Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η ρωσική... αρκούδα κατεβαίνει στη Χαλκιδική

Ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον παίρνει «σάρκα και οστά» στη Χαλκιδική. Ενα υψηλών προδιαγραφών τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων, προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ, σχεδιάζουν Ρώσοι επενδυτές στη θέση Κάνιστρο στο Παλιούρι Χαλκιδικής, το οποίο θα απαρτίζεται από ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών με υδροθεραπευτικό ιαματικό κέντρο, μία μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής κι έναν οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών σε έκταση 330 στρεμμάτων. Οι Ρώσοι επενδυτές «άναψαν» ήδη τις μηχανές για την κατασκευή του project, με στόχο να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, το καλοκαίρι του 2015. Η ξένη επένδυση ρωσικών κεφαλαίων υλοποιείται από ένα δίδυμο εταιρειών την ανώνυμη ξενοδοχειακή και παροχής υπηρεσιών υγείας εταιρεία Med Sea Health και την ξενοδοχειακή και κτηματική εταιρεία Mare Village ΑΕ, που φιλοδοξούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες, απευθυνόμενες στη διεθνή τουριστική αγορά υψηλών απαιτήσεων και όχι μόνο στη ρωσική. 
Το «Κέρδος» θα σας ξεναγήσει σήμερα στο υπό κατασκευή τουριστικό θέρετρο, μιλώντας με τον πρόεδρο της Med Sea Health ΑΕ και της Mare Village ΑΕ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος εκπροσωπεί τους Ρώσους επενδυτές που προέρχονται από την Αγία Πετρούπολη και τον κατασκευαστικό χώρο και μεταφέρει τη μέγιστη επιθυμία τους να πραγματοποιήσουν την επένδυση αυτή, παρά τις slow και όχι fast track διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας και των αργών ρυθμών της Δημόσιας Διοίκησης. Επισημαίνει ότι η ιδέα να δημιουργήσουν ένα τουριστικό θέρετρο στην περιοχή, γεννήθηκε στους Ρώσους επιχειρηματίες - που ασχολούνται με τον κατασκευαστικό χώρο - από το γεγονός ότι τους σαγήνευσε η Χαλκιδική σε μία περίοδο διακοπών τους. 
Το ενδιαφέρον σημειώνει ότι είχε εκδηλωθεί προ κρίσης, από το 2006, αλλά ευτυχώς η αρνητική οικονομική συγκυρία, που πλήττει την Ελλάδα και η δυσφήμηση της χώρας παγκοσμίως δεν τους απέτρεψε από το εγχείρημα, αν και όπως παραδέχεται τους προβλημάτισε αρκετά για το αν συνεχίσουν, αλλά τελικά αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το επενδυτικό τους σχέδιο, παρά τις επικρατούσες αντιξοότητες. Βέβαια, η επιθυμία τους να επενδύσουν στην Ελλάδα αρκετά εκατομμύρια ευρώ, δεν τους απάλλαξε από το να περάσουν, όπως επισημαίνει έναν μικρό Γολγοθά έως ότου το επενδυτικό τους εγχείρημα στην Ελλάδα, φθάσει σε στάδιο υλοποίησης. 

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ 
Τα αίτια του Γολγοθά των ξένων επενδυτών εξηγεί ότι ήταν φυσικά η νομοθεσία με τις αργές διαδικασίες και η Δημόσια Διοίκηση που έχει ακόμη πιο αργούς ρυθμούς, πέραν αυτών που ορίζουν οι νόμοι. Οσον αφορά στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας και την ελκυστικότητα που παρουσιάζει σε ξένους και Ελληνες επενδυτές, ο κ. Πιτσιόρλας δικαιολογεί τον εμίρη του Κατάρ, που διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου του, ότι «στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά για μαζοχιστές». 
Υπερθεματίζει της άποψης αυτής ο κ. Πιτσιόρλας, υπογραμμίζοντας ότι «οι συγκεκριμένοι Ρώσοι επενδυτές απέδειξαν ότι είναι πολύ μαζοχιστές γιατί τελικά επενδύουν στην Ελλάδα, παρά τις γραφειοκρατικές ''συμπληγάδες'', που κλήθηκαν να περάσουν, εδώ και 7 χρόνια». 
Πιστεύει ότι όχι μόνο οι ξένοι επενδυτές αλλά και οι Ελληνες επενδυτές που επενδύουν στην Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι «είναι πολύ μαζοχιστές με όλες τις διαδικασίες που υποχρεούνται να διεκπεραιώσουν για να φθάσουν στην ολοκλήρωση μίας επένδυσης». Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί η νομοθεσία και η γραφειοκρατία, συνιστούν ανασταλτικούς παράγοντες για έναν επενδυτή είτε είναι ξένος είτε Ελληνας. 
Ως παράδειγμα, αναφέρει ότι ήδη για να λάβουν τη θετική γνωμοδότηση οι Ρώσοι επενδυτές για τη χωροθέτηση και την παραχώρηση της μαρίνας στο Κάνιστρο Χαλκιδικής εξετάστηκαν τα απαιτούμενα έγγραφα δύο φορές από την ίδια ειδική επιτροπή και έλαβαν τη σχετική έγκριση. Επιπλέον, σήμερα, η ίδια επιτροπή πρέπει για 3η φορά να γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Διαδικασία που για να περάσει από όλα τα μέλη της επιτροπής θέλει άλλο μισό χρόνο περίπου, ενώ θα μπορούσε μάλλον να τα διεκπεραιώσει συνολικά. Κατά τον κ. Πιτσιόρλα, η νομοθεσία πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη και να θεσπιστούν γρήγοροι ρυθμοί ελέγχου, για όλους ξένους και Ελληνες επενδυτές, γιατί ο ίδιος δεν πιστεύει ότι απαιτείται ειδική μεταχείριση για τους ξένους, αλλά χρειάζεται ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. 
Βέβαια, μνημονεύει ότι οι τοπικές Αρχές όλες από τον πρώην νομάρχη κ. Στέργιο Ζωγράφο, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Κασσάνδρας έχουν βοηθήσει όλοι με γοργούς ρυθμούς και δείχνουν ότι επιθυμούν τη δημιουργία μίας νέας επένδυσης στην περιοχή. Σχολιάζει ότι η ίδια προθυμία και ταχύτητα δεν επιδεικνύεται στις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες, καθώς οι χρόνοι που ορίζει η νομοθεσία ξεπερνιούνται κατά πολύ, π.χ. αν ο νόμος ορίζει ότι μία γνωμοδότηση πρέπει να εκδοθεί σε 45 ημέρες, οι υπάλληλοι τριπλασιάζουν τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση. 
Οσον αφορά στο τουριστικό θέρετρο ο κ. Πιτσιόρλας εκτιμά ότι η βιωσιμότητά του είναι εξασφαλισμένη δεδομένου ότι ο τουρισμός παραμένει ένας σημαντικός τομέας, παρά την ύφεση και μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Γνωστοποιεί ότι ήδη οι Ρώσοι επενδυτές που δεν θέλει να τους κατονομάσει, έχουν επενδύσει περί τα 15 εκατ. ευρώ για την αγορά της έκτασης, όπου θα αναπτυχθεί το συγκρότημα. Αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η επωνυμία του συγκροτήματος και αν η διαχείρισή του θα γίνει σε συνεργασία με άλλο όμιλο. Ξεκαθάρισε ότι το τουριστικό θέρετρο θα απευθύνεται για προσέλκυση πελατών στην παγκόσμια αγορά τουρισμού και όχι μόνο στη ρωσική γιατί οι βασικοί μέτοχοι είναι Ρώσοι. 

Ακολουθώντας το μοντέλος της πράσινη ανάπτυξης 
Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις αντίστοιχες μελέτες έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας κ. Πάνος Πανέτσος και τα μηχανολογικά σχέδια ο κ. Δημήτρης Σαμαράς της εταιρείας Σαμαράς και Συνεργάτες. To ξενοδοχειακό συγκρότημα, σύμφωνα με τον κ. Πανέτσο, αναπτύσσεται σε έκταση 130 στρεμμάτων σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα και διαθέτει 300 δωμάτια από τα οποία 30 είναι σουίτες με ιδιωτική πισίνα, 65 δωμάτια με ιδιωτική πισίνα, ενώ ανά 20-25 δωμάτια αντιστοιχεί και μία πισίνα, πέρα από τη μεγάλη κεντρική πισίνα. 
Η λειτουργία της μονάδας, όπως επεσήμανε, ακολουθεί το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης με σεβασμό στην οικολογία του περιβάλλοντος, καθώς βασίζεται στη γεωθερμία και θα εφαρμοστεί βιολογικός καθαρισμός υψηλής τεχνολογίας. Τα δώματα όλων των κτισμάτων είναι καλυμμένα με πράσινο και η δόμηση θα φαίνεται μόνο από τη θάλασσα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε έναν λόφο από 0-70 μέτρα από τη θάλασσα. Στην κορυφή του λόφου θα κατασκευαστεί το υδροθεραπευτικό κέντρο που θα διαθέτει 62 πολυτελή δωμάτια με τις πισίνες που θα τροφοδοτούνται από τις ιαματικές πηγές. Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρει ότι οι ιαματικές πηγές που εντοπίστηκαν κατά την εξέλιξη των εργασιών και έχουν κατοχυρωθεί και χαρακτηριστεί ως ιαματικές, έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ιαματικού κέντρου υδροθεραπείας και σπα, που θα επιμεληθεί ο Ιταλός ειδικός κ. Φραντσέσκο Μπερνάντι. 
Με πανοραμική θέα στην παραλία μήκους 300 μέτρων πέριξ του ξενοδοχείου θα αναπτυχθούν 150 παραθεριστικές κατοικίες σε έκταση 200 στρεμμάτων, οι οποίες θα διατεθούν κυρίως προς πώληση, απευθυνόμενες οι εταιρείες στη διεθνή αγορά, γνωστοποιεί ο κ. Πιτσιόρλας. Το νέο σύγχρονο υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο θα απευθυνθεί και σε πελάτες που επιθυμούν να έχουν υπηρεσίες τόνωσης και ευεξίας μέσω του ιαματικού υδροθεραπευτικού κέντρου (spa) και θα επιδιωχθεί, όπως τονίζει, η λειτουργία του να είναι 12μηνης διάρκειας και όχι μόνο κατά τη θερινή σεζόν. 
Η μαρίνα σκαφών αναψυχής πιστεύει ότι επισφραγίζει και ολοκληρώνει τον χαρακτήρα του σύγχρονου πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος. Η μαρίνα αναφέρει ότι έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο για 33 χρόνια στην εταιρεία με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης. Ο κ. Πιτσιόρλας πιστεύει ότι το νέο υπερσύγχρονο τουριστικό θέρετρο, που είναι υπό κατασκευή ρωσικών συμφερόντων, θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην προβολή της περιοχής στη διεθνή τουριστική αγορά και στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών, συνεισφέροντας θετικά στον σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός.

kerdos.gr