Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Zelitron: Το ελληνικό θαύμα του Μ2Μ

Οι επικοινωνίες μηχανής προς μηχανή (Machine-to-Machine), γνωστότερες διεθνώς ως Μ2Μ, αποτελούν ένα από το πλέον ενδιαφέροντα πεδία ανάπτυξης των σύγχρονων τεχνολογιών. Εκτιμάται ότι η μέση ετήσια ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς Μ2Μ ως το 2022 θα είναι της τάξεως του 25% με την εγκατεστημένη βάση το 2022 σε αριθμό Μ2Μ συνδέσεων να έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. διασυνδεδεμένων μηχανών και να φτάνουν ένα ποσοστό ανάπτυξης πολύ μεγάλο σε σχέση με την ανάπτυξη που έχουν οι υπόλοιποι κλάδοι της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
Πολύπλοκες υπηρεσίες
Η αγορά του Μ2Μ αποτελείται από πολλές κάθετες αγορές με διαφορετικές ανάγκες και εφαρμογές ανά αγορά, κάτι που αυξάνει την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης των εφαρμογών. Οι πιο σημαντικές κάθετες αγορές είναι Smart metering, Home automation, connected car, asset management, asset tracking, remote monitoring. H πολυπλοκότητα των υπηρεσιών Μ2Μ και η απαίτηση για παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτούν εξειδικευμένες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών οι οποίες αξιοποιούν τις τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών και Διαδικτύου.
Ενα καλό παράδειγμα εξειδικευμένης εταιρείας στην ανάπτυξη εφαρμογών Μ2Μ είναι η Zelitron. Πρόκειται για μια μικρή ελληνική εταιρεία που βρίσκεται στην Αθήνα, απασχολεί 18 νέους ανθρώπους, σχεδιάζει και αναπτύσσει και παρέχει με «το κλειδί στο χέρι» υπηρεσίες και λύσεις M2M και εδώ και έναν-ενάμιση χρόνο αποτελεί 100% θυγατρική της Vodafone, η οποία διέκρινε τη δυναμική της και την εξαγόρασε με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων Μ2Μ και όχι μόνο υπηρεσιών διασύνδεσης τόσο στην τοπική όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με τον Enterprise Product Marketing Senior Manager της Vodafone και διευθύνοντα σύμβουλο της Zelitron, κ. Κώστα Θεοδωρόπουλο, το M2M θα προκαλέσει σημαντική ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες θα έρθουν για να υποστηρίξουν τα συστήματα διασυνδεδεμένων μηχανών μέσα από τα οποία θα μπορούν οι χρήστες να παρακολουθούν τη λειτουργία τους.
Οι υπηρεσίες Μ2Μ θα επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που τις υιοθετούν διότι αναλόγως της εφαρμογής επιτυγχάνουν αύξηση εσόδων αλλά και μείωση λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Επίσης εφαρμογές που απευθύνονται σε τελικούς χρήστες συμβάλλουν και στη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι έρχεται από τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής, που υπόσχονται οι εφαρμογές Μ2Μ, όπως οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής ή η από απόσταση φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλά και το διασυνδεδεμένο σπίτι, εφαρμογή που έχει μεγαλύτερη διείσδυση στην Αμερική και επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τη λειτουργία της οικείας τους από το κινητό τους.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Zelitron, μια εφαρμογή του διασυνδεδεμένου σπιτιού είναι η ασφάλεια, που επιτρέπει την από απόσταση εποπτεία και επίβλεψη του χώρου με βίντεο, συστήματα ασφαλείας και συναγερμού. Μια δεύτερη είναι η διαχείριση ενέργειας, που παρέχει τη δυνατότητα για μείωση της κατανάλωση ενέργειας, καθώς επιτρέπει τον ασύρματο έλεγχο των ηλεκτρικών συσκευών, του θερμοστάτη, φωτισμού κτλ. Μια τρίτη εφαρμογή, συνεχίζει, είναι η από απόσταση επίβλεψη ηλικιωμένων ή παιδιών, με δυνατότητα χρήσης εφαρμογών τηλεϊατρικής.
Ηδη στις ΗΠΑ αυτές οι εφαρμογές έχουν βγει στην αγορά για το ευρύ κοινό από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Στην Ευρώπη βρίσκονται σε λιγότερο ώριμο στάδιο και οι πάροχοι επικεντρώνονται κυρίως στο επίπεδο των επιχειρηματικών λύσεων, αν και αναμένεται να αρχίσουν να διατίθενται και στους καταναλωτές μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια, αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Γι' αυτό και η Zelitron, σε συνεργασία με τη Vodafone, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εφαρμογών για επιχειρήσεις στις αγορές του Fleet management, Smart metering and Asset management, προσθέτει. «Ενα παράδειγμα είναι η εφαρμογή μας για τα συνδεδεμένα ψυγεία, "connected cabinets", η οποία απευθύνεται σε εταιρείες διάθεσης αναψυκτικών ή παγωτών, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης των πωλήσεων, διότι επιτρέπει στον χρήστη να έχει άμεση γνώση της επισκεψιμότητας των σημείων πώλησης, να τρέξει προωθητικές καμπάνιες ή να κάνει στοχευμένη προώθηση προϊόντων αλλά παρέχει επίσης τη δυνατότητα μείωσης του λειτουργικού κόστους διαχείρισης του στόλου των ψυγείων» εξηγεί.
Επίσης, επισημαίνει το παράδειγμα των διασυνδεδεμένων αυτόματων πωλητών, όπου η χρήση του Μ2Μ καθιστά εφικτή την εποπτεία της κίνησης των προϊόντων και την άμεση αναπλήρωση των όποιων κενών. Αντίστοιχα, σημειώνει, με μια λύση διαχείρισης στόλου μπορεί κανείς να μειώσει το κόστος, παρακολουθώντας την κατανάλωση των καυσίμων, την εκτέλεση δρομολογίων και την ασφάλεια του οχήματος.

Καινοτομία με προοπτική
«Το Μ2Μ είναι μια τεχνολογική καινοτομία με προοπτική διότι βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις, όμως η τεχνική πολυπλοκότητα των λύσεων και το κόστος αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες για την ευρεία διείσδυση των υπηρεσιών στην αγορά» λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος και εξηγεί ότι όσο επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους του hardware και του λογισμικού και όσο οι πάροχοι παρέχουν νέες εφαρμογές που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες εύκολα και απλά τόσο το Μ2Μ θα γίνεται πιο προσιτό και θα υιοθετείται περισσότερο.
Οπως υπογραμμίζει, η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα καινοτόμος, βρίσκεται ακόμη στην αρχή της και απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί ώριμη. «Το υπολογιστικό νέφος και το Διαδίκτυο δίνουν πια τη δυνατότητα να παρέχει κανείς υπηρεσίες M2M στην παγκόσμια αγορά σε χαμηλό κόστος, γι' αυτό και συχνά αναφέρεται το M2M ως the Internet of Things (IoT)» σημειώνει και επισημαίνει ότι η αξιοποίηση των τεχνολογιών του Διαδικτύου επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ενός παρόχου υπηρεσιών Μ2Μ στην παγκόσμια αγορά στην οποία πρέπει να στοχεύσει κανείς δεδομένου του μικρού μεγέθους και των προβλημάτων της ελληνικής αγοράς.
Η Zelitron, σε συνεργασία με τη Vodafone, ηγέτη στην παροχή υπηρεσιών M2M παγκοσμίως, στοχεύει στην παγκόσμια αγορά. Μετά από επιτυχή διάθεση υπηρεσιών Μ2Μ στην ελληνική αγορά για τέσσερα και πλέον έτη έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς και πιλοτικά έργα Μ2Μ στην Ευρώπη και την Αφρική. Επίσης, βρίσκεται κοντά στην υπογραφή σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών για την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων M2M με σημαντικές διεθνείς εταιρείες, ενώ επεξεργάζεται και άλλα φιλόδοξα πρότζεκτ για τη διεθνή αγορά σε συνεργασία με τη Vodafone.

BHMA