Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πρόγραμμα 15 εκατ. για κατάρτιση 1.300 ανέργων στα επαγγέλματα υγείας

Πρόγραμμα, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, για την επαγγελματική κατάρτιση 1.300 άνεργων επαγγελματιών υγείας και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Το πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ απευθύνεται σε άνεργους γιατρούς, νοσηλευτές, σε άνεργους ειδικοτήτων παραϊατρικών επαγγελμάτων, σε οικονομικό και διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους. Ηλεκτρονικά θα γίνει και η επιλογή με συγκεκριμένη μοριοδότηση. Όπως εξήγησε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση που θα γίνει στα νοσοκομεία.

Πρόκειται για πρόγραμμα εναλλασσόμενης επαγγελματικής κατάρτισης έως 1.200 ώρες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην υλοποίηση της πρακτικής άσκησης στα δημόσια νοσοκομεία, διάρκειας περίπου έξι μηνών. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής στην ειδική ιστοσελίδα που θα «ανοίξει» στις 9 Δεκεμβρίου, στοwww.voucher.gov.gr, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Παράλληλα στην ίδια ιστοσελίδα θα υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής και οι πάροχοι της κατάρτισης. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Αφού γίνει η κατάταξη των ανέργων ωφελουμένων κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με τη μοριοδότηση, θα γίνει και η αντιστοίχιση με τις προσφερόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης που θα έχουν πάρει οι πάροχοι κατάρτισης. Η μοριοδότηση αφορά κριτήρια τα οποία σχετίζονται με τους ανέργους. Δηλαδή τον χρόνο ανεργίας, την οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και την ηλικία. Η ομάδα-στόχος είναι κατά προτίμηση νέοι άνεργοι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση διάρκειας 240 ωρών και πρακτική άσκηση διάρκειας 960 ωρών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ