Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΟΑΕΔ: Επιχορήγηση επιχειρήσεων για 6μηνη απασχόληση νέων


Την εξάμηνη απασχόλησή τους, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα έχουν ως «μπόνους» το 2014 οι νέοι ηλικίας έως 29 ετών που απέκτησαν φέτος εργασιακή εμπειρία με τη χρήση voucher (επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας).
Την «πριμοδότηση» της συγκεκριμένης κατηγορίας των νέων προβλέπει σχέδιο απόφασης του ΟΑΕΔ που υποβλήθηκε στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ορίζοντας, ως κίνητρο για την πρόσληψή τους, την ημερήσια επιδότηση του εργοδότη με 15 ευρώ - 18 ευρώ ημερησίως. Με βάση την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα των προσλήψεων θα έχουν όσοι νέοι και νέες ηλικίας έως 29 ετών απέκτησαν ή αποκτούν εργασιακή εμπειρία και δεν ασκούν επάγγελμα (δηλαδή παραμένουν άνεργοι). Οι επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν, υποχρεωτικά σε θέση πλήρους απασχόλησης, θα επιχορηγούνται, για κάθε θέση, με 15 ευρώ την ημέρα για τους κάτω των 25 ετών και 18 ευρώ την ημέρα για τους άνω των 25 ετών και για διάστημα έξι μηνών με δυνατότητα επιμήκυνσης για άλλες 30 ημέρες σε περιπτώσεις δικαιολογημένης ασθένειας του νέου, άδειας άνευ αποδοχών ή μη λειτουργίας της επιχείρησης λόγω θερινών διακοπών.

Προϋποθέσεις 
Στο πρόγραμμα των προσλήψεων που σχεδιάζεται να «καλύψει» σε βάθος χρόνου (ανάλογα και με τους διαθέσιμους πόρους) τους νέους, οι οποίοι «μπήκαν» ως «μαθητευόμενοι» στην αγορά εργασίας, θα μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι εργοδότες και επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν είχαν απασχολήσει τους νέους σε θέση πρακτικής άσκησης. Προϋπόθεση είναι να μην έχουν λάβει στην τριετία άλλη de minimis ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ (και αν δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταφορών πάνω από 100.000 ευρώ), να μην είναι «προβληματικές», να μην έχουν μειώσει προσωπικό και να μην έχουν αλλάξει το καθεστώς εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Δεσμεύσεις 
Κατά τη διάρκεια του εξάμηνου προγράμματος οι επιχειρήσεις που θα επιχορηγούνται δεν θα έχουν δυνατότητα να αλλάζουν το καθεστώς απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής και να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες και τις υπόλοιπες -ήδη υπάρχουσες- θέσεις. Ως μείωση προσωπικού δεν θεωρούνται μόνο οι απολύσεις, αλλά και η εθελούσια έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη μέσω προγραμμάτων παροχής κινήτρων. Αντιθέτως, δεν θεωρείται μείωση προσωπικού η μείωση θέσεων εργασίας λόγω λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου, οικειοθελούς αποχώρησης ή συνταξιοδότησης.


Γ. Γάτος, ΗΜΕΡΗΣΙΑ