Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Κατάρτιση και εργασία σε 500 άνεργους ναυτικούς προσφέρει ο «Νέαρχος»

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νέαρχος» δίνει τη δυνατότητα σε νέους Ελληνες ναυτικούς να καταρτιστούν και να εργαστούν για πέντε μήνες σε εταιρείες από τον ναυτιλιακό κλάδο

Διαβατήριο εργασίας σε 500 άνεργους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα προσφέρει το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νέαρχος», ο β' κύκλος του οποίου θα προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε νέους Ελληνες ναυτικούς (αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα) να καταρτιστούν και να εργαστούν για πέντε μήνες σε εταιρείες (ελληνικών συμφερόντων) από τον ναυτιλιακό κλάδο, με απολαβές που φτάνουν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως για τους αποφοίτους των ΑΕΝ, τους ηλεκτρολόγους και τους οικονομικούς αξιωματικούς και 800 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες.

Ηδη το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, που είναι και ο δικαιούχος του προγράμματος, σε συνεργασία με την ΕΠΑΝΑΔ και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου οριστικοποίησαν τις αλλαγές που θα υπάρξουν στον φετινό κύκλο του προγράμματος, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα όσων έχουν ναυτικό φυλλάδιο σε ισχύ και έχουν κάρτα ανεργίας στο ΓΕΝΕ, ακόμα και οι πρωτόμπαρκοι, εφόσον ανήκουν στο ηλικιακό όριο 18-29 ετών. Παράλληλα συζητείται η ενοποίηση του σκέλους της Θεωρητικής Κατάρτισης για τις δύο κατηγορίες ωφελουμένων (αξιωματικοί - λοιπές ειδικότητες) με ενιαίο πρόγραμμα μαθημάτων.

Επίσης υπάρχει η σκέψη να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να κάνουν την πρακτική τους άσκηση όχι υποχρεωτικά επί πλοίου, αλλά και στις ναυτιλιακές εταιρείες (ενδεχομένως με χαμηλότερες απολαβές), καθώς επίσης οι ωφελούμενοι να πληρώνονται για τη θεωρητική κατάρτιση με την ολοκλήρωσή της.

Το μεγάλο στοίχημα για το πρόγραμμα έχει να κάνει με τη συμμετοχή των ποντοπόρων πλοίων, ώστε να απορροφηθεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα πιστοποίησης της παρουσίας του ωφελουμένου στο πλοίο. Προς τούτο όμως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Κατάρτιση και εργασία σε 500 άνεργους ναυτικούς προσφέρει ο «Νέαρχος»
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι δικαιούχοι νέοι θα πρέπει να έχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ (προηγούνται οι μακροχρόνια άνεργοι) και να έχουν ηλικία από 18 έως 29 ετών. Επίσης πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
  • Να είναι εγγεγραμμένοι, ως προσφερόμενοι, στα Μητρώα Ανεργίας του ΓΕΝΕ ή των Λιμενικών Αρχών.
  • Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1985 μέχρι και 31.12.1996.
  • Να έχουν ναυτικό φυλλάδιο σε ισχύ.
  • Να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμη απαλλαγή, εφόσον πρόκειται για άνδρες.
  • Να διαθέτουν απολυτήριο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Ειδικά για τους αποφοίτους ΑΕΝ / αξιωματικούς ζητείται επιπλέον δίπλωμα ΑΕΝ / πλοιάρχων ή μηχανικών, δίπλωμα οικονομικού ή δίπλωμα ηλεκτρολόγου.


ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Από 4.500 έως 5.500€ για αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 100 ώρες θεωρητική κατάρτιση σε θεματικές ενότητες σχετικές με το ναυτικό επάγγελμα από πιστοποιημένους φορείς (ΚΕΚ) και πέντε μήνες πρακτική άσκηση. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε:

α) 5.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων: άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι αξιωματικοί, εκ των οποίων 500 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 5.000 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

β) 4.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων: άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι μέλη λοιπών ειδικοτήτων, εκ των οποίων 500 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 4.000 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

Το ποσό της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης κατά την πρακτική άσκηση θα καλυφθεί από πόρους του προγράμματος.



Α.  ΜΑΡΙΝΟΥ, ΕΘΝΟΣ