Η γερμανίδα υπουργός Εργασίας Γιοχάνα Βάνκα ανησυχεί για την... πληθώρα πτυχιούχων στη χώρα της
Είναι γνωστή η ποιότητα και διεθνώς αναγνωρισμένα τα αποτελέσματα της μαθητείας των νέων που γίνεται στους εργασιακούς χώρους της Γερμανίας, κυρίως στον δευτερογενή, βιομηχανικό τομέα της οικονομίας, στον οποίο οφείλεται άλλωστε εν πολλοίς το περίφημο γερμανικό «μεταπολεμικό θαύμα». Η μίμηση των γερμανικών πρακτικών προφορικής επαγγελματικής κατάρτισης στους τόπους δουλειάς από άλλες χώρες της Ευρώπης - όχι από την Ελλάδα - συνεισέφερε άλλωστε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στη Γηραιά Ηπειρο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται μια έλλειψη νέων μαθητευομένων στην ίδια τη Γερμανία.
Αιτία του φαινομένου αυτού είναι η τάση που παρατηρείται όλο και περισσότεροι Γερμανοί που τελειώνουν το σχολείο να επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποια ανώτατη σχολή αντί να μπουν στην παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι η προϊούσα δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού στην εγχώρια αγορά - ευτυχώς για τους Γερμανούς φροντίζουν για την κάλυψη των θέσεων αυτών νέοι από την υπερχρεωμένη Νότια Ευρώπη που αναζητούν την τύχη τους εκεί.
«Για χρόνια ακούγαμε εκκλήσεις επί εκκλήσεων προς τη Γερμανία να αυξήσει το ποσοστό των νέων που επιλέγουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση αντί να ξεκινήσουν τη μαθητεία κάποιου χειρωνακτικού επαγγέλματος ή μιας τέχνης και να μπουν στην παραγωγή. Φθάσαμε στο σημείο τα πανεπιστήμια να έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα αμφιθέατρά τους και οι επιχειρήσεις να ψάχνουν απεγνωσμένα για μαθητευόμενους» δήλωσε στους «Financial Times» ο Ερικ Σβάιτσερ, πρόεδρος της γερμανικής Ενωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK).
Ο Σβάιτσερ προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να την πατήσει σαν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Αν συνεχιστεί η ακαδημαϊκοποίηση της χώρας, κινδυνεύουμε να πάθουμε μια μακροχρόνια ζημιά. Διακυβεύουμε το status της φιλικής προς το επιχειρείν χώρας που απολαμβάνουμε μεταπολεμικά. Οπως φαίνεται και από τις πληγείσες από την κρίση νότιες χώρες της Ευρώπης, το υψηλό ποσοστό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν εγγυάται μια ανθηρή οικονομία, ενώ δεν εξασφαλίζει υψηλή απασχόληση στους νέους»σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην παραγωγή
Ο αριθμός των νέων Γερμανών που ξεκινούν «Stage» μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο μειώθηκε κατά 4% πέρυσι συγκριτικά με το 2012 και περιορίστηκε στους 530.700 - είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 που έγινε η γερμανική ενοποίηση. Ενα άλλο ανησυχητικό για τους Γερμανούς γεγονός είναι ότι πέρυσι 33.500 «σταζιέρ» εγκατέλειψαν προτού τελειώσουν την περίοδο της μαθητείας τους - είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 1996. Από την άλλη πλευρά, περίπου 500.000 νέοι απόφοιτοι ξεκίνησαν το 2013 πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ πριν από μία μόλις δεκαετία ο αριθμός αυτός ήταν μικρότερος των 360.000. Από αυτούς πάντως το ένα τέταρτο εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για να μπουν στην παραγωγή. «Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς ούτε βεβαίως καθησυχασμένοι με τις εξελίξεις» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Ερευνας της γερμανικής κυβέρνησης Γιοχάνα Βάνκα σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία. Οταν στην Ελλάδα και στην Ισπανία η ανεργία των νέων 15 ως 24 ετών ξεπερνά το 50%, στη Γερμανία είναι μόλις 8%. Ομως, «οι χώρες αυτές δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισης» δήλωσε η γερμανίδα υπουργός στους «FT».
BHMA