Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Απολύσεις με «ονοματεπώνυμο» ζητά η τρόικα

Περιπλέκονται οι συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, ενώ μετατίθεται, τελικά, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, που αναμενόταν σήμερα, για την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως για τη Δευτέρα, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς. 
Η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για εμπλοκή, με το Γ. Στουρνάρα να δηλώνει χθες πως νομίζει ότι θα πάρουμε τη δόση του Μαρτίου που «περνά», όμως, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο καλείται να παρουσιάσει συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων που τελικά θα απολυθούν, κατόπιν υπαγωγής τους σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, που είχε χθες τη δεύτερη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητά συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο και αριθμό για οριστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο, θέμα για το οποίο όμως η πρόοδος, μέχρι στιγμής, είναι περιορισμένη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την εκταμίευση της δόσης.
Όπως εκτιμά κυβερνητικός αξιωματούχος, οι πιστωτές δεν δείχνουν μεν διάθεση να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις στα άκρα, πιέζουν όμως ώστε το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παρουσιάσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τον αριθμό των υπαλλήλων που τελικά, μετά από το στάδιο της διαθεσιμότητας, θα δούν την έξοδο από το Δημόσιο.

«Πόσοι πότε και από πού» είναι αυτό που ζητά η τρόικα, αφήνοντας στην ελληνική πλευρά την πρωτοβουλία να παρουσιάσει ποσοτικούς στόχους, εξέλιξη που εντείνει την ανησυχία για ένταση των πιέσεων στα προσεχή 24ωρα, με δεδομένα, τα πενιχρά «αποτελέσματα» σε πλεονάζον προσωπικό, όπως αυτά αποτυπώνονται με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και τις χρονοβόρες διαδικασίες για τον εντοπισμό και απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές επιμένουν στην άμεση απομάκρυνση έστω των κατ' εκτίμηση 7.000 επίορκων υπαλλήλων προκειμένου να δοθεί σαφές στίγμα της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική της πολυπλοκότητας των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση είναι δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών που σημείωνε χθες πως «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο», διευκρινίζοντας πως «δεν τελειώνουμε την Κυριακή», οπότε και αναμένεται νέα συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών.
Άλλωστε σε δηλώσεις του ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετέβη το μεσημέρι για να ενημερώσει τον Αντ. Σαμαρά για το Eurogroup και για τον πρώτο κύκλο συζητήσεων με τους πιστωτές, σημείωσε πως τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου, επικεντρώνονται στο θέμα της διαθεσιμότητας. Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν υπάρχει εμπλοκή για το θέμα, εκτιμώντας πως νομίζει ότι θα πάρουμε τη δόση. Ερωτηθείς πάντως για τα συμπεράσματα του πρώτου κύκλου των συζητήσεων με την τρόικα είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμα τα θέματα είναι ανοικτά και θα μείνουν ανοικτά μέχρι που θα τα κλείσουμε».
Την ίδια ώρα πάντως από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν στην αποτελεσματικότητα του σχεδίου κινητικότητας που προτείνουν ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες για τους επίορκους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι στην παρούσα φάση θα ήταν δύσκολο να μιλήσει κάποιος για συγκεκριμένο αριθμό.
Σημειώνουν δε ότι η τρόικα δεν προτείνει η ίδια συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων ευελπιστώντας πως η δέσμευσή μας για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως το 2015 μπορεί να ικανοποιηθεί με φυσικές αποχωρήσεις - συνταξιοδοτήσεις και την απομάκρυνση ανεπαρκών και επίορκων υπαλλήλων.
Αύριο «κλειδώνει» το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, θέμα που εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Τα εκκρεμή ζητήματα αφορούν κυρίως το ΣΔΟΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εάν θα υπαχθούν στη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και το καθεστώς στον ΟΔΔΗΧ.

Οργανογραμματα 11 υπουργείων
Ελάχιστοι υπάλληλοι προς διαθεσιμότητα
Πενιχρά αποτελέσματα ως προς τους υπαλλήλους, που μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα καταγράφονται από τα τελικά οργανογράμματα για 11 υπουργεία και τη Γ.Γ. Ενημέρωσης.
Από αυτά προκύπτει μείωση προσωπικού της τάξης των 2.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μέσα στον αριθμό αυτό είναι και περιπτώσεις συνταξιοδότησης, όπως συμβαίνει με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Προκύπτει πάντως μείωση δαπανών κατά 51 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά συνέπεια, όπως όλα δείχνουν, το μεγάλο «βάρος» των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα κληθούν να σηκώσουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.
Ειδικότερα, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα οργανογράμματα των έξι υπουργείων που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα (Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και τη γ.γ. ενημέρωσης), στα οποία προκύπτει μείωση δομών από 32 - 50% και άμεση μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης έως και 16%.