Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο μύθος των ελληνικών μαρμάρων ταξιδεύει στο εξωτερικό

Τον ελληνικό μύθο των μαρμάρων παρουσίασε η Stone Group International( Marmor SG SA) στην 48η διεθνή έκθεση μαρμάρων, φυσικών πετρωμάτων και τεχνολογιών Marmomacc 2013, που διεξήχθη 25-28 Σεπτεμβρίου στη Βερόνα της Ιταλίας.
Το νέο concept της εταιρείας «Μυθικά Μάρμαρα» κάνει λόγο για «μοναδικά μάρμαρα, σπάνια υλικά, διαχρονικά, πολύτιμα και ξεχωριστά που διαθέτει η εταιρία κατ’ αποκλειστικότητα είτε μέσω δικών της λατομείων, είτε μέσω αποκλειστικών συμφωνιών».
Όπως αναφέρει η εταιρεία, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένα concept που συνέδεσε το ελληνικό μάρμαρο με τον ελληνικό μύθο. «Με αυτήν την ιδέα προβάλλεται ο μύθος της περιοχής που εξορρύσεται το κάθε υλικό και η κάθε πέτρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα μάρματα κουβαλούν μέσα τους διεργασίες της γης που αποτυπώνονται σε αγάλματα, μνημεία, ιστορικότητα και πολιτιστική κληρονομιά. Και σήμερα με τις νέες τεχνολογίες και τους νέους τρόπους επεξεργασίας τα υλικά αυτά κοσμούν σύγχρονες κατασκευές, είναι απαραίτητα εργαλεία στη μοντέρνα αρχιτεκτονική και προδιαγράφονται σε διεθνή project. Πρέσβειρα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η εταιρεία πρόβαλλε διεθνώς τη Μακεδονία, τη Βέροια, την Πίνδο, τη Θάσο, την Τήνο, την Αρχαία Ολυμπία και άλλες ελληνικές περιοχές συνδεδεμένες με το ελληνικό μάρμαρο και τους μύθους του», σημειώνει η Stone Group.

H εταιρεία συμμετείχε στην έκθεση με ένα περίπτερο 144 τμ, ενώ έκλεισε σημαντικές νέες συμφωνίες, διεύρυνε το πελατολόγιό της, δέχτηκε την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΜΙΑ( Marble Institute of America)του οποίου είναι μέλος, κ. Jim Hieb, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη δυναμική που εμφανίζει πλέον η αμερικανική αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η Stone Group International, στοχεύει να προωθήσει το νέο concept στις διεθνείς αγορές, ώστε τα «Μυθικά Μάρμαρα» να προδιαγράφονται σε μεγάλα έργα παγκοσμίως.
Η συμμετοχή της εταιρείας στην έκθεση υπογραμμίζει τον στρατηγικό εξαγωγικό χαρακτήρα και προσανατολισμό της, καθώς και τη στοχοποίηση για περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε νέες δυναμικές αγορές.

Στοιχεία Έκθεσης
Εντυπωσιακά ήταν τα μεγέθη της φετινής 48ης παγκόσμιας έκθεσης μαρμάρου και τεχνολογιών Marmomacc που διεξήχθη 25-28 Σεπτεμβρίου στη Βερόνα της Ιταλίας.
Συμμετείχαν εμπορικοί επισκέπτες από 143 χώρες, ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 56.000.
Επίσης συμμετείχαν 1400 εκθέτες από 60 χώρες με νέες συμμετοχές από Σιγκαπούρη, Σλοβενία και Ιρλανδία, 16 ομαδικές συμμετοχές και 44 επίσημες εμπορικές αποστολές από ισάριθμες χώρες.
Για μια ακόμα φορά, όπως τόνισαν αρμόδιοι φορείς και ο πρόεδρος της διοργάνωσης Ettore Riello, η έκθεση επιβεβαίωσε την ηγετική της παρουσία στον τομέα των φυσικών πετρωμάτων. Όπως επισήμανε, η έκθεση για άλλη μια φορά συνδύασε την επιχειρηματικότητα με την αρχιτεκτονική, το σύγχρονο design και τις διαρκείς καινοτομίες, τη νέα τεχνολογία και την κουλτούρα που φέρουν τα ίδια τα προιόντα.
Παρά την οικονομική κρίση, 143 χώρες έδωσαν ηχηρό «παρών», ενώ μετά την Ιταλία, εκθέσεις θα φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Σ.Αραβία, Κατάρ, Μαρόκο και Αίγυπτος. Κορυφαίες παρουσίες είχαν οι Γερμανία, Ινδία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ρωσία και Βραζιλία.
Σημαντικές ήταν οι επαφές Β2B καθώς και οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Παλαιστίνη, ενώ αποφασίστηκε από τους διοργανωτές να υπάρξει στενή συνεργασία με αντίστοιχες εκθέσεις της Βραζιλίας. Επίσης βαρύτητα θα δοθεί σε Βόρεια Αμερική, Μέση Ανατολή και Ρωσία.
Παρατηρήθηκε εξειδίκευση εκθετών και υψηλό επίπεδο ποιότητας των προιόντων σε όλους τους τομείς, κάτι που αυξάνει τις απαιτήσεις για τον κλάδο σε διεθνές επίπεδο.
Βραζιλία, Σ. Αραβία και Ασία πρωτοπορούν σε επίπεδο τεχνολογιών, ενώ σε επίπεδο υλικών υπάρχει βέβαιο ενδιαφέρον από τις χώρες του Κόλπου και τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είχε δυναμική παρουσία μέσω του επίσημου φορέα ΙΜΙΒ. Οι επισκέπτες που δέχτηκε η αποστολή της χώρας ήταν υψηλού επιπέδου και υπάρχει αισιοδοξία για συγκεκριμένες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Έγινε λόγος για αναθέρμανση της αγοράς που έρχεται από την Αμερική και ειδικά στον τομέα των projects, κάτι που κατέγραψαν οι ιταλικές εταιρίες, σε παρουσιάσεις των περιπτέρων τους.
Πολύ καλή εικόνα παρουσίασε και ο κλάδος των μηχανημάτων επεξεργασίας και εξοπλισμού, ενώ εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, πανεπιστημιακών σχολών και ινστιτούτων από ολόκληρο τον κόσμο στο πλαίσιο και των παράλληλων εκδηλώσεων.