πορεία», λέει. «Ποτέ δε γνωρίζετε ποιος θα σας φανεί χρήσιμος στο μέλλον».



FORTUNEGREECE