Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

H Michelin δεν φεύγει από την Ελλάδα

«H Μichelin δεν αποχωρεί από την Ελλάδα, δεν πρόκειται να κλείσει την ελληνική θυγατρική της όπως και καμία άλλη θυγατρική στην Ευρώπη. Η ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντική για τον όμιλο , είμαστε leaders στην ελληνική αγορά και leaders σκοπεύουμε να μείνουμε».
Tα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξή του στο «Κέρδος» ο Νταβίντ Γιαν γενικού διευθυντή της Ελαστικά Μichelin απαντώντας στα περί αποχώρησής της εταιρείας από την ελληνική αγορά, με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο ίδιος σε συνεργάτες για τις οργανωτικές αλλαγές που επιχειρεί ο όμιλος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων εμπορικών περιοχών στην Ευρώπη για τη μεγάλη πολυεθνική των ελαστικών, με την Ελλάδα να εντάσσεται στη νέα περιοχή της «Νότιας - Κεντρικής Ευρώπης», η οποία θα έχει έδρα το Βουκουρέστι.
Στη συνέντευξή του ο κ. Γιαν ξεκαθαρίζει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής θυγατρικής, η οποία με πωλήσεις της τάξης των 75 εκατ. ευρώ το 2011, είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης στην εγχώρια αγορά των ελαστικών.
«Η Ελαστικά Michelin μέχρι σήμερα υπαγόταν στην εμπορική περιοχή της Ιταλίας. Το νέο οργανωτικό μοντέλο της Michelin υπαγορεύει τη δημιουργία μεγαλύτερων εμπορικών περιοχών και στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται η νέα εμπορική περιοχή της Νότιας - Κεντρικής Ευρώπης. Η νέα αυτή περιοχή θα περιλαμβάνει συνολικά 12 χώρες, από την Ουγγαρία έως την Κύπρο, και μάλιστα η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη αγορά στο σύνολο των χωρών αυτών.
Η ελληνική θυγατρική όχι μόνο δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα αλλά διατηρεί τις κύριες δραστηριότητές της. Μάλιστα ο μητρικός όμιλος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο εξής την ελληνική εταιρεία ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αρχής γενομένης από την Αλβανία. Αναλόγως των προοπτικών, θα υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης στις γειτονικές αγορές.
Τονίζω ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά κι ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο με την ελληνική οικονομική κρίση και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η νέα οργανωτική αλλαγή θα εξασφαλίσει τη μακρόχρονη παρουσία της Michelin στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. H Eλαστικά Michelin διατηρεί όλες τις βασικές της δραστηριότητες, τις οικονομικές, τις υπηρεσίες logistics κ.τ.λ., ενώ στο Βουκουρέστι μεταφέρονται δευτερεύουσες λειτουργίες (back office)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαν.
Ως προς την πορεία της Ελαστικά Michelin το 2012, είχε θετικά αποτελέσματα το 2012, ενώ ως προς τις προοπτικές του 2013, από τους πρώτους μήνες του νέου έτους βλέπουμε τα πρώτα, θετικά σημάδια σταθεροποίησης».