Η καρδιά της ανάκαμψης της Βρετανικής οικονομίας χτυπά στο Κέμπριτζ. Για την ακρίβεια στο κέντρο του φημισμένου Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης.
Κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, νέα μπλοκ διαμερισμάτων ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και πωλούνται στους πλούσιους Κινέζους φοιτητές.
Την ίδια ώρα η φαρμακοβιομηχανία Astra Zeneca ετοιμάζει να «εισβάλει» στην περιοχή με ένα παγκόσμιο κέντρο ερευνών συνολικής δαπάνης 330 εκατομμυρίων στερλινών.
Ηδη το κάμπους του Κέμπριτζ θεωρείται η μεγαλύτερη μητρόπολη ιατρικών ερευνών στον κόσμο. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.
Στα βορειοδυτικά της πόλης, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έχει αρχίσει να υλοποιεί το σχέδιο του 1 δισ. στερλινών για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για έρευνες, 3.000 νέες κατοικίες, νέα σχολεία και υποδομές για 2.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το έργο αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση βρετανικού Πανεπιστημίου.
Τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον 1.500 εταιρείες τεχνολογίας «γεννήθηκαν» στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ενώ έχουν υποστηριχθεί 300 hi-tech εταιρείες και 200 εταιρείες Η/Υ με πάνω από 1 δισ. στερλίνες.
Το Κέμπριτζ έχει στην κατοχή του πάνω από 1.000 πατέντες. Δεν είναι τυχαίο ότι το Entrepreneurs Society, ο φοιτητικός σύλλογος που ασχολείται με την επιχειρηματικότητα είναι από τους πλέον δημοφιλείς στο Πανεπιστήμιο.
Ιδιοκτήτες των εταιρειών είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου που μετρά 12 δισεκατομμυριούχους. Από την Hewlett-Packard έως το τεστ εγκυμοσύνης Clear Blue και το σουτιέν Wonderbra, όλοι εμπλέκονται με κάποιο τρόπο με τα εργαστήριο του Κέμπριτζ.
Οι ακαδημαϊκοί καλούν τους πολιτικούς αντί να αναζητούν τις λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας αλλού, να προσπαθήσουν να αντιγράψουν το DNA του Κέμπριτζ.