Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 40 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών (40 θέσεις) και 80 μετανάστριες και πρόσφυγες, με τόπο διαμονής την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και ξεκινά μέσα στον Ιανουάριο
Πρόγραμμα κατάρτισης σε 200 γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ξεκινά μέσα στον Ιανουάριο το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» με τίτλο «Active Women.
Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Γυναικών» και δικαιούχο την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ - ΥΠΕΣ).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 40 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών (40 θέσεις) και 80 μετανάστριες και πρόσφυγες, με τόπο διαμονής την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, οι οποίες δεν είχαν έως τώρα πρόσβαση στα αγαθά της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Στόχοι προγράμματος
Κύριος στόχος της δράσης είναι η εκπαίδευση και εξοικείωση των γυναικών σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής και σε δεξιότητες που θα ενισχύσουν την προσαρμοστικότητα και απασχολησιμότητά τους. Σκοπός αποτελεί η ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στην κοινωνία της πληροφορίας ως μέσο για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, η προώθηση της ισότητας των φύλων και η ενίσχυση της κοινωνικής και επαγγελματικής θέσης των γυναικών.
Επιμέρους στόχοι του προγράμματος αποτελούν η εκπαίδευση και εξοικείωση των ωφελουμένων γυναικών σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής, η ηλεκτρονική πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και σε ηλεκτρονικές συναλλαγές με δημόσιους φορείς, η απόκτηση δεξιοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας, της απασχολησιμότητας και η βελτίωση της θέσης εργασίας τους και η απόκτηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν και να συμβουλεύουν τα παιδιά τους, όταν αυτά πλοηγούνται στο Διαδίκτυο.
Γνωστικά αντικείμενα
Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία θα εκπαιδευθούν οι καταρτιζόμενες περιλαμβάνουν: τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και τη διαχείριση αρχείων, την επεξεργασία κειμένου, τη χρήση Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τη δημιουργία προσωπικών σελίδων (blog). Ο στόχος της δημιουργίας προσωπικών σελίδων είναι η ικανότητα από τις επωφελούμενες να μοιράζονται τις εμπειρίες τους σχετικά με τη χώρα προέλευσής τους, τη ζωή τους στην Ελλάδα και με την οικογένεια, τους φίλους, τις διακοπές και την εργασία, εξασκώντας έτσι τις γνώσεις που αποκόμισαν από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης θα διοργανωθούν δύο workshops πληροφόρησης με θεματολογία βασισμένη στην Ασφαλή Περιήγηση στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προσωπική ανάπτυξη (personal development). Τα workshops θα παρακολουθήσουν τόσο οι εκπαιδευόμενες γυναίκες όσο και άλλες γυναίκες από το ευρύ κοινό - αριθμός που υπολογίζεται γύρω στις 80.
Τόπος υλοποίησης
Η περιοχή παρέμβασης του προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης αφορά τόσο το σύνολο των συνοικιών, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων και, συγκεκριμένα, στα επτά γεωγραφικά Δημοτικά Διαμερίσματα, όσο και τους όμορους δήμους, όπως οι Δήμοι Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού, Δάφνης, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Ταύρου, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Ψυχικού και Νέου Ψυχικού.
Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Λαμπόβα, assistant marketing & program manager του HePIS, η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, η επιλογή των ωφελουμένων τοποθετείται στον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ στο τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους. Στο μεταξύ, μέσα στον προσεχή Απρίλιο θα υλοποιηθεί και πρόγραμμα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης της πρώτης ομάδας καταρτιζομένων γυναικών από εξειδικευμένους κοινωνιολόγους. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο 2015 και ο εξοπλισμός που θα παρασχεθεί στις συμμετέχουσες επιβαρύνει αποκλειστικά το HePIS.
ΕΘΝΟΣ