Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Μύρτιλλο: Προσφέρει κέρδη ως 2.500 ευρώ το στρέμμα


Υψηλό καθαρό εισόδημα υπόσχεται στους παραγωγούς η καλλιέργεια του μύρτιλλου. Σε 30-35 έτη υπολογίζεται η μέση διάρκεια της παραγωγικής ζωής μιας φυτείας.
Υψηλό εισόδημα από 2.200 μέχρι και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα προσφέρει το μύρτιλλο. Η εναλλακτική καλλιέργεια του μπλούμπερι, όπως είναι η ξένη ονομασία του, διαδίδεται σιγά σιγά και στη χώρα μας, ενώ στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε ευρωπαϊκές χώρες έχει εδραιωμένη θέση στον αγροτικό τομέα.

Τα μυστικά για το μύρτιλλο τα αποκαλύπτει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος – σύμβουλος επιχειρήσεων Κάσσανδρος Γάτσιος.

«Το μύρτιλλο είναι ένα είδος που καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι το φυτό που έχει την επιστημονική ονομασία Vaccinium corymbosum και το οποίο έχει επίσης την κοινή ονομασία μπλούμπερι ή μύρτιλλο σε κορύμβους ή δενδρώδες μύρτιλλο. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, το μύρτιλλο καλλιεργείται σε 16 χώρες. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση των παραγωγών χωρών με το 52% της παγκόσμιας παραγωγής.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Καναδάς με το 32% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες Πολωνία, Ολλανδία και Ουκρανία», μας λέει ο κ. Γάτσιος, ο οποίος συνεχίζει για τον τόπο που ευδοκιμεί: «Το μύρτιλλο είναι φυτό που φύεται σε μια μεγάλη ποικιλία κλιμάτων. Προτιμά όμως την ημι-σκιά, όπως και τα υγρά, γόνιμα και όξινα εδάφη.

Στη Β. Αμερική βρίσκεται μέσα σε δάση κωνοφόρων δένδρων σε ξέφωτα, δηλαδή σε σημεία που δεν σκιάζονται από τη βλάστηση, και σε υγρά μέρη.

Συνήθως τα φυτά αυτά βρίσκονται σε πλαγιές λόφων αλλά και σε κορυφές με υψόμετρο μέχρι και 1600 μ. Το φυτό αυτό είναι πολύ ανθεκτικό στο ψύχος, μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες μέχρι -28οC και ακόμη χαμηλότερες».

Τεχνικές καλλιέργειας
Το ιδανικό έδαφος για το δενδρώδες μύρτιλλο είναι το ελαφρό αμμώδες ή χαλικώδες έδαφος που είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και το οποίο έχει μια ελαφρά κλίση, αλλά έχει πολύ χαμηλό ρΗ (ρΗ 4,2-5,5).

«Η καλλιέργεια του μπλούμπερι είναι αρδευόμενη», συνεχίζει ο κ. Γάτσιος και κάνει γνωστά τα όσα αφορούν το πότισμα και τις αποστάσεις φυτεύσεως: «Το φυτό αυτό λόγω της φύσεως του ριζικού του συστήματος, το οποίο αποτελείται από λεπτές ρίζες χωρίς ριζικά τριχίδια, αλλά και λόγω της μικρής και επιφανειακής ανάπτυξης των ριζών του απαιτεί τη συχνή και σε μικρές δόσεις νερού άρδευση.

Οι αποστάσεις φυτεύσεως ποικίλλουν από 1,5 - 2,0 μ. επάνω στη γραμμή φυτεύσεως και 2,4 - 3,5 μ. μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως. Ο αριθμός των φυτών συνήθως είναι περίπου 200 φυτά/στρέμμα».

Οι καρποί έχουν χαρακτηριστικό μπλε σκούρο χρώμα (μερικές φορές κοκκινωπό ή προς το μαύρο), είναι στρογγυλοποιημένοι, πεπλατυσμένοι στην κορυφή τους και κατά την ωρίμανσή τους φέρουν ένα λεπτό γκριζωπό επίχρισμα. Η γεύση των καρπών του μπλούμπερι είναι ελαφρώς γλυκόξινη. Υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες του μύρτιλλου, οι οποίες διακρίνονται σε πρώιμες, ημιπρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες και είναι κατάλληλες για ψυχρά αλλά και για θερμότερα κλίματα.

Η συγκομιδή των καρπών του μπλούμπερι είναι σταδιακή και συνήθως γίνεται με τα χέρια ή με μηχανικά μέσα.

Οι καρποί και τα φύλλα του δενδρώδους μύρτιλλου χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καρποί του επειδή έχουν πολυάριθμες χρήσεις. Πλούσιος σε βιταμίνες και άλλα συστατικά είναι ο καρπός του μπλούμπερι. Ο γεωπόνος μάς λέει: «Ο καρπός του είναι ένας καρπός που διακρίνεται για την ελαφρά του περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, είναι δε χαρακτηριστικές οι διουρητικές του ιδιότητες.

Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε υδροδιαλυτές βιταμίνες, σε κιτρικό και μηλικό οξύ, αλκαλοειδή, ανθοκυανοσίνες (γλυκοζίδια της δελφινόλης, της κυανιδόλης, της μαλβιδόλης, της ανθοκυανιδίνης, της πεονιδίνης και της πετυνιδόλης), σε πεντοζιδινικές βάσεις και τανίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν αντισηπτικές, αντι-διαρροϊκές και αντι-αιμορραγικές ιδιότητες.

Οι καρποί του διακρίνονται για τις πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες τους. Τα φλαβονοειδή του τύπου των ανθοκυανιδών, που είναι υπεύθυνα και για το βαθύ μπλε χρώμα των καρπών, πιστεύεται ότι είναι οι κυριότερες φαρμακευτικές ουσίες του μπλούμπερι».

Η διάρκεια της παραγωγικής ζωής μίας φυτείας μπλούμπερι υπολογίζεται σε 30-35 έτη. Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος μύρτιλλου ανέρχεται σε 1.000€. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε πλήρη παραγωγή η μέση παραγωγή του ανέρχεται σε 1.000 κιλά το στρέμμα, ενώ η μέση τιμή πώλησης είναι 4€ το κιλό, η καλλιέργεια αυτού του φυτού μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 2.200 - 2.500€ το στρέμμα.



ΗΜΕΡΗΣΙΑ