Σελίδες

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Οι πολιτικές ΕΚΕ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας


                                        Σοφία Οικονομάκου
                                       Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)


Πρόσφατες έρευνες του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας αναφέρουν ότι: οι πολιτικές για την απασχόληση δεν είναι σημαντικές, επειδή απλώς παρέχουν πρόσβαση στο εισόδημα, αλλά και για τον βαθμό ευαισθησίας και φιλικότητας που εμπεριέχουν απέναντι στους εργαζόμενους που επιθυμούν μεν να δημιουργήσουν και να αναλάβουν οικογενειακές υποχρεώσεις, χωρίς ωστόσο να συνθλιβούν κάτω από το βάρος τους.

Με αυτά τα δεδομένα η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη και ευημερία της. Η ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι πρωταρχικός παράγοντας και ουσιαστικός συντελεστής αυτής της επιδίωξης. Για το λόγο αυτό, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν το μοντέλο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης της απόδοσης των επιδιώξεων και αποδόσεων εργοδοτών και εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πάλεψαν για δικαιώματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η σύνταξη, η άδεια και είχαν την ευτυχία οι αγώνες τους να δικαιωθούν και να νομοθετηθούν τα δικαιώματά τους.

Σήμερα, πέρα από τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, απαιτούνται από τις επιχειρήσεις στρατηγικές τέτοιες, που να εκφράζουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες, κοινωνική αλληλεγγύη και δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η νέα αυτή πολιτική, η οποία αφορά και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, εργοδότες και επιχειρήσεις, ονομάσθηκε Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί μορφή εθελοντικής δέσμευσης των επιχειρήσεων σε στρατηγικές που εκφράζονται με πρακτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους και μάλιστα για τις γυναίκες, παράγοντας ο οποίος αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Γιατί χωρίς αμφιβολία, μια επιτυχημένη επιχείρηση, πέρα από το ουσιαστικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της, πρέπει να αναπτύξει και το κοινωνικό της προφίλ, τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, τους πελάτες της, την κοινωνία. Τα αποτελέσματα στην περίπτωση αυτή είναι πολλαπλά: Αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, αύξηση των πωλήσεων, δημοσιότητα, κτλ.

Στην Πράσινη Βίβλο της Επιχειρηματικότητας αναφέρονται τα μέτρα-προκλήσεις για τις εταιρίες, τα οποία συνδέονται με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Συμπεριλαμβάνονται η ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, η ίση αμοιβή, οι προοπτικές σταδιοδρομίας για τις γυναίκες, η εφαρμογή της αρχής των μη διακρίσεων, κ.α Οι πρακτικές αυτές συνδέονται άμεσα με την γυναικεία επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη της οποίας πιστεύουμε ότι, θα συμβάλει γενικά στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο των κρατών της Ευρώπης. Είναι γνωστό ότι, ο κατεξοχήν ανασταλτικός παράγοντας της ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι ο συγκερασμός της επαγγελματικής δραστηριότητας ή καριέρας της γυναίκας και της οικογενειακής ζωής, οι ευθύνες της οποίας την βαρύνουν παραδοσιακά αλλά και ουσιαστικά.Η υιοθέτηση πολιτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αποτελεί τη νέα πρόκληση για το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, αλλά και την ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη νέα πολιτική προσέγγιση, μπορεί να δοθεί διέξοδος στο ουσιαστικό πρόβλημα της ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.



Κέρδος online