Σελίδες

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Η επένδυση στην Καβάλα θα αποφέρει στο Δημόσιο 220 εκατ. ευρώ

Ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας για τη συνέχιση των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, με «αιχμή του δόρατος» μεταξύ άλλων και τον ενεργειακό κλάδο, συνιστά η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης ανάμεσα στο Δημόσιο και στις εταιρείες Energean Oil & Gas και Καβάλα Oil, η οποία φέρνει στο επίκεντρο την επέκταση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας.
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην Καβάλα είναι μία επένδυση, η οποία έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό πως δεν έχει όμοιά της στη χώρα μας και μάλιστα έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικό «βιογραφικό», καθώς ποτέ εδώ και δεκαετίες δεν έχει προκύψει κανένα περιβαλλοντικό ζήτημα στην περιοχή με την άντληση του πετρελαίου μέσα στη θάλασσα.
Μάλιστα, το μοντέλο της επένδυσης στην Καβάλα, όπου η τοπική κοινωνία είναι εξοικειωμένη με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και πολύ ώριμη στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι «πιλότος» για παρόμοιες επενδύσεις και σ' άλλα μέρη της χώρας, τώρα που προχωρεί πολύ πιο γρήγορα η έρευνα για ανεύρεση νέων κοιτασμάτων.
Μοναδικά και χωρίς επανάληψη πουθενά στην Ελλάδα, αφού άντληση πετρελαίου δεν υπάρχει αλλού, είναι και τα οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά της επένδυσης, τα οποία δεικνύουν τα έσοδα, που μπορεί να αποκομίσει το κράτος από τις επενδύσεις για υδρογονανθράκες, τα οποία δυνητικά μπορούν να στηρίξουν τη χειμαζόμενη οικονομία.

Οφέλη
Το κράτος με την τροποποιητική σύμβαση, που πέρασε την Τρίτη από τη Βουλή, θα έχει καθαρό όφελος από την επένδυση στην Καβάλα σε βάθος 15ετίας της τάξης των 220 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο φορολογικό πεδίο, η Energean και η Καβάλα Oil, υποχρεούνται πια σε φορολογία 20%, με επιπλέον 5% περιφερειακό φόρο για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Επιπλέον, καθορίζεται σε νέα βάση η υποχρέωση τους για καταβολή royalties στο Δημόσιο. Τα royalties υπολογίζονται με προοδευτικό συντελεστή επί του ετησίου ακαθαρίστου εισοδήματος του αναδόχου πριν την έκπτωση οποιασδήποτε δαπάνης, ενώ διαμορφώνονται για μέση ημερήσια παραγωγή έως 2.500 βαρέλια σε 0%, από 2.501 - 5.000 σε 3%, από 5.001 - 10.000 σε 6% και από 10.001 και πάνω σε 10%. Παράλληλα, θα διατηρηθούν σχεδόν 300 θέσεις εργασίας στην Καβάλα Oil, καθώς και 80 υπεργολαβικές θέσεις από την τοπική αγορά.
Οι πρόνοιες του νόμου 4001/2011, βάσει του οποίου επεκτάθηκαν στα 25 χρόνια οι άδειες εκμετάλλευσης των Energean και Καβάλα Oil, θα έχουν επί της ουσίας εφαρμογή και σε άλλες επενδύσεις για άντληση πετρελαίων στη χώρα. Στο επενδυτικό πεδίο, η Energean Oil & Gas με μία νέα πλέον επένδυση κόστους πολύ πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, βάζει «πλώρη» για τον εντοπισμό ενός νέου Πρίνου, δηλαδή υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Καβάλας με δυναμικότητα ενδεχομένως όση και το αρχικό κοίτασμα στην περιοχή. Η εταιρεία αναμένεται να αξιοποιήσει την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, που διαθέτει και αρχικά θα επιχειρήσει στοχευμένες γεωτρήσεις για να αντλήσει μέσα από τα κοιτάσματα του Βορείου Πρίνου και του πεδίου Έψιλον 15 - 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία θα δώσουν «ζωή» στην εκμετάλλευση για περίπου 15 χρόνια ακόμη.
Ειδικά στο πεδίο Έψιλον θα εγκατασταθεί αυτόνομη πλατφόρμα και θα γίνουν τέσσερις γεωτρήσεις, καθώς η εύρεση επιπλέον ποσοτήτων υδρογονανθράκων θεωρείται δεδομένη. Οι νέες επενδύσεις στον κόλπο της Καβάλας είναι απαραίτητες, καθώς η παραγωγή φθίνει, φθάνοντας να κυμαίνεται σαφώς κάτω από 2.000 βαρέλια ημερησίως.

Ευκαιρία
Η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας «κρύβει» και μία ακόμη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, αυτή της υπόγειας και υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της νότιας Καβάλας, που ως επένδυση έχει υπολογιστεί σε κόστος ότι απαιτεί περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη φυσική αποθήκη, εφόσον υλοποιούνταν, θα είχε χωρητικότητα πολλαπλάσια της Ρεβυθούσας. Στη σύμβαση, που κυρώθηκε από τη Βουλή, εξαιρείται από την χρονική επέκταση της εκμετάλλευσης στα 25 έτη το συγκεκριμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που προβλέπεται ότι θα αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένει πως μπορεί να εισπράξει από την εκμετάλλευση του ποσό της τάξης των 55 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ
Ούτως ή αλλιώς το κοίτασμα της νότιας Καβάλας έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων από το τέλος του 2011. Πάντως, η απόφαση τηςΒουλής, ενώ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2013 βασιζόταν σε μία ενιαία στάση και διεκδίκηση, τόσο της διοίκησης της Energean Oil & Gas, όσο και του Σωματείου Εργαζόμενων της Καβάλα Oil (που ελέγχει μετοχικά το 33% της Καβάλα Oil), εντούτοις η ηγεσία του τελευταίου στις αρχές Φεβρουαρίου έκανε στροφή 180 μοιρών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η τροποποιητική σύμβαση, για την οποία ψήφισαν θετικά 164 βουλευτές, φέρει υπογραφές των αρμόδιων Υπουργών, της διοίκησης της Energean Oil & Gas, αλλά και της αντίστοιχης της Καβάλα Oil, η οποία όμως τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξε στάση.

Κρούσματα λεκτικής βίας
Τα κρούσματα λεκτικής βίας, οι ύβρεις και οι καταστροφές, όπως αυτές που σημειώθηκαν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μ. Βορίδης, πήγε να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στην Καβάλα, είναι φαινόμενα, που έχουν επαναληφθεί στην Καβάλα και στο παρελθόν. Η ουσία όμως στη συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι οι όποιες ενδοεταιρικές αντιδράσεις, αλλά το γεγονός πως αποτελεί παράδειγμα για παρόμοια σχέδια, τα οποία θα επιδιωχθεί να αναπτυχθούν πανελλαδικά.