Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Συνωστίζονται στην "έξοδο" της Ελλάδας οι Γάλλοι

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου Προέδρου, Φ. Ολαντ ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα στηρίξουν την Ελλάδα, άλλη μία γαλλική εταιρεία, η Michelin, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα αποχωρήσει από τη χώρα μας.
Παρά τις προσπάθειες να αντοστραφεί το επιχειρηματικό κλίμα, οι συνέπειες της ύφεσης δεν μπορούν να αγνοηθούν. Μίας ύφεσης που σωρευτικά τα τελευταία 6 χρόνια φτάνει ήδη το 25%, με την ανεργία να πλησιάζει το 30% και την κατανάλωση να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.
Η περίπτωση της Michelin δεν είναι μοναδική. Ήδη "αντίο" στη χώρα μας έχουν πει γαλλικοί τραπεζικοί όμιλοι Credit Agricole και Societe Generale, ενώ και η Carrefour παραχώρησε τις εταιρείες της στους ντόπιους συνεταίρους της.

Μεγάλες ζημίες για τις τράπεζες
Ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, οι γαλλικές τράπεζες βίωσαν μια πολύ "οδυνηρή εμπειρία", δεχόμενες συνολικές σωρευμένες ζημίες ύψους 11 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκομίσουν κέρδος. Μάλιστα, για να απεγκλωβιστούν από την ελληνική αγορά αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν επιπλέον κεφάλαια, ώστε να βρουν αγοραστές για τις μέχρι πρότινος θυγατρικές τους.

...κι όμως γαλλικές εταιρείς ψηφίζουν Ελλάδα
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι δεν είναι λίγες και οι γαλλικές εταιρείες που προσδοκούν οφέλη από την Ελλάδα, δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Ήδη ο γαλλικός όμιλος Vinci, επικεφαλής της κοινοπραξίας «Γεφυρα» που διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, είναι επικεφαλής και του ομίλου «Ολύμπια Οδός» που έχει αναλάβει το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία κατασκευής και διαχείρισης του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι και οι "μνηστήρες" που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, και ιδιαίτερα για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους γαλλικούς ομίλους Veolia και Suez, με την τελευταία να έχει ήδη τοποθετηθεί στην ΕΥΑΘ στην οποία κατέχει περί το 5%.