Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τέσσερις νέες καινοτομικές συστάδες στην Ελλάδα με τη χρηματοδοτική στήριξη της ΓΓΕΤ

Την έναρξη της λειτουργίας τεσσάρων νέων συστάδων (clusters) επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, στο πλαίσιο σχετικής δράσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, σηματοδότησε η συνάντηση εργασίας πριν λίγες ημέρες στο Ινστιτούτο Παστέρ με θέμα «Ανάπτυξη καινοτομικών συστάδων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές», η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΓΓΕΤ.
Οι νέοι φορείς καινοτομίας που χρηματοδοτεί η ΓΓΕΤ (τους οποίους παρουσίασαν οι αντίστοιχοι εκπρόσωποί τους) είναι οι εξής: Βionian (συστάδα επιστημών ζωής), Chorus cluster (για την πράσινη ενέργεια), gi-clusters (στον τομέα των καινοτόμων τεχνολογιών παιγνίων και δημιουργικού περιεχομένου) και si-cluster (για τις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές).
Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δρ Χρήστος Βασιλάκος, αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα της ανάπτυξης τέτοιου είδους συνεργατικών σχηματισμών στη χώρα μας, ως ισχυρών εργαλείων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και την αύξηση της απασχόλησης. Όπως είπε, η ΓΓΕΤ, συνεκτιμώντας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, προχώρησε στην εφαρμογή της νέας δράσης για την υποστήριξη νέων καινοτομικών «clusters» στην Ελλάδα.
«Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει, εδώ και αρκετά χρόνια, ότι η διασύνδεση επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων σε αλυσίδες αξίας, η γεωγραφική γειτνίαση και η θεματική εστίαση οδηγούν στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την οικονομία», τόνισε ο κ. Βασιλάκος.
Η δημιουργία clusters επιφέρει οικονομίες κλίμακας μέσα από κοινούς προμηθευτές, δίκτυα και πελάτες, προβολή προϊόντων, υπηρεσιών και επιτευγμάτων, ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, πρόσβαση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε γνώση και σε αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα. Δημιουργείται, έτσι, ένα «οικοσύστημα», στο οποίο συνυπάρχει η συνεργασία και ο ανταγωνισμός (ο λεγόμενος «co-petition»).
Το υπάρχον cluster μικροηλεκτρονικής Corallia αποτέλεσε το βασικό μοντέλο για τη νέα δράση της ΓΓΕΤ. Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα συστέγασης σε νέες, μικρές επιχειρήσεις, παρέχει διάφορα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή τους σε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και διευκολύνει τις αναγκαίες αλληλεπιδράσεις. Επίσης, χρηματοδοτεί κοινά εργαστήρια δοκιμών, κοινά εκθετήρια, καθώς και την από κοινού συμμετοχή σε εκθέσεις και σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, με τελικό στόχο καινοτομικά και εξαγώγιμα προϊόντα ή υπηρεσίες.