Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η οικογένεια που έκανε την πιπεριά Φλωρίνης... γκουρμέ είδος στο εξωτερικό


Σε εξαγώγιμο delicatessen ανέδειξε την κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης η οικογένεια Ναουμίδη ανοίγοντας το δρόμο για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχείρηση Πιπεριές Ναουμίδης από τον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας ξεκίνησε τη μεταποίηση της πιπεριάς Φλωρίνης πριν από έξι χρόνια και σήμερα πραγματοποιεί το 50% των πωλήσεων της στο εξωτερικό σε Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Αγγλία και Τσεχία.

Ο Πέτρος Ναουμίδης παρουσίασε στο συνέδριο της Agrotica τη δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης Ναουμίδη που παράγει και μεταποιεί με χειροποίητο τρόπο τα καινοτόμα προϊόντα, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης. Μάλιστα, στο πλαίσιο του συνεδρίου βραβεύτηκε για την επιχειρηματική του πρωτοβουλία και την επιτυχία του στην ανάδειξη της γνήσιας πιπεριάς Φλώρινας.

Η ιδέα για να περάσει η οικογένεια στη μεταποίηση γεννήθηκε μέσα από την αξιοποίηση της πιπεριάς Φλωρίνης στο εστιατόριό της στον Άγιο Παντελεήμονα. Το εργαστήριο Ναουμίδη ξεκίνησε τη μεταποίηση το 2008 με δύο-τρία προϊόντα και σήμερα παρασκευάζει 12 διαφορετικά προϊόντα με βάση την πιπεριά Φλωρίνης με πλέον χαρακτηριστικό τη μουστοπιπεριά, δηλαδή πιπεριά γεμιστή με λάχανο που γίνεται τουρσί με μούστο και ξίδι.

Η οικογένεια Ναουμίδη καλλιεργεί τις πιπεριές της βιολογικά, σε υψόμετρο 500 μέτρων, με σπόρους από δικά της σπορεία για να διαφυλάξει τη γνησιότητα του προϊόντος και όλη η διαδικασία της παραγωγής είναι χειροποίητη.



REPORTER