Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Gt Tsagarakis: Με το κόσμημα επεκτείνεται σε Αλεξάνδρεια, Μαδρίτη, Μόσχα, Μαϊάμι

συνέντευξη στην Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, η ψυχή και η κινητήριος δύναμη των κοσμηματοπωλείων Gallerie Tsagarakis βλέπει ως ευκαιρία στην κρίση, και προχωρά παρά τη δύσκολη συγκυρία σε ανάπτυξη. Με μότο "Impossible is Possible" κάνει τα παιδικά του όνειρα πραγματικότητα και ασχολείται επιχειρηματικά με ό,τι πιο πολύ αγαπάει. Τη ναυτιλία, τα ξενοδοχεία, τις αντίκες, τα κοσμήματα, την πράσινη ενέργεια.... Με 13 καταστήματα κοσμήματων και αντίκας σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα και Μύκονο αναπτύσσεται πλέον με Franchise και ταυτόχρονα και εκτός Ελλάδας.

-Πώς αποφασίσατε να αναπτυχθείτε εν μέσω κρίσης; Ποιές είναι οι χώρες στόχοι;


Η κρίση είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να αναπτυχθούμε και ήδη μήκαμε πέρσι στο Franchise, κάναμε 3 καταστήματα στην Αθήνα.
Στο εξωτερικό ξεκινήσαμε από την Αλεξάνδρεια, την πόλη που γεννήθηκα, και θα ακολουθήσει η Μαδρίτη, η Μόσχα και το Μαίάμι. Συζητάμε και για το Ντουμπάι με επιχειρηματία που ενδιαφέρεται γαι 25 καταστήματα αλλά δεν έχουμε υπογράψει ακόμη.
Και η Κίνα μας ενδιαφέρει και αναζητάμε ντόπιο επενδυτή. Στις 25 Μαϊου θα είμαστε εκεί, και αν καταλήξουμε η ανάπτυξη θα γίνει μαζικά.
Και στην Ελλάδα για τα franchise υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά θέλουμε να περιμένουμε λίγο για πάμε πραγματικά καλά.

-Τί πιστέυετε για την κρίση, δεν σας τρομάζει;

Η κρίση μπορεί να είναι τρομακτική αλλά είναι και η στιγμή που πρέπει να τολμήσεις για να τα καταφέρεις. Αν δεν κάνεις ανάπτυξη, θα έρθει συρρίκνωση. Με προσεκτικές κινήσεις και πολύ μελέτη πιστεύουμε ότι το καλύτερο είναι η ανάπτυξη.
Γενικά τώρα, πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει θα μας κάνει καλό. Νιώθω πολύ Ελληνας, ίσως γιατί είμαι Ελληνας του εξωτερικού και πιστέυω πολύ σε αυτόν τον λάο. Πιστέυω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η τωρινή συγκυρία μας κάνει καλό γιατί μας βγάζει στο εξωτερικό και στον ανταγωνισμό και ανακαλύπτουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες, τα πραγματικά μας πλεονεκτήματα.
Πιστεύω ότι ο καθένας μας μπορεί με βεβαιότητα να τα καταφέρει. Αρκεί να έχει ένα στόχο. Η αρχή είναι ο στόχος και μετά κάνεις ότι μπορείς γι αυτό, προσανατολίζεσαι επικεντρώνεσαι και θα τον πετύχεις.
Και βέβαια με δουλειά: Κάθε μέρα είναι για μένα η πρώτη μέρα της καριέρας μου. Δουλεύω με τον ίδιο ζήλο και την ίδια θέρμη, Δεν υπάρχουν ψέμματα. Για να πετύχεις χρειάζεται ζήλο και δουλειά-δουλειά -δουλειά. Αυτοί που παραπονιούνται τώρα, παραπονιόντουσαν και παλιά τότε που η Ελλάδα ήταν η κότα με τα χρυσά αυγά...

-Το κόσμημα είναι όμως προϊόν που μπορεί να πάει καλά όταν μειώνονται τα εισοδήματα;
Πέντε χρόνια πριν, βλέποντας την κρίση να έρχεται, αποφάσισα να επεκταθούμε σε μια κατηγόρια πιο οικονομική και πιο νεανική, τη light-luxuria. Βλέποντας ότι ο χρυσός ακριβαίνει και ότι τα εισοδήματα μειόντονται, αναπτύξαμε τη σειρά με τα ημιπολύτιμα κοσμήματα που παρέχουν αντίστοιχη ποιότητα και φινιρίσματα αλλά με ημιπολύτιμα υλικά. Καταφέρνουμε ταυτόχρονα να έχουμε πολύ ανταγωνιστικές τιμές γιατί είμαστε κάθετη μονάδα που σχεδιάζουμε και παράγουμε με φασόν.
Το δικό μας concept συνδυάζει αυτά τα χαρακτηριστικά, την υψηλή ποιότητα και την πολυτέλεια αλλά και την οικονομική τιμή και είναι η ιδανική πρόταση αγορών για ένα κοινό που παρά την κρίση έχει ανάγκη να ζει. Ο κόσμος ζει μέσα από τις δραστηριότητές του, όταν αγοράζει, όταν ντύνεται, όταν κάνει δώρα και αυτή την ανάγκη ερχόμαστε να τις καλύψουμε με προσιτές τιμές, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, Και πλέον, ακόμη και οι πελάτες μας που επέλεγαν τα πανάκριβα κοσμήματα, αυτή την εποχή επιλέγουν τα φθηνότερα, αλλά εξίσου ποιοτικά της σειράς light-luxuria. Η σειρά light luxurria είναι μια σειρά από ημιπολύτιμες πέτρες και ορυκτά υλικά όπως ασήμι και ψευδάργυρος τα οποία τα σχεδιάζουμε και τα κατασκευάζουμε εμείς.
Στην Ελλάδα, έχουμε μικρή παραγωγή μόνο για τα πολύτιμα κοσμήματα. Για τα ημιπολύτιμα συνεργαζόμαστε με μονάδες στην Ιταλία. Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τις δικές μας σειρές. Και φέρνουμε και 25 οίκους κατ΄αποκλειστικότητα στην Ελλάδα τα οποία αντιπροσωπεύουμε. Επίσης, ξεκινήσαμε εδώ και λίγους μήνες και την γυναικεία τσάντα, στην κατηγορία light-luxuria από 50-250 ευρώ οι οποίες θα πολούνται από τα καταστήματα Franchise.

-Πότε ξεκινήσατε την Gallerie Tsagarakis; Πώς και δραστηριοποιηθήκατε στις αντίκες και στις τηλεοπτικές πωλήσεις;

Είμαι Ελληνας γεννημένος στην Αλεξάνδρεια με καταγωγή από την Κρήτη. Μεγάλωσα μαθαίνοντας και αγαπώντας τις αντίκες και τα παλαιά αντικείμενα. Με τον πατέρα μου τρέχαμε στις δημοπρασίες και συλλέγαμε αντίκες. Τότε ο πλούτος και ο πολιτισμός της Αλεξάνδρειας ήταν μοναδικός και από εκεί σίγουρα πήρα τα πρώτα ερεθίσματα και αγάπησα τόσο τις αντίκες.
Εχασα τους γονείς μου σε ηλικία 12 ετών και τελικά τις σπουδές μου τις ολοκλήρωσα εμπορευόμενος αντικείμενα και συλλογές από το σπίτι. Ετσι με στόχο τις σπουδές, το εμπόριο είχε μπει πολύ νωρίς στη ζωή μου.
Ειδικεύομαι σε πολύτιμα κοσμήματα και αντίκες. Ειδικότητά μου είναι να εκτιμώ τα παλαιά κοσμήματα, 19ου και 20ου αιώνα και έχω σπουδάσει ηγεμολογία και αδαμαντολογία στην Αλεξάνδρεια και το Λονδίνο.
Ξεκίνησα την καριέρα μου ως υπάλληλος στο ξενοδοχείο Miramare στη Ρόδο. Τη δεκαετία του 80 αποφάσισα να γίνω επιχειρηματίας και ξεκίνησα την πρωτη αλυσίδα κρέπας.
Το όνειρό μου όμως ήταν να ασχοληθώ με τις αντίκες και τα κοσμήματα. Γι αυτό και σπούδασα ηγεμολογία και αδαμαντολογία. Μου άρεσαν και πάρα πολύ τα πλοία και σήμερα έχω μια ναυτιλιακή που διαθέτει ένα πλοίο ξηρού φορτίου.
Το 1990 ξεκίνησα την Gallerie Tsagarakis με τις αντίκες. Από το 1990 που ξεκίνησα την Gallerie αποφάσισα να μπω και στις τηλεoπτικές πωλήσεις. Δεν ήταν δική μου ιδέα, ταξιδεύοντας είχα δει ότι αυτού του είδους οι πωλήσεις γινόντουσαν κατά κόρον και το έφερα με επιτυχία στην Ελλάδα. Ξεκίνησα με τηλεοπτικές πωλήσεις αντίκας και ακολούθως με τηλεοπτικές πωλήσεις κοσμημάτων. Η τηλεόραση ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα και σήμερα πραγματοποιούνται μέσω τηλεόρασης οι μισές μας πωλήσεις.