Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Google Launchpad: Ένα εφαλτήριο για startups

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας (7/10/2013) περίπου 85 άτομα, κυρίως προγραμματιστές, βρέθηκαν στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κέντρο της Αθήνας.
Στόχος τους να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους προκειμένου να δημιουργήσουν ομάδες που θα υλοποιήσουν τις ιδέες τους που κινούνται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Αυτή είναι, άλλωστε, και η κεντρική ιδέα του Google Launchpad, ενός τετραήμερου “σεμιναρίου” που διοργανώνει ο αμερικανικός κολοσσός του Διαδικτύου.
“Οι ιδέες που έχουμε δει είναι πολύ καλές και είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο” αναφέρει ο Αμίρ Σεβάτ, διευθυντής του προγράμματος για τις σχέσεις με τις startups της Google, ο οποίος μίλησε σε εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Το Launchpad της Αθήνας είναι το πρώτο που πραγματοποιείται εκτός Ισραήλ, με τον κ. Σεβάτ να επισημαίνει ότι αν τα τελικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλα αντίστοιχα “σεμινάρια”.
“Στο Ισραήλ έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 8 τέτοιες συναντήσεις” αναφέρει ο κ. Σεβάτ, επισημαίνοντας ότι ο λόγος που η επέκταση του προγράμματος ξεκίνησε από την Ελλάδα ήταν ότι βρίσκεται κοντά στο Ισραήλ αλλά και ότι το ελληνικό γραφείο της Google είχε καλά επιχειρήματα, όπως ότι στη χώρα μας έχει αρχίσει πλέον να δημιουργείται ένα οικοσύστημα όσον αφορά στη δημιουργία startups αλλά και το ότι υπάρχει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό.

Ομάδες
Σε σχέση με το Launchpad στο Ισραήλ υπάρχει μία αρκετά σημαντική διαφορά. Στο Ισραήλ οι συμμετέχοντες είναι κυρίως εταιρείες που έχουν ήδη λάβει μία αρχική χρηματοδότηση (seed funding) και έχουν κάνει αρκετά βήματα. Αντίθετα, στην ελληνική έκδοση, οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως άνθρωποι με ιδέες που ήθελαν να προσελκύσουν άλλους ενδιαφερόμενους. Κάτι που συνέβη σε πολλές περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν παραδείγματα που ένας ηλεκτρονικός με μία ιδέα βρήκε τον κατάλληλο δημιουργό λογισμικού για να φτιάξουν την εφαρμογή αλλά και τον σχεδιαστή του μενού πλοήγησης της εφαρμογής.
Οι ομάδες που δημιουργούνται έχουν περίπου 3 ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις ιδέες τους. “Αυτό που τους προσφέρουμε είναι το κατάλληλο περιβάλλον” σημειώνει ο κ. Σεβάτ, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία ομάδα από μέντορες που βρίσκονται δίπλα στις ομάδες και τους βοηθούν να επιλύσουν διάφορα ζητήματα. Στοιχείο πολύ σημαντικό, όπως μας ανέφεραν και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο Launchpad που είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε.
Οι περισσότερες ιδέες κινούνται γύρω από το χώρο των smartphones, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά την πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού που χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες. Δηλαδή, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να χρησιμοποιούν τα εργαλεία και τις υπηρεσίες της Google.

Κοινότητα
Όσον αφορά στους λόγους που η Google διοργανώνει εκδηλώσεις όπως το Launchpad, ο κύριος, σύμφωνα με τον κ. Σεβάτ, είναι πως η εταιρεία θέλει να επιστρέψει κάτι στην κοινότητα. “Η Google ξεκίνησε ως ένα startup και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει να λειτουργεί ως ένα τέτοιο” τονίζει ο κ. Σεβάτ, προσθέτοντας ότι στόχος της είναι στην Ελλάδα να δημιουργήσει μία κοινότητα.