Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

AquAsZero: Η ελληνική πατέντα που προσελκύει equity funds

Η Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα και με τη νεοσύστατη ΙΝFIMET (Innovative Filter Media Technologies), με έδρα το Αϊντχοφεν της Ολλανδίας, προχωράει άμεσα σε μία νέα επένδυση που θα της επιτρέψει να ανοιχτεί στη διεθνή αγορά με το καινοτόμο προϊόν «AquAsZero».

H ΙΝFIMET, είναι μία από δέκα start ups, που εντάχθηκαν στη θερμοκοιτίδα του ολλανδικού StartupBootCampHighTech XL στο Aϊντχοβεν της Ολλανδίας, προκειμένου να μπορέσει να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται, από αναπτυξιακά funds, για να υλοποιήσει επένδυση 4 εκατ. ευρώ, με την οποία θα αυξήσει την παραγωγή του AquAsZero, ώστε να βγει πιο δυναμικά στη διεθνή αγορά των προϊόντων απορρύπανσης του πόσιμου νερού και από τις δύο μορφές του αρσενικού, τόσο του πεντασθενούς ( As V), όσο και του τρισθενούς ( ΑsIII).

H Λουφάκης, που με το AquAsZero και σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ είχε βραβευτεί από το «Η Ελλάδα Καινοτομεί», τώρα, επιτυγχάνοντας την επιλογή της από το StartupBootCampHighTech XL, από έναν αριθμό περίπου 5.500 υποψηφίων και την ένταξη της INFIMET στη θερμοκοιτίδα της, στο Aϊντχόφεν, βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος από private equity fund. 

Η ελληνική εταιρεία, έχοντας στα χέρια της ένα σημαντικό προϊόν, με διεθνή, ισχυρή πατέντα, για το οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την παγκόσμια αγορά και ήδη μία μεγάλη παραγγελία από την Ινδία, έπρεπε να βρει κεφάλαια για να αυξήσει την παραγωγή της. 

«Σήμερα, η Λουφάκης ελέγχει το 92% της INFIMET και το 8% η Θερμοκοιτίδα. Το επενδυτικό fund, θα αποκτήσει με τη συμμετοχή του ποσοστό 25% και θα μας δώσει την ευκαιρία ανάπτυξης ενός προϊόντος με το οποίο μπορεί αποτελεσματικά και με μικρότερο κόστος να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υψηλής παρουσίας αρσενικού στο πόσιμο νερό», εξήγησε ο κ. Λουφάκης, πρόεδρος της «Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ». 

Σήμερα το AquAsZero, παράγεται σε μικρές ποσότητες από τη «Λουφάκης», σε 40 tn/έτος, ενώ με την επέκταση της γραμμής παραγωγής, οι ποσότητες θα αυξηθούν σε 2.000 tn/έτος. 

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήδη διαθέτει το AquAsZero (υλικό σε κοκκώδη μορφή που τοποθετείται σε φίλτρα) στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. 


Αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό

Στην Ελλάδα, πρόβλημα υψηλής περιεκτικότητας του νερού σε αρσενικό, δηλαδή άνω του επιτρεπόμενου ορίου των 10μg/l , έχει εντοπιστεί στο δέλτα του Αξιού, στο Μητρούση νομού Σερρών, στη Νικήσιανη Καβάλας, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στην Κω, περιοχές όπου ήδη έχει παρέμβει η Λουφάκης, σε επιτόπου μονάδες, για την απομάκρυνση του αρσενικού από το πόσιμο νερό. Πρόβλημα αυτής της μορφής εκτιμάται ότι υπάρχει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς είναι θέμα δημόσιας υγείας. 

Έντονο πρόβλημα υπάρχει και στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας, αλλά και σε Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως και στις ΗΠΑ όπου το κοινό είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Υπολογίζεται ότι νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, καταναλώνουν περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Το AquAsZero έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι απομακρύνει και το τρισθενές αρσενικό και όχι μόνο το πεντασθενές από το νερό, όσον δε αφορά στο δεύτερο, το επιτυγχάνει αποτελεσματικότερα και στο μισό του κόστους από ό,τι τα λίγα ανταγωνιστικά προϊόντα.




voria,  A. Καρολίδου