Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, η Cisco παρουσίασε τους βασικούς μετασχηματισμούς που θα σηματοδοτήσουν την εξέλιξη του τεχνολογικού τομέα το 2014 αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Οι προβλέψεις έγιναν από το Cisco Technology Radar, μια ομάδα με περισσότερους από 70 εμπειρογνώμονες που μελετούν τις νέες τεχνολογίες και τις επιπτώσεις τους στην αγορά.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της οι τάσεις θα είναι οι εξής:
• Διαδραστική συνεργασία μέσω του Web
Η τεχνολογία WebRTC (Real Time Communication) θα επιτρέπει τη συνεργασία σε πραγματικό χρόνο μέσω του Web, καθώς κάθε browser θα μπορεί να περιλαμβάνει λειτουργικότητες βιντεοδιάσκεψης, φωνητικών κλήσεων, ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (ΙΜ) και κοινής χρήσης περιεχομένου, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να εγκαταστήσει κάποιο plug-in. Η Cisco έχει δεσμευτεί σε αυτό το πρότυπο με τις λύσεις Jabber και WebEx.
• Υπηρεσίες χρήστη βάσει περιβάλλοντος
Αυτή η πραγματικότητα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τις συσκευές, που αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες και την καθημερινή τους ζωή, ώστε να μπορούν να μας προσφέρουν ακριβείς πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή. Εφαρμογές όπως το το Google Now ή το Voice Search προσφέρουν ήδη αυτή την τεχνολογία και η Cisco προσφέρει υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας (location-based) μέσω του Connected Mobile Experiences (CMX), το οποίο επιτρέπει σε μουσεία, αεροδρόμια ή καταστήματα να εντοπίζουν πελάτες μέσω WiFi ώστε να τους παρέχουν υπηρεσίες ή προσφορές.
• Internet of Everything (IoE) και επικοινωνίες M2M
Το Internet of Everything ή αλλιώς οι συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων, διαδικασιών, δεδομένων και αντικειμένων συνδυάζει διαφορετικές τάσεις της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων του βίντεο, του mobility, του cloud, των Big Data και των επικοινωνιών μεταξύ υπολογιστών (M2M). Το IoE αποτελεί μέρος του φυσικού κόσμου (δρόμοι, σούπερ μάρκετ, βιοϊατρικές συσκευές, ακόμη και ζώα και άνθρωποι) με τη χρήση αισθητήρων που παράγουν terabyte δεδομένων στη νέα οικονομία των εφαρμογών. Το 2022, οι συνδέσεις M2M θα αντιπροσωπεύουν το 45% των συνολικών συνδέσεων, ενώ οι συνδέσεις μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστών (P2M) και μεταξύ ανθρώπων (P2P) θα αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 55%. Το IoE απαιτεί επίσης νέες τεχνολογίες ασφάλειας, όπως η RPKI (Resource Public key Infraestructure) ή η DNSSEC (Domain Name System Security Extensions), καθώς και νέες λύσεις διαχείρισης κινητών συσκευών (MDM) με μεγαλύτερες δυνατότητες επεκτασιμότητας που εστιάζουν στην τεχνολογία cloud.
• Βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας
Η τεχνολογία βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας (4k-2160p και 8k-4320p) θα είναι απαραίτητη για smart phone, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), tablet και άλλες συσκευές που διαθέτουν φωτογραφική μηχανή. Προσφέροντας ανάλυση έως και 16 φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα ανάλυση της TV HD (1080p), οι επιπτώσεις τους στο δίκτυο απαιτούν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως P2P streaming, ομόσπονδα δίκτυα διανομής περιεχομένου, HEVC (H.265) ή adaptive HTTP streaming.
• Ανάλυση σε πραγματικό χρόνο
Η ικανότητα ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο βασίζεται σε διαφορετικές τεχνολογίες που επιτρέπουν την επεξεργασία δεδομένων μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά και έχουν εφαρμογή σε τομείς όπως το Business Intelligence, η οποία θα επεκταθεί από τα βασικά εργαλεία οικονομικής ανάλυσης σε διαφορετικούς τομείς, όπως η διαφήμιση ή οι μεταφορές, χρησιμοποιώντας την τιμή των δεδομένων που διακινούνται.
• Νέες αρχιτεκτονικές Internet
Το δίκτυο δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να στηρίξει την εκθετική αύξηση των συνδεδεμένων συσκευών. Υπάρχουν ήδη προτάσεις για την αντικατάσταση των υποδομών που βασίζονται στο πρωτόκολλο IP, όπως το νέο Named Data Networking (NDN), το οποίο θα επιτρέπει την παροχή πληροφοριών χρησιμοποιώντας ονόματα και όχι διευθύνσεις host. Μια άλλη προσέγγιση αποτελείται από τις τεχνολογίες λογισμικού (SD-X, Software Defined Any), που πρέπει να ξεπεράσουν τα όρια της εικονικότητας δικτύου (SDN και NFV) ώστε να αυξηθεί η επεκτασιμότητα τους μέσω τόσο φυσικών όσο και εικονικών πόρων.
• Αυτόνομα συστήματα δικτύου
Θα είναι δυνατή η αυτοδιαχείριση των δικτύων ως προς τη διαμόρφωση, την ασφάλεια, τη βελτιστοποίηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων με τη χρήση τεχνολογιών όπως η αυτόνομη δικτύωση ή SON (Self-Organizing Networks).
• Cloud πολλαπλών προμηθευτών
Τα δημόσια, ιδιωτικά και υβριδικά περιβάλλοντα cloud που βασίζονται σε στατικές διαμορφώσεις θα δώσουν τη θέση τους σε δυναμικά cloud και cloud πολλαπλών προμηθευτών. Οι νέες τεχνολογίες Intercloud θα επιτρέπουν στους παρόχους υπηρεσιών να ανακαλύψουν υπηρεσίες cloud μέσω πολλαπλών περιβαλλόντων, να υιοθετήσουν συμφωνίες υπηρεσιών (SLA) και να αναλάβουν δράσεις για την παροχή οικονομικότερων υπηρεσιών.
EMEA