Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η επενδυτική στρατηγική του έξυπνου χρήματος

της Ελευθερίας Κούρταλη
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και παρ’ όλα αυτά οι περισσότερες αγορές έχουν επιστρέψει στα υψηλά του 2013. Οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι σχετικά με το πόσο θα κρατήσει αυτή η χρηματιστηριακή ευφορία, μετά και από την αναμενόμενη - και καθόλου εντυπωσιακή - μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Mε επιφυλακτικότητα επίσης αλλά και αυξημένες τις θέσεις τους σεμετρητά «καλωσόρισαν» οι θεσμικοί επενδυτές τον νέο μήνα, διατηρώντας ωστόσο την αισιοδοξία τους για τις μετοχές στο μακροπρόθεσμο διάστημα.
ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ
Οι θεσμικοί επενδυτές, διεθνώς, καλωσορίζουν τον Μάιο με μειωμένες τις θέσεις τους σε μετοχές και ομόλογα και με αύξηση των θέσεών τους στα μετρητά στο υψηλό επτά μηνών, λόγω των ενδείξεων ότι η παγκόσμια οικονομία οδηγείται προς πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη, όπως έδειξε η νέα δημοσκόπηση του Reuters.
Tα βραδύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανάπτυξη από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα και μία υποτονική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξήσει την προσοχή των επενδυτών. Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν δείχνουν (ακόμη) κανένα σημάδι πανικού.
Συγκεκριμένα, παραμένουν overweight στις μετοχές και underweight στα ομόλογα και τα μετρητά συνολικά, με την πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν φθηνή χρηματοδότηση και να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη.
Τα περισσότερα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας δέχθηκαν ένα χτύπημα στην ανάπτυξη, ωστόσο, η βασική δύναμη της εγχώριας ζήτησης του ιδιωτικού τομέα είναι σαφές πως παραμένει ακόμη άθικτη, καθώς οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες τηρούν χαλαρή νομισματική πολιτική, όπως τονίζει ο κ. Αντριου Μίλιγκαν, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην Standard Life Investments. Ετσι, όπως επισημαίνει, εν ευθέτω χρόνω αναμένεται η νευρικότητα των επενδυτών να μειωθεί.
Οι θέσεις σε μετρητά των 57 κορυφαίων επενδυτικών οίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία αυξήθηκαν σε μέσο όρο στο 5,3%, το υψηλότερο σημείο τους από τον Σεπτέμβριο, από ένα διετή χαμηλό 4,1% τον περασμένο μήνα.
Τα διεθνή funds, παράλληλα, μείωσαν σε μέσο όρο την έκθεσή τους σε μετοχές στο 49,6% του χαρτοφυλακίου τους, στο χαμηλό επτά μηνών, από 50,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι θέσεις τους σε ομόλογα μειώθηκαν επίσης στο 38% από 38,3% πριν.
Σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές λύσεις, που περιλαμβάνουν επενδύσεις σε εμπορεύματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ανέρχονται σε 5,6% από 5,4% πριν.
Πάντως, πέρα από την προσωρινή στροφή σε πιο ασφαλή επενδυτικά λιμάνια όπως αυτό των μετρητών, οι επενδυτές είναι πιθανό να παραμείνουν στα assets υψηλού ρίσκου σε μακροπρόθεσμη βάση.
Οι είκοσι πέντε από τους είκοσι οκτώ ερωτηθέντες θεσμικούς δήλωσαν ότι η επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη και η υποχώρηση των διεθνών μετοχών τον Απρίλιο ήταν μία προσωρινή ανάπαυλα.
Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σημείωσε μία σύντομη μόνο βουτιά πριν χτυπήσει το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2008, την περασμένη Δευτέρα.
Σε ένα μήνα, ο οποίος είδε μία ευρεία μείωση των αποδόσεων των ομολόγων στην περιφέρεια, ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία, οι επενδυτές αύξησαν τις θέσεις τους στα assets σταθερού εισοδήματος στο 24,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2012, από 23,7% τον περασμένο μήνα.
Οι θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν επίσης την έκθεσή τους στις μετοχές της Ιαπωνίας - μία από τις αγορές με τις καλύτερες κατά το τρέχον έτος - στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, σε βάρος των μετοχών της ευρωζώνης και των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας.
Πολλοί θεσμικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας της Ιαπωνίας, με 18 στους 23 ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα είναι επιτυχής στην αναθέρμανση της εγχώριας οικονομίας.
Οπως σημειώνει ο κ. Αλαν Γκέιλ, επικεφαλής επενδύσεων στην Ridge Worth Investments, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο το momentum της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσο και αυτό των πωλήσεων βελτιώνεται στην Ιαπωνία και μπορεί να είναι αρκετό για επανεκκινηθεί η ετοιμοθάνατη οικονομία.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ
Οι Αμερικανοί fund managers μπαίνουν στον Μάιο με αυξημένες τις θέσεις τους στο 3,3% του χαρτοφυλακίου τους, από 1,8% πριν, ενώ μείωσαν την έκθεσή τους σε μετοχές στο 57,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, από 60% τον περασμένο μήνα, ενώ οι θέσεις τους σε ομόλογα παραμένουν σταθερές στο 34,6%.
Οι Ιάπωνες διαχειριστές κεφαλαίων μειώνουν τις θέσεις τους στις διεθνείς μετοχές στο χαμηλό επτά μηνών του 39,8% από 41,3% πριν, ενώ αυξάνουν ελαφρώς τις θέσεις τους σε ομόλογα στο 52,7% από 52,3% τον περασμένο μήνα.
Επίσης, μειώνουν τις θέσεις τους στα ιαπωνικά ομόλογα στο χαμηλό 16 μηνών μετά την αποσταθεροποίηση της αγοράς, λόγω της επιθετικής τόνωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας,
Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων αυξάνουν τις θέσεις τους σε μετρητά στο υψηλό επτά μηνών του 7,3% από 6%, ενώ μειώνουν την έκθεσή τους στις μετοχές για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 46,7% από 46,9% πριν.
Τέλος, οι Βρετανοί επενδυτές αυξάνουν και αυτοί τις θέσεις τους σε μετρητά για δεύτερο συνεχή μήνα, στο 5,8% από 5,6% πριν, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επίσης μειώνουν την έκθεσή τους στις μετοχές στο 54,6% από 54,7%, ύστερα από αρκετούς μήνες αύξησης και παράλληλα μείωσαν ελαφρά τις θέσεις τους σε ομόλογα 25,4% από 25,6%.

Η NATIXIS ΒΛΕΠΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
To πρόσφατο ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι βραχύβιο και οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από τη σημαντική ευκαιρία αποκόμισης κερδών που παρουσιάζεται, αφού οδηγούμαστε πολύ πιθανό σε sell-off της τάξης του 5% - 10%, σύμφωνα με νέο note της γαλλικής τράπεζας Natixis προς τους πελάτες της.
Η Natixis έχει την άποψη ότι η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει μικρό αντίκτυπο στις αγορές και επίσης δεν αναμένεται να ακολουθηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εμπορικές τράπεζες εκτός του πυρήνα της ευρωζώνης για την τόνωση του κύκλου πιστώσεων προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Πιθανές ανησυχίες που μπορεί να ασκήσουν καθοδικές πιέσεις στην αγορά είναι ο σκληρότερος ανταγωνισμός για τις εξαγωγές της Γερμανίας μετά από μία απότομη πτώση του γεν Ιαπωνίας και οι αδύναμες προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη.
Αν οι προβλέψεις της ΕΚΤ απογοητεύσουν, η αγορά θα μπορούσε να πέσει στα χαμηλά επίπεδα που άγγιξε μετά από τις ιταλικές εκλογές του Φεβρουαρίου, με άλλα λόγια υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για διόρθωση της τάξης του 5% με 10%, όπως επισημαίνει η Natixis.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έπεσε στα χαμηλά των 283,90 μονάδων στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από τα ασαφή αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία που έβαλαν το Κοινοβούλιο σε αδιέξοδο. Ο δείκτης έκτοτε έχει ανακάμψει πάνω από τις 295 μονάδες.

ΤΑ FUNDS ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Τα αμερικάνικα funds, παρά το πρόσφατο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μείωσαν περαιτέρω τις θέσεις τους στην Ευρώπη, δείχνοντας έτσι πως δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικά μελλοντικά κέρδη από τη συγκεκριμένη αγορά.
Το καλάθι της Lipper, που περιλαμβάνει 90 αμερικανικά funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές, κατέγραψε καθαρές εκροές για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, επεκτείνοντας έτσι το μεγαλύτερο σερί εκροών από τον Σεπτέμβριο.
Ο ρυθμός των εκροών, ωστόσο, μειώθηκε στα 93, 4 εκατ. δολ. από το υψηλό έτους των 268,550 εκατ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επενδυτές συνειδητοποιούν πόσο εύθραυστη είναι η αγορά αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει ο κ. Τομ Ροσέν, επικεφαλής έρευνας της Lipper. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα γεγονός μαύρου κύκνου (black swan event) και το σπίτι των καρτών είναι έτοιμο να πέσει, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η DEUTSCHE BANK ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank στηρίζουν τον τραπεζικό κλάδο και γενικότερα τον χρηματοοικονομικό, λόγω των προσδοκιών ότι οι κυκλικές μετοχές - οι πιο «ευαίσθητες» δηλαδή στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι τράπεζες ή οι εταιρείες ορυκτών - θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις τους αμυντικούς κλάδους, καθώς το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται.
Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών νωρίτερα αυτό τον χρόνο οδηγήθηκε από τις αμυντικές μετοχές και όχι τις κυκλικές - τις οποίες η Deutsche Bank αναμένει ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από το re-rating. Εντός των κυκλικών κλάδων, η Τράπεζα εκτιμά ότι ο χρηματοοικονομικός θα είναι ο πιο ελκυστικός, καθώς το κόστος των ιδίων κεφαλαίων (cost of equity) πλησιάζει τα επίπεδα των μέσων της κρίσης και μία θετική έκπληξη στην πιστωτική αγορά θα ωφελήσει τις τράπεζες περισσότερο.
Η Deutsche Bank συστήνει το κτίσιμο θέσεων για ένα πιθανό ράλι στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη Euro STOXX 50 των τραπεζών της ευρωζώνης και στον ευρύτερο πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Stoxx Europe 600.
Ο Euro STOXX 50 των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 0,4% από την αρχή του 2013, υποαποδίδοντας της αύξησης της τάξης του 3% στον ευρύτερο Euro STOXX 50, ενώ ο τραπεζικός Stoxx Europe 600 έχει αυξηθεί 5%, υποαποδίδοντας σε σχέση με την αύξηση του 6% στον ευρύτερο ευρωπαϊκό Stoxx 600.

JPMorgan : Αγοράστε τις ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές, πουλήστε τις διεθνείς
H JPMorgan συνιστά την αγορά εγχώριων κυκλικών μετοχών της Ευρώπης και την πώληση εκείνων που βασίζονται στην παγκόσμια ανάπτυξη και πιστεύει ότι η αγορά της Ιταλίας θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτήν της Γερμανίας μεσοπρόθεσμα.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας είναι πιθανό να υποφέρουν από την αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς οι ιαπωνικές θα καρπωθούν τα οφέλη από το αδύναμο γεν και η κινεζική οικονομία εξισορροπείται, ενώ η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να πιέσει τα περιθώρια, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της JPMorgan.
Το καλάθι των παγκόσμιων κυκλικών μετοχών που έχει επιλέξει η JPMorgan διαπραγματεύεται σήμερα με premium 45% σε όρους τιμής / λογιστική αξία, σε σχέση με το καλάθι των εγχώριων ευρωπαϊκών κυκλικών μετοχών. Το χάσμα στα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ των δύο ομάδων είναι ακραίο, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, συνιστώντας στους επενδυτές long θέσεις στα εγχώρια έναντι των παγκόσμιων cyclicals σε έναν ορίζοντα 1-2 έτη.
Η Ιαπωνία γίνεται όλο και πιο επιθετική στο νομισματικό μέτωπο και η Κίνα οδεύει προς εξισορρόπηση, το οποίο αποτελεί «πρόβλημα» για τις διεθνείς κυκλικές μετοχές. Ταυτόχρονα, όμως, η ΕΚΤ μειώνει τους κινδύνους των απρόσμενων γεγονότων (tail risks), βοηθώντας έτσι τις εγχώριες κυκλικές μετοχές, όπως προσθέτουν οι αναλυτές.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας στην Κίνα αποτελούν περίπου το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, σε σύγκριση με 1,3% για την ευρωζώνη στο σύνολό της.

Credit Suisse: Underweight στις μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων
Η Credit Suisse λαμβάνει underweight στάση σε ό,τι αφορά τις μετοχές των commodities, υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος της εξόρυξης δεν μπορεί ακόμη να οδηγεί προς την ανάκαμψη παρά το γεγονός ότι έλαβε ένα ισχυρό χτύπημα κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής μετάλλων στον κόσμο, οδήγησε σε μείωση της τιμής του χαλκού και του χρυσού τον περασμένο μήνα και αυτό με τη σειρά του έχει επηρεάσει τις μετοχές του κλάδου της εξόρυξης και των εμπορευμάτων.
Ο δείκτης STOXX Europe 600 Basic Resources (του κλάδου των εμπορευμάτων) έχει χάσει σχεδόν 16% από την αρχή του 2013, σε σχέση με κέρδη 6% στον ευρύτερο Stoxx 600.
Ωστόσο, η Credit Suisse αναφέρει ότι ενώ ο τομέας εμφανίζεται «υπερπουλημένος», είναι ακόμη μακριά από την ανάκαμψη.
Επικαλούμενη στοιχεία της Thomson Reuters Datastream καθώς και δικά της, η Credit Suisse αναφέρει ότι ο κλάδος της εξόρυξης φαίνεται πιο υπερπουλημένος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 20 χρόνια, με εξαίρεση το 2008.
Ωστόσο, όταν υπήρξε τόσο υπερπουλημένος στο παρελθόν, συνήθως συνέχισε να υποαποδίδει κατά 5% με 4% κατά τους επόμενους 3 και 6 μήνες αντίστοιχα, προσθέτει Credit Suisse.
Η Credit Suisse διατηρεί επίσης underweight στάση στις μετοχές του κλάδου της ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος κλάδος - που παραδοσιακά θεωρείται ως «αμυντικός» σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας - υποαποδίδει συνήθως σε μία bull market.
O κλαδικός δείκτης Stoxx Europe 600 Index του πετρελαίου και των αερίων έχει χάσει περίπου 1% από την αρχή του 2013, υποαποδίδοντας της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών, αλλά υπεραποδίδοντας του κλάδου της εξόρυξης και η Credit Suisse αναφέρει ότι προτιμά τις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου έναντι των ορυχείων εντός της σφαίρας των εμπορευμάτων.

kerdos.gr