Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Σούπερ... κέρδη από το φραγκοστάφυλο

Σούπερ... κέρδη από το φραγκοστάφυλο


Παρότι δεν περιλαμβάνεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, έχει υψηλή ζήτηση από τις εταιρείες μεταποίησης και προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις στους παραγωγούς.

Ο λόγος για το φραγκοστάφυλο που ανήκει στα λεγόμενα «super foods» και είναι παγκοσμίως γνωστό για τις πολλές διατροφικές και φαρμακευτικές του χρήσεις, με πολύ υψηλή διατροφική αξία και πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων.
Η καλλιέργειά του ναι μεν υπόσχεται ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενέχει όμως και ένα ρίσκο που έχει να κάνει με την ευαισθησία των καρπών. Είναι ένα φρούτο που προσαρμόζεται πολύ καλά στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες παγετού, μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε άγονα εδάφη, υπό την προϋπόθεση βέβαια της ύπαρξης αρδευτικού συστήματος.
Το φυτό αυτό δηλαδή είναι πολύ ανθεκτικό στις αντιξοότητες του κλίματος και ανέχεται θερμοκρασίες μέχρι -35οC, αλλά επειδή έχει πρώιμη άνθηση είναι πολύ ευαίσθητο στους παγετούς της άνοιξης.
Τέσσερα είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την υποσχόμενη καλλιέργεια του φραγκοστάφυλου.
Πρώτον, θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια μεταποιητική εταιρεία που ασχολείται με το συγκεκριμένο προϊόν στην Ελλάδα, είτε για την παραγωγή γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων κ.ά., είτε για ζαχαροπλαστική χρήση, είτε ακόμη και για προμήθειες κατεψυγμένων φρούτων.
Δεύτερον, θα χρειαστεί να ερευνήσουν σε τι τιμές προμηθεύονται αυτές οι εταιρείες το προϊόν.
Τρίτον, να προϋπολογίσουν οι ίδιοι τα έξοδα παραγωγής προκειμένου να διαπιστώσουν ποιο μπορεί να είναι το κέρδος.
Τέταρτον, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πως η εξαγωγή του προϊόντος δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο φαντάζονται. Μπορούν να απευθυνθούν σε έναν εκτελωνιστή και να πάρουν τις πληροφορίες που απαιτούνται.
Η Ευρώπη είναι αυτή που σχεδόν μονοπωλεί την παγκόσμια παραγωγή του φραγκοστάφυλου.
Η κυριότερη χώρα παραγωγής είναι η Ρωσία με ετήσια παραγωγή 150.000 τόνων, που παράγοναι σε μικρές κυρίως οικογενειακές γεωργικές επιχειρήσεις. Τα φραγκοστάφυλα καταναλώνονται σαν νωποί καρποί, χυμοί, μαρμελάδες, γλυκά κ.ά.
Το φραγκοστάφυλο -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- είναι ένας πολυετής καρποφόρος θάμνος χωρίς αγκάθια, που μπορεί να φθάσει σε ύψος το 1,5 μέτρο.
Το μέσο βάρος κάθε καρπού φραγκοστάφυλου ποικίλλει μεταξύ 0,5-1,3 kg, ανάλογα με την ποικιλία. Σε πλήρη ανάπτυξη η καλλιέργεια του φυτού αυτού με μία πυκνότητα 200 φυτών το στρέμμα μπορεί να δώσει 600-800 kg το στρέμμα δηλαδή, 3 έως 4 kg καρπών ανά δενδρύλλιο.
Το καλύτερο μοντέλο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας είναι εκείνο της ομάδας παραγωγών.
Τα μέλη της ομάδας αυτής μπορούν να καλλιεργούν τα προϊόντα, τα οποία θα παραδίδουν στην ομάδα που θα συγκεντρώνει την παραγωγή και θα προβαίνει στην πρώτη μεταποίηση των καρπών του, παράγοντας χυμούς, μαρμελάδες, αλλά και αξιοποιώντας τα φύλλα ως αφεψήματα.
Το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας φραγκοστάφυλο ανέρχεται σε 600-700 ευρώ περίπου ανά στρέμμα και η μέση στρεμματική απόδοση μετά τα δύο πρώτα χρόνια μπορεί να ξεπεράσει τον 1 τόνο.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποδοτική καλλιέργεια λόγω της υψηλής τιμής του προϊόντος. Για παράδειγμα, μια συσκευασία νωπών φραγκοστάφυλων, βάρους 125 γραμμαρίων πωλείται στη λιανική τιμή προς 5 ευρώ, ενώ ο χυμός κοστίζει 3,3 ευρώ το μπουκάλι.
Επίσης, ένα βαζάκι φραγκοστάφυλο βατόμουρο κοστίζει 6,3 ευρώ και τα αποξηραμένα φύλλα (πίνονται ως ρόφημα) 1,5 ευρώ η συσκευασία.

Κ. Νάνος, ΕΘΝΟΣ