Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Οι Έλληνες της Αγγλίας

Τα βραβεία Νόμπελ, οι σερ, οι εφοπλιστές (και οι γόνοι), οι young & restless, τα ονόματα που ανεβαίνουν στη μόδα, την τέχνη, τα πάρτι και οι αιώνιοι φοιτητές. Για τους Ελληνες, το Λονδίνο και η Αγγλία είναι η νέα γη τους...

Παρασκευή βράδυ, μία από τις ελάχιστες κρύες μέρες του εφετινού χειμώνα: Μπροστά στη νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο, αστραφτερές λιμουζίνες, διπλωματικές πινακίδες και γεροδεμένοι σωματοφύλακες που ανοίγουν πόρτες. Παράδοξο θέαμα για την περιοχή. Οχι, όμως, για τον Γιώργο Οικονόμου, που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη μέρος της ιδιωτικής συλλογής του από τον 15ο μέχρι τον 20ό αιώνα (Ντελακρουά, Πικάσο, Μιρό, Μαγκρίτ, Γουόρχολ). Επιφανές μέλος της Λίστας των Πλουσιότερων Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας, ξεκίνησε πριν από 33 χρόνια στο ναυτιλιακό τομέα και σήμερα θεωρείται από τους τελευταίους κροίσους και περήφανος ιδιοκτήτης των 500 έργων του Oτο Ντιξ, με τη συμφωνία να παραμείνουν τα επόμενα δέκα χρόνια στη Γερμανία. Μαζί με τον art expert Δημήτρη Γαβράνη, αγοράζουν σχεδόν έναν πίνακα αξίας εκατομμυρίων στερλινών κάθε δύο μέρες, για μία από τις πιο σπάνιες συλλογές στον κόσμο.
«Τίποτα δεν είναι αδύνατον για αυτόν που προσπαθεί. Ειδικά όταν τρέφεται με τα όνειρα της ξενιτιάς», γράφουν τα μότο του Μέγα Αλέξανδρου και του Αισχύλου που αναβοσβήνουν στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Greek Rich List, που εκδίδει ο Κύπριος Σάββας Παύλου. Εφέτος είναι η τέταρτη φορά που θα κυκλοφορήσει, και –παρά την κρίση, που έχει φέρει ανακατατάξεις– η συνολική περιουσία των Ελλήνων εκατομμυριούχων στη Βρετανία ξεπερνά τις 11 δισεκατομμύρια στερλίνες. «Στα τέλη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου υπήρχαν μόλις τέσσερις ελληνικοί ναοί, και αυτοί στα πρόθυρα κατάρρευσης», εξηγεί ο Χάρης Μεττής, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, και από τους ελαχίστους που διατηρούν αρχεία για τον παροικιακό ελληνισμό. «Το πρώτο κύμα ήρθε με τους Χιώτες και Ανδριώτες εφοπλιστές, και στη συνέχεια με την κατοχή της Κύπρου. Σήμερα, λειτουργούν 25 και πλέον ναοί μόνο στο Λονδίνο και 100 σε όλη τη χώρα, 155 σχολεία, τρεις εφημερίδες, πέντε τυπογραφεία, πέντε βιβλιοπωλεία, ένας τηλεοπτικός σταθμός και ένα ραδιόφωνο, ενώ διαθέτουμε 30 δημοτικούς συμβούλους, πέντε τοπικούς δημάρχους του Λονδίνου, περίπου 350.000 μόνιμους κάτοικους» –αν και πολλοί τούς υπολογίζουν στους 600.000 μετά την τελευταία έξοδο.

Συν ένα Νόμπελ Οικονομικών για τον Χριστόφορο Πισσαρίδη του London School of Economics, τρεις σερ (Βασίλειος Μαρκεζίνης, Στέλιος Χατζηιωάννου, Αναστάσιος Αργυρός ή Reo Stakis, των Stakis Hotels), τουλάχιστον έναν Ελληνα πανεπιστημιακό σε κάθε ανώτατο ίδρυμα, μία ευρωβουλευτή των συντηρητικών (Μαρίνα Γιαννακουδάκη) και τραπεζικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους. Η Guardian, μάλιστα, έγραψε ότι στις δημαρχιακές εκλογές του 2008, ο Μπόρις Τζόνσον, που τελικά πήρε το χρίσμα, συναντήθηκε ουκ ολίγες φορές με τους εκπροσώπους της κοινότητας για να κερδίσει την υποστήριξή τους.

Οι Ελληνες έχουν εξουσία, ακόμα και όταν φαίνεται να μην την ασκούν. Δεν είναι από τις μεγαλύτερες παροικίες, αλλά διαθέτουν ισχυρά οικονομικά λόμπι που επηρεάζουν», υποστηρίζει ο Χάρης Μεττής. «Και παρά το γεγονός ότι το Λονδίνο δεν είναι πια ο παράδεισος που ήταν για τους Ελληνες: Κάθε μέρα φτάνουν στην αρχιεπισκοπή 20-40 απόφοιτοι με διδακτορικά που καταλήγουν σε θέση θυρωρού ή λαντζέρη –ενώ έχει αυξηθεί η πορνεία– και ζητούν τη βοήθειά μας».
«Για τους Αγγλους δεν έχει σημασία από πού κατάγεσαι, αλλά τι μπορείς να πετύχεις. Παντού υπάρχουν ευκαιρίες (ακόμα και στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή), αλλά χρειάζεται να τις εντοπίσεις. Και εδώ είναι πιο εύκολο να κυνηγήσεις την τύχη σου», υποστηρίζει ο Αντώνης Γερολέμου, νεός πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, στο Λονδίνο. Το ίδιο πιστεύει και η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου –που μαζί με τη Σοφία Κοκοσαλάκη και τον ταλαντούχο Μάριο Σβαμπ ανήκουν στη νέα χρυσή τριανδρία της μόδας: «Το Λονδίνο είναι ιδανικό για αρχή. Το Bρετανικό Συμβούλιο Μόδας και το Νew Generation σου δίνουν τη δυνατότητα να οργανώσεις το δικό σου σόου, χρηματοδοτώντας τα πρώτα σου βήματα. Πρόκειται για εξαιρετικές πλατφόρμες πληροφόρησης αφού συγκεντρώνουν όλους τους buyers και τον Τύπο. Τίποτα, όμως, δεν είναι εύκολο: Την πρώτη σεζόν δεν ήξερα ούτε πώς να πάρω μια παραγγελία, και τη σημείωνα πίσω από το δελτίο Τύπου. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτιάξεις μια ομάδα, να μάθεις να δουλεύεις».
«Σήμερα πια συμβαίνει με το Λονδίνο αυτό που συνέβαινε πριν από μερικές δεκαετίες με τη Νέα Υόρκη», έγραφαν πριν από μερικές εβδομάδες οι New York Times, «αν πετύχεις εδώ, έχεις πετύχει παντού». «Ελευθερία: Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει την αίσθηση της πρώτης φοράς όπου πατάς στο Λονδίνο», ομολογεί και ο Μάθιου Ζόρπας, φημισμένος blogger που στέλνει καθημερινά τις ανταποκρίσεις του στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο του σχεδιαστή Φίλεπ Μότγουερι, Un Νouveau Ideal. Ούτε 23 χρόνων, protégé των Ανα Πιάτζι και Ζάντρα Ρόουντς, ψηφίστηκε δεύτερος πιο καλοντυμένος άντρας στη Μεγάλη Βρετανία από το περιοδικό Εsquire, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ανοίγει το pop-up κατάστημά του με μόδα, τέχνη, ντιζάιν και φωτογραφία. «Το ανατολικό Λονδίνο έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα εικαστικών καλλιτεχνών ανά τετραγωνικό μέτρο στον κόσμο», εξηγεί ο Αθανάσιος Αργιανάς, που μένει μόνιμα στη βρετανική πρωτεύουσα και πριν από μερικές μέρες ολοκλήρωσε τις εκθέσεις του στις γκαλερί The Breeder και Tate Britain. «Δυσκολίες υπάρχουν πάντα. Και αν κάποιος προτιμά τον εύκολο δρόμο, έχει επιλέξει λάθος. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι να είσαι ανοιχτός στον τόπο...»


London Greek Rich List
  • Aλκης Δαυίδ, 1,2 δισεκατομμύρια στερλίνες ―Μέλος της οικογένειας Λεβέντη με την αντιπροσωπεία της Coca-Cola σε 28 χώρες, το μεγαλύτερο πρακτορείο μοντέλων (Ιndependent Models), που διαχειρίζεται η Ελενα Κρίστενσεν, εταιρεία παραγωγών (Full On Entertainment) και φημισμένα βιντεάκια από προσωπικές του στιγμές που ανεβαίνουν κατά καιρούς στο διαδίκτυο
  • Φίλιππος Νιάρχος, 750 εκατομμύρια στερλίνες ―Γιος του Σταύρου Νιάρχου, άντρας της Βικτόρια Κριστίνα Γκίνες και κληρονόμος μίας από τις σπουδαιότερες συλλογές ιμπρεσιονιστών στον κόσμο
  • Στέλιος Χατζηιωάννου, 564 εκατομμύρια στερλίνες ―Παραμένει μεγαλύτερος μέτοχος της easyJet.
  • Μιχάλης Λαιμός, 550 εκατομμύρια στερλίνες ―Γιος του Κωνσταντίνου Λαιμού, τρίτος μεγαλύτερος εφοπλιστής μετά τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Γιάννη Λάτση
  • Νικόλαος & Κριστιάν Κάντι, 330 εκατομμύρια στερλίνες ―Η τελευταία πώληση πολυτελών διαμερισμάτων στο Xάιντ Παρκ πρόσθεσε στο λογαριασμό τους 62 εκατομμύρια στερλίνες.
  • Γιάννης Γουλανδρής, 200 εκατομμύρια στερλίνες ―Πατριάρχης της οικογένειας με συγγένειες με τις οικογένειες Εμπειρίκου, Βαρδινογιάννη, Λαιμού, Παπαστράτου
  • Θεόδωρος Παφίτης, 145 εκατομμύρια στερλίνες ―Εμπορος ρούχων, γνωστός και ως ο πιο σκληρός κριτής στο business talent show του BBC Dragon's Den. Ξεκίνησε στα 15 από την καντίνα του σχολείου και πρόσφατα δήλωσε ότι αν άξιζε μόνον τόσα, θα έπρεπε να ντρέπεται!
  • Ελενα Αμβροσιάδου, 142 εκατομμύρια λίρες ―Μία από τις πιο πετυχημένες hedge fund managers (Στοιχεία 2010)


PLEASE, NOTE
To κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο Ηοmme τον Απρίλιο του 2011. Από τότε κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, εκτός από το γεγονός ότι οι Ελληνες συνεχίζουν να κατακλύζουν το Λονδίνο.