Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Από το Λεωνίδιο Αρκαδίας στις αγορές εξωτερικού «ταξιδεύει» το Melitheon

Στα ράφια διακεκριμένων delicatessen του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας φιγουράρει το brand «Meli-theon», καταφέρνοντας σε διάστημα μόλις δύο ετών απ' το λανσάρισμα του, να διακρίνεται στην κατηγορία supreme quality ελληνικών προϊόντων για «απαιτητικούς» καταναλωτές.
Με καταγωγή από το Λεωνίδιο Αρκαδίας, το «Μέλι των Θεών» λόγω της ιδιαιτερότητας της ποικιλίας του, βρίσκει πρόσφορο έδαφος διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού. «Μετά τις συμφωνίες με καταστήματα στο Λονδίνο και το Μιλάνο, ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή του προϊόντος στη Ρωσία, ενώ επόμενος στόχος αποτελεί η Γαλλία, όπου βρισκόμαστε σε συζητήσεις με αλυσίδα καταστημάτων στο Παρίσι», όπως επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο Χρήστος Κριτσιδήμας, ιδιοκτήτης και εμπνευστής του brand «Melitheon».
Μολονότι η ενασχόληση με το μέλι, αποτελεί παράδοση για την οικογένεια Κριτσιδήμα, επιχειρηματικά αναπτύχθηκε την τελευταία μόλις διετία, μέσω της Vasiliki Company, διαχειρίστριας εταιρείας της τουριστικής μονάδας «Ξενοδοχείο Βυζαντινόν», αποτελώντας παράλληλο κλάδο ενασχόλησης.

Επαγγελματική βάση
Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά στα μέσα του 2010, όταν ο Χρήστος Κριστιδήμας ύστερα από 20 χρόνια εμπειρία στον τομέα των πωλήσεων σε πολυεθνικές εταιρείες, αποφασίζει να στραφεί στην επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.
Η επαγγελματική βάση υπήρχε, καθώς ο παππούς διατηρούσε μία μικρή παραγωγή μελιού στην περιοχή, ενώ το 2007, η έναρξη λειτουργίας του οικογενειακού ξενοδοχείου «Βυζαντινόν», αποτέλεσε το πρώτο δείγμα παραγγελιοληψίας για το προϊόν. «Το 40% των πελατών του ξενοδοχείου προέρχεται απο το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον τους να πάρουν αυτή την ποιότητα μελιού κατά την επιστροφή τους, αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα», όπως δηλώνει ο Χρήστος Κριτσιδήμας, τονίζοντας πως «Υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, ακόμη και στις πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες, όπως αυτή που διανύουμε. Τα προϊόντα της ελληνικής φύσης, λόγω της υψηλής ποιότητάς τους, έχουν μεγάλη δυναμική και χαίρουν ολοένα και περισσότερου σεβασμού και εκτίμησης σε διεθνές επίπεδο. Οι εξαγωγές τους μπορούν να αποτελέσουν μία σοφή επιχειρηματική κίνηση και το εφαλτήριο μίας επιτυχημένης αναστροφής του αρνητικού οικονομικού κλίματος της χώρας μας».

Γιατί ξεχωρίζει...
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, τo «Melitheon» είναι χαρμάνι από τις καλύτερες ποικιλίες ελληνικού μελιού, το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, το θυμάρι, καθώς και πάρα πολλών τοπικών βοτάνων και ανθέων, που ολοκληρώνουν τη μοναδική του γεύση.
Αξιοσημείωτο είναι πως το μέλι Ελάτης Μαίναλου Βανίλια είναι το μοναδικό μέλι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ελλάδα. Η εν λόγω ποικιλία δεν διατίθεται σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες. Η διαδικασία της τυποποίησης γίνεται με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του καταναλωτή, προκειμένου το προϊόν να μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στις πιο απαιτητικές αγορές.
«Στόχος μας είναι να διεισδύσουμε στις ευρωπαϊκές αγορές με σταθερά βήματα. Δίνουμε βάρος στην ποιότητα του προϊόντος, ενώ έχουμε απορρίψει υποψήφιους πελάτες, λόγω διαφορετικής κουλτούρας που δεν μας ταίριαζε με την φιλοσοφίας μας».
Η πρόσφατη συμμετοχή της εταιρείας στη διεθνή έκθεση τροφίμων SIAL στο Παρίσι, στο Roadshow του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες εκθέσεις, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κατηγορία καταναλωτών που αναζητεί προϊόντα υψηλής ποιότητας, κυρίως σε επιλεγμένα delica-tessen και πολυκαταστήματα.

Νέο λανσάρισμα
«Στην Ελλάδα, πρόκειται να τοποθετηθούμε σε κατάστημα της Σαντορίνης, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σχεδιάζουμε να λανσάρουμε ένα νέο προϊόν μελιού», όπως δηλώνει ο επιχειρηματίας, υπογραμμίζοντας πως πριν την υλοποίηση του όποιου εγχειρήματος απαιτείται διεξοδική έρευνα αγοράς.
Ταυτόχρονα, βαρύτητα δίδεται στις προσπάθειες για επιπλέον πιστοποιήσεις και βραβεύσεις του προϊόντος. Υπάρχει διαρκής επαφή και ενημέρωση των συνεργαζόμενων παραγωγών, σε θέματα βελτίωσης των μέσων και διαδικασιών παραγωγής, καθώς η στρατηγική της εταιρείας είναι η οικοδόμηση σε θεμέλια συνεχούς έρευνας και μελέτης. «Οραμα μας είναι η προώθηση του πολύτιμου θησαυρού της ελληνικής φύσης. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να προσφέρουμε το «δώρο των Θεών» σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην εξαιρετικά υψηλή ποιότητα, στις θεραπευτικές ιδιότητες και τα θρεπτικά στοιχεία αυτού του μοναδικού προϊόντος, με σεβασμό στον άνθρωπο, τη φύση και την παράδοση».
Το «Μέλι των Θεών», όπως είναι η ονομασία του με λατινικούς χαρακτήρες, είναι ένα 100% εξαιρετικής ποιότητας ελληνικής προέλευσης προϊόν.
Στο «Melitheon» οι δημιουργοί του έχουν παντρέψει την πλούσια χλωρίδα της Αρκαδίας σε ένα χαρμάνι κυρίως από μέλι ελάτης Μαινάλου, βανίλια και θυμάρι. Το ήπιο κλίμα, η πλούσια γη και η μοναδική βιοποικιλία της Αρκαδίας που προσμετρά περισσότερα από 1.500 διαφορετικά είδη βοτάνων και λουλουδιών, είναι τρία βασικά στοιχεία που καθιστούν το «Melitheon» και εν γένει το ελληνικό μέλι ως μια από τις καλύτερες ποιότητες παγκοσμίως.
Το «Μέλι των Θεών», όπως είναι η ονομασία του με λατινικούς χαρακτήρες, είναι ένα 100% ελληνικής προέλευσης προϊόν.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2006 και έχει έδρα στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, ειδικεύεται στην κατηγορία Supreme Quality προϊόντων μελιού.
Το μέλι Μαινάλου βανίλια είναι το μοναδικό ελληνικό μέλι που έχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και παράγεται αποκλειστικά στο Όρος Μαίναλο της Αρκαδίας.
Η μοναδική βιοποικιλία της Αρκαδίας προσμετρά πάνω από 1.500 διαφορετικά είδη βοτάνων και λουλουδιών, καθιστούν το μέλι ως μια από τις καλύτερες ποιότητες παγκοσμίως.