Το άβατο των τραπεζικών καταθέσεων σπάει από την ερχόμενη Τρίτη το ΣΔΟΕ, καθώς αποκτά απευθείας πρόσβαση όχι μόνο στη σημερινή εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και στις κινήσεις κεφαλαίων που έχουν μεσολαβήσει.
Αποκτά, έτσι, ένα ισχυρό όπλο στην μάχη για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής καθώς για όσους έχουν αποκρύψει κεφάλαια θα επικρέμεται ο κίνδυνος άμεσης αποκάλυψης των κινήσεων που έγιναν.
Δέκα εξειδικευμένοι υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ και δύο ανά περιφερειακή διεύθυνση θα έχουν άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται σε 53 πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και κάθε κίνηση κεφαλαίων σε βάθος δεκαετίας.
Θα μπορούν να βλέπουν κάθε τραπεζικό λογαριασμό από το 2002 και μετά αλλά και κάθε κίνηση κεφαλαίων από το 2008 και έπειτα.
Για προγενέστερα στοιχεία θα υποβάλλουν το κλασικό αίτημα για άρση του τραπεζικού απορρήτου, διαδικασία που απαιτούσε μέχρι σήμερα έως και έξι μήνες αναμονής για την παροχή στοιχείων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Το νέο σύστημα χτίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Θα δουλεύει ως εξής:
- Με ειδικό κωδικό και τον ΑΦΜ, οι ελεγκτές μπαίνουν στο λογαριασμό. Η τράπεζα δεν γνωρίζει ποιος και πότε ελέγχεται.
- Η πύλη εισόδου στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανοίγει από ειδικό μοναδικό κόμβο διασύνδεσης της ΓΓΠΣ με τον Τειρεσία.
- Οι τράπεζες καθημερινά θα αποστέλλουν στον Τειρεσία όλες τις κινήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς που διατηρούν για τον εμπλουτισμό του κόμβου. Από τον server του Τειρεσία θα αποστέλλονται τα στοιχεία στον server της ΓΓΠΣ.
- Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων από το 2002 και μετά. Οι κινήσεις λογαριασμού «φαίνονται» από το 2008 και μετά.
- Για τον έλεγχο παλαιότερων καταθέσεων θα υποβάλλεται αίτημα για άνοιγμα λογαριασμού, όπως γινόταν έως σήμερα .
- Σε πρώτη φάση οι «πύλες» ανοίγουν για τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και άμεσα για εξειδικευμένους ελεγκτές των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων αλλά και των εφοριών.
Πηγή: euro2day.gr