Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΣΕΒΤ Νικητής του Ecotrophelia 2013 η... μεθυσμένη τσιπούρα!

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε χθες, με ιδιαίτερη επιτυχία η τελετή ανακοίνωσης και η βράβευση των τριών νικητριών ομάδων του 3ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA 2013”, που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Tεχνολογικής Πλατφόρμας “Food for Life” και του ευρωπαϊκού έργου CAPINFOOD.
Φέτος, στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν 11 ομάδες φοιτητών από ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα, οι οποίες κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του να διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.
Οι 3 νικητές του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκαν από την Εθνική Επιτροπή, που είχε συσταθεί για το διαγωνισμό και αποτελείτο από τον κ. Ε. Καλούση, Πρόεδρο του ΣΕΒΤ, το Δρ. D. Rossi, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, την Καθ. κα Α. Τριχοπούλου, Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την κα Κ. Καλλιμάνη, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Καλλιμάνης Α.Ε. και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒΤ, και τον κ. Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ.
Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το προϊόν “Eviva”, ένα καινοτομικό έτοιμο προς μαγείρεμα προϊόν, που συνδυάζει έξυπνα την υψηλή διατροφική αξία της τσιπούρας, με το ιδιαίτερο άρωμα δύο παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων, του ούζου και του τσίπουρου.
Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετείχε με το προϊόν “30 Bees”, που αποτελεί ένα καινοτόμο, λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση σνακ με λίγες θερμίδες, που έχει ως κύρια συστατικά το Ελληνικό οργανικό μέλι Ελάτης, τη γύρη μελισσών και τα καρύδια. Αντίστοιχα, το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν «Δια Ελιάς και Αέρος», που είναι ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης, «καθαρής ετικέτας» και πλούσιο σε φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για τη σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν οι καινοτόμες ιδέες στο μέλλον του κλάδου. Παράλληλα, ο κ. Καλούσης τόνισε την αξία της ελπίδας, που φέρνουν οι νέοι δηλώνοντας: «Ο ενθουσιασμός όλων των συμμετεχόντων, το πάθος τους και η εξαιρετική δουλειά τους επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καινοτομία, αλλά και δίψα από τη νέα γενιά για πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις ιδέες της. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί αυτή η πρωτοβουλία μας δείχνει ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, των νέων ανθρώπων, της γνώσης και της γόνιμης ανάπτυξης, που δουλεύει σκληρά, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και που μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον, το μέλλον, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις νέες γενιές, στις οποίες οφείλουμε να προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα, περισσότερο από ποτέ ο κλάδος των τροφίμων, αντιλαμβανόμαστε ότι χρειαζόμαστε κάθε καινούρια ιδέα, κάθε φρέσκο μυαλό. Και τα παιδιά έχουν αποδείξει πως, όταν βρίσκουν μια ανοικτή σε ιδέες βιομηχανία και πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΣΕΒΤ, μπορούν να τα καταφέρουν». Την πρωτοβουλία χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος ανέφερε: «Η παραγωγή με ποιότητα και καινοτομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε εξωστρέφεια, ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο τόσων χρόνων και από χώρα κατανάλωσης να γίνουμε χώρα παραγωγής».