Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Δύο σε ένα η εξωστρέφεια

Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας, που θα φέρει το όνομα Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece).
Το νομοσχέδιο έχει κάποιες αλλαγές σε σχέση με αυτό που είχε τεθεί σε διαβούλευση και οι οποίες εστιάζονται, πρώτον, στη διεύρυνση του αντικειμένου με την προσθήκη:

α) της δυνατότητας συμμετοχής σε εταιρείες εξαγωγικού factoring,

β) της παροχής υπηρεσιών για τη δημιουργία εξαγωγικών συνεργατικών σχηματισμών,

γ) της στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και της προώθησης της παιδείας προς εξαγωγή. Επίσης, προβλέπεται καλύτερη οργάνωση του οργανισμού.

Ο φορέας θα συγκροτηθεί γύρω από το υφιστάμενο νομικό πρόσωπο του Invest in Greece Α.Ε. και θα ενσωματώσει τη δραστηριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), ο οποίος τίθεται σε εκκαθάριση (το νομικό πρόσωπο).

Στον ίδιο φορέα θα αποσπαστούν οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα μεταφερθεί και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών «Ηλεκτρονική Πύλη (Agora)». Η λειτουργία του νέου φορέα αναμένεται να γίνει πράξη κάπου μέσα στον Φεβρουάριο.