Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων για τη Workable


Μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις σε ελληνικό startup τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε η Workable, η οποία επιδιώξει να αλλάξει το τοπίο όσον αφορά τα online εργαλεία και υπηρεσίες προσλήψεων. Συγκεκριμένα, η Workable άντλησε κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων από τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης της, όπου βασικός χρηματοδότης είναι η Greylock IL, ένα επενδυτικό fund με έδρα το Ισραήλ αλλά συνδεδεμένο με την Greylock Partners, ένα από τα σημαντικότερα venture capital funds που δραστηριοποιείται στο χώρο των startups.

Η Workable ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 από τους Νίκο Μωραϊτάκη και Σπύρο Μαγιάτη, οι οποίοι έβαλαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα εργαλείο που μέσω Διαδικτύου θα κάνει εύκολη τη διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων και θα απευθύνεται κυρίως σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2013, η Workable ολοκλήρωσε τον αρχικό γύρο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 950.000 δολαρίων, όπου συμμετείχαν το OpenFund II, ένα από τα Jeremie funds, και ιδιώτες επενδυτές.

Παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετά έντονος, η Workable επιδιώκει να αλλάξει το τοπίο, προσφέροντας ένα εξαιρετικά εύχρηστο και όμορφο εργαλείο. Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη, τρία είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του Workable. “Το πρώτο είναι η απλότητα του καθώς είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση εργαλείο που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο. Το δεύτερο είναι πως λύνει το πρόβλημα που παρατηρείται όσον αφορά τη συνεργασία κατ' αρχάς μεταξύ των αρμόδιων για τις προσλήψεις στελεχών αλλά και την επικοινωνία της εταιρείας με τους υποψήφιους να εργαστούν σε αυτήν. Και το τρίτο είναι πως επιτρέπει τη δημοσίευση μίας αγγελίας αυτόματα στις μεγαλύτερες online υπηρεσίες δημοσίευσης αγγελιών, τα αποκαλούμενα job boards” σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Workable.

Επέκταση

Αυτή τη στιγμή, η Workable απασχολεί 18 άτομα, εκ των οποίων 15 εργάζονται στην Αθήνα και 3 στο Λονδίνο, ενώ υπάρχουν πλάνα για περαιτέρω επέκταση, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πλάνο της επέκτασης έχει σχέση με την παροχή υποστήριξης στους πελάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς για μία εταιρεία που μόλις συμπληρώνει 1,5 χρόνο λειτουργίας.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 300 πελάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ” δηλώνει ο κ. Μωραϊτάκης, σημειώνοντας ότι οι πελάτες είναι διαφόρων μεγεθών επιχειρήσεις. “Για παράδειγμα, τη λύση μας χρησιμοποιεί ένας φούρνος που βρίσκεται στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ”.

Η λύση της Workable απευθύνεται κυρίως σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν τους πόρους για να διατηρούν ειδικά τμήματα που ασχολούνται με τις προσλήψεις, αλλά και σε μεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οι οποίες επιζητούν τις δυνατότητες για συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων στελεχών που προσφέρει η Workable.

Όσον αφορά στη χρέωση, αυτή γίνεται σε μηνιαία βάση ανάλογα με τον αριθμό των ανοικτών θέσεων εργασίας που έχει κάθε εταιρεία.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη, η αγορά όπου απευθύνεται η Workable είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι τα δύο τρίτα των προσλήψεων παγκοσμίως γίνεται από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. “Επιπλέον, οι cloud λύσεις που κινούνται στο χώρο της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν έναν τομέα που συγκεντρώνει μεγάλη προσοχή” προσθέτει ο κ. Μωραϊτάκης, σημειώνοντας ότι ο στόχος της Workable είναι να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο των online εργαλείων προσλήψεων σε παγκόσμιο επίπεδο. “Έχουμε ένα όμορφο και εύχρηστο εργαλείο που αυτή τη στιγμή είναι σε καλύτερο επίπεδο απ' ότι υπάρχει στο εξωτερικό”.



 Δ. Μαλλάς, ΗΜΕΡΗΣΙΑ