Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Το 2014 στην κινητή τηλεφωνία η Cyta Ελλάδος

                                                   Ο γενικός διευθυντής της Cyta Ελλάδος, Χρήστος Λιμνατίτης

Σε έναν ολοκληρωμένο τηλεπικοινωνιακό πάροχο επιδιώκει να εξελιχθεί η Cyta Ελλάδος, η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει αρκετά σύντομα την παροχή υπηρεσιών τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων (IPTV) αλλά και να εισέλθει -εντός των επόμενων μηνών- στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. «Η διετία 2013-2014 είναι οι πιο κρίσιμες χρονιές για την επένδυση της Cyta στην Ελλάδα», δηλώνει στην «Η» ο Χρήστος Λιμνατίτης, γενικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής του κύριου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Κύπρου. Όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Cyta για το οποίο γίνεται πολύς λόγος στην Κύπρο, ο κ. Λιμνατίτης αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα γίνει, σπεύδοντας παράλληλα να τονίσει ότι οι εξελίξεις στη μητρική δεν επηρεάζουν αυτή τη στιγμή την ελληνική θυγατρική που συνεχίζει να υλοποιεί το επιχειρησιακό σχέδιο της.
Πελάτες 
Η Cyta Ελλάδος έχει πετύχει αυτή τη στιγμή να εξυπηρετεί περίπου 310.00 γραμμές, προσφέροντας υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο. «Πλέον έχουμε καταφέρει να έχουμε αποκτήσει μία κρίσιμη μάζα», σημειώνει ο κ. Λιμνατίτης, προσθέτοντας πως η πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων κινείται με βάση το πλάνο που είχε τεθεί από την αρχή της επένδυσης. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία και είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι να είμαστε λειτουργικά κερδοφόροι», τονίζει ο γενικός διευθυντής της Cyta Ελλάδος. Σημειωτέον πως οι συνολικές επενδύσεις της Cyta στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

IPTV 
Εχοντας αποκτήσει μία κρίσιμη μάζα πελατών, η Cyta Ελλάδος ετοιμάζεται να λανσάρει νέες υπηρεσίες. «Αποτελεί μία υποχρέωση προς την πελατειακή βάση μας», τονίζει ο κ. Λιμνατίτης. Η αρχή γίνεται με την παροχή υπηρεσιών τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων, το αποκαλούμενο και IPTV. Η έναρξη της διάθεσης αυτού του είδους των υπηρεσιών ξεκινά ενδεχομένως ακόμη και εντός του 2013. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο η Cyta διαθέτει υπηρεσίες IPTV εδώ και αρκετά χρόνια και η ελληνική θυγατρική πρόκειται να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία, τις υποδομές και τις συνεργασίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Κινητή 
Τα σχέδια της Cyta για είσοδο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στη Ελλάδα είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό, όπως και η συμφωνία που υπάρχει με τη Vodafone. Η Cyta πρόκειται να λειτουργήσει ως εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator - MVNO) χρησιμοποιώντας το ραδιοδίκτυο της Vodafone στην Ελλάδα. Όσον αφορά, όμως, υποδομές όπως η τιμολόγηση και το κεντρικό τμήμα του δικτύου, η Cyta Ελλάδος θα χρησιμοποιεί δικές της υποδομές.
Η έναρξη της διάθεσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του β' τριμήνου του 2014. «Οι διαδικασίες που απαιτούνταν ήταν αρκετά πολύπλοκες και γι' αυτό υπήρξε μία καθυστέρηση», αναφέρει ο κ. Λιμνατίτης.
Τόσο όσον αφορά το IPTV όσο και την κινητή τηλεφωνίας, αρχικά, η Cyta Ελλάδος θα επικεντρωθεί στην υπάρχουσα πελατειακή βάση της, αλλά ο στόχος είναι να προσφέρει ένα πλήρες πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει σταθερή και κινητή τηλεφωνία, πρόσβαση στο Διαδίκτυο και υπηρεσίες τηλεοπτικού περιεχομένου και θα παρέχεται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.


Δημήτρης Μαλλάς, ΗΜΕΡΗΣΙΑ