Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων στην αγορά της Σουηδίας όπως υπογραμμίζεται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το 2012 του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Στοκχόλμη που υπογράφει ο γραμματέας ΟΕΥ Α΄ κ. Σταύρος Σταυράκος.
Όπως σημειώνεται "ελάχιστες Ελληνικές εταιρείες έχουν πρόσβαση στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και περιορίζονται διαθέτοντας σε αυτές μικρές συσκευασίες ελαιολάδου, φέτας, γιαουρτιού, χυμών, ελιών και τουρσιών, πολλές φορές σε άμεσο ανταγωνισμό ομοειδών προϊόντων υπό την ετικέτα της ίδιας της αλυσίδας (π.χ. ICA Kalamata Olives, ICA Extra Virgin Olive Oil κ.λπ.) ενώ υπάρχουν καλές προοπτικές για τρόφιμα και ποτά βιολογικής παραγωγής, καθώς ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών στη Σουηδία που προτιμούν βιολογικά καθώς επίσης και άλλα αγροτικά προϊόντα, η παραγωγή των οποίων βασίστηκε σε φυσικές διεργασίες. Επίσης, θα μπορούσε να εξετασθεί η δυνατότητα συμμετοχής εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς τα μεσογειακά είδη ψαριών (τσιπούρα, λαβράκι κ.α.) δεν έχουν ιδιαίτερη κατανάλωση στην εδώ αγορά.
Σημαντικός είναι και ο κλάδος της σοκολατοποιίας και λοιπών ζαχαρωδών καθώς τόσο σε μεγάλα όσο και σε όλα τα μικρά καταστήματα, μπορεί πάντοτε να βρει κάποιος ειδικό τμήμα όπου διατίθενται καραμελοειδή προϊόντα και παρόμοια ζαχαρώδη".
Το 2012, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σουηδία ανήλθαν σε 1,27 δισ. κορόνες (146 εκατ. ευρώ), παρουσιάζοντας μείωση 6% σε σχέση με το 2011. Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών το 2012 σε σύγκριση με το 2011 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατακόρυφη μείωση των εξαγωγών σιδηροκραμάτων προς τη Σουηδία (10,6 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι 34,1 εκατ. ευρώ το 2011).
Το 2012, οι σουηδικές εξαγωγές προς την Ελλάδα ήταν 2,26 δισ. κορόνες (260,3 εκατ. ευρώ), ενώ το έλλειμμα ανήλθε σε 995,7 εκατ. κορόνες (114,3 εκατ. ευρώ), παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση κατά 46%.
Tα κυριότερα ελληνικά προϊόντα που εξήχθησαν στη Σουηδία το 2012 ήταν τυροκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, λιπάσματα, ενδύματα, διόπτρες, σιδηροκράματα κα. Μεταξύ των βασικότερων προϊόντων στις εισαγωγές της Ελλάδας από τη Σουηδία, για το ίδιο πάντα έτος, συγκαταλέγονται προϊόντα από χαρτί, φαρμακευτικά προϊόντα, ορυκτέλαια, μηχανήματα, προϊόντα ξυλείας, ψάρια παστά κτλ.
Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Σουηδία αυξάνονταν σταθερά από το 2004 έως το 2007, ενώ μειώθηκαν το 2008 και το 2009, με μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο την ποσοστιαία μείωση του ελληνικού εμπορικού ελλείμματος χάρη στη σχετική μείωση και των σουηδικών εξαγωγών προς τη χώρα μας. Κατά το 2010, υπήρξε σημαντική αύξηση κατά 14,5% των εξαγωγών της Ελλάδας, ενώ το 2011, οι εξαγωγές κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με το προηγούμενο έτος, αν και εμφανίζεται μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%, αν υπολογίσει κανείς τις ελληνικές εξαγωγές σε ευρώ.
Μικρή κάμψη είχε σημειωθεί στις εισαγωγές της Ελλάδας από τη Σουηδία το 2007 σε σχέση με το 2006, το 2008 αυξήθηκαν ελαφρά οι εισαγωγές από τη Σουηδία, για να αυξηθούν εκ νέου το 2009 κατά 13%. Εν τούτοις, το 2010 παρατηρείται σημαντική μείωση των σουηδικών εξαγωγών προς τη χώρα μας κατά 18,6% ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται και στο εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών, όπου το έλλειμμα της Ελλάδας μειώνεται κατά 30% σε σχέση με το 2009 λόγω και της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Σουηδία. Το 2011, οι σουηδικές εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 3,2 δισ. κορόνες (359,3 εκατ. ευρώ), εμφανίζοντας περαιτέρω μείωση κατά 16% σε σχέση με το 2010. Σημαντική μείωση εμφάνισε και το έλλειμμα της Ελλάδας κατά 25% περίπου, σε σχέση με το 2010.
Προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Σουηδίας Όπως επισημαίνεται από το Γραφείο ΟΕΥ της πρεσβεία μας, η Σουηδία εισάγει το 50% των τροφίμων της και οι δυνατότητες περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων θεωρούνται πολύ σημαντικές.
Η λιανική αγορά τροφίμων της Σουηδίας έχει ολιγοπωλιακή μορφή. Τρεις μεγάλες αλυσίδες υπερκαταστημάτων (Ica, Coop και Axfood) ελέγχουν το 85-90% των λιανικών πωλήσεων στη χώρα. Τελευταία όμως έχουν αναπτυχθεί πολλά μικρά καταστήματα τροφίμων συγκεκριμένης χώρας προέλευσης (ethnic food stores), τα οποία τροφοδοτούνται με πολλά ελληνικά προϊόντα από εγκατεστημένους εισαγωγείς στη Σουηδία.
Στα ράφια των πολυκαταστημάτων παρατηρείται σημαντική παρουσία μόνο φέτας, ελαιών και ελαιόλαδου από την Ελλάδα, ενώ έντονη είναι η παρουσία σπαραγγιών από τη Λατινική Αμερική και την Ιταλία, εσπεριδοειδών από το Ισραήλ και ξηρών σύκων από την Τουρκία, φρούτων και λαχανικών από την Ισπανία, νωπών λαχανικών από την Ολλανδία κλπ.
Αξιοσημείωτο γεγονός για την σουηδική αγορά αποτελεί η συνέχιση της προσπάθειας αποκρατικοποίησης του κρατικού μονοπωλίου φαρμακείων της χώρας που ανέρχονται συνολικά σε 1.000 σε όλη τη χώρα. Το 1/3 παραμένει υπό κρατικό έλεγχο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη διανομή φαρμάκων σε όλη την επικράτεια.
"Δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για πολλά ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Σουηδίας, προτείνεται περαιτέρω μελέτη, ανάλυση και στόχευση των εδώ μεγάλων εμπορικών αντιπροσώπων, επιλογή αρκετών ενδιαφερομένων από αυτούς με σκοπό συναντήσεις τους στη Σουηδία με Έλληνες εξαγωγείς, αλλά και διοργάνωση επισκέψεών τους στην Ελλάδα σε συσκευαστήρια και εργοστάσια. 'Άκρως αποτελεσματική για την προώθηση των εξαγωγών μας και του τουρισμού θα ήταν η κατόπιν συμφωνίας προβολή από τη σουηδική τηλεόραση των καθιερωμένων τηλεοπτικών ελληνικών σειρών περιήγησης και μαγειρικής, δεδομένου ότι ήδη προβάλλονται εδώ πλήθος παρόμοιων τηλεοπτικών σειρών που είναι πολύ δημοφιλείς" όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο.