Σελίδες

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ελληνας έκοψε πίτσα, σουβλάκι και καφέδες

Η οικονομική κρίση έπληξε τους «βασιλιάδες» της κατανάλωσης, την πίτσα, το σουβλάκι, τα ταχυφαγεία, τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Τα στοιχεία της Hellastat αποκαλύπτουν το νέο και αφιλόξενο περιβάλλον, αλλά και τη βίαιη πτώση της ζήτησης σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Ειδικότερα οι πιτσαρίες εμφάνισαν μείωση των πωλήσεων που έφθασε το 30% το 2011. Τα αρνητικά στοιχεία έπληξαν και το εθνικό μας σουβλάκι που παρουσίασε πτώση κατά 28% στις πωλήσεις. Πλήγμα δέχθηκαν και οι οργανωμένες αλυσίδες fast food, αφού καταγράφηκε μείωση του τζίρου στα επίπεδα του 24%.
Η οικονομική κρίση χτύπησε ακόμη τα μπουγατσάδικα και τα τυροπιτάδικα καθώς οι πωλήσεις τους έπεσαν 24%.
Επίσης, λιγότερους καφέδες σε ποσοστό 24% σέρβιραν οι καφετέριες πρόπερσι. Μικρότερες εισπράξεις κατά 23% είχαν τα «ακριβά» εστιατόρια τα οποία απευθύνονταν σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Ο βασιλιάς της εστίασης είναι «ημίγυμνος» εξαιτίας της πρωτοφανούς ύφεσης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Τα μειωμένα εισοδήματα των μισθωτών έβαλαν σε τροχιά καθίζησης έναν από τους πιο ζωντανούς κλάδους της εγχώριας οικονομίας. Αλλωστε αρκετοί άνθρωποι επέλεγαν τον κλάδο της εστίασης, για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό στίβο.
Τα μαγαζιά της μαζικής εστίασης επλήγησαν ιδιαίτερα από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 8%. Η αύξηση της φορολογίας είχε αρνητικό αντίκτυπο, αφού συνέβαλε στη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων λόγω της αύξησης των τιμών των προϊόντων. Στην προσπάθειά τους οι επιχειρηματίες να περιορίσουν την πτώση της ζήτησης δεν ανέβασαν τις τιμές, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα, ενώ τα έξοδα παρέμειναν υψηλά.
Ακόμη αρκετές επιχειρήσεις για να προσελκύσουν πελατεία ή για να κρατήσουν την υπάρχουσα έκαναν προσφορές μαζί με την αγορά μίας πίτσας έδιναν ως δώρο ένα αναψυκτικό.
Το 2012 ήταν η χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις της εστίασης, αφού χιλιάδες καταστήματα κατέβασαν ρολά και οδήγησαν εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Το προσωπικό στον κλάδο εστίασης μειώθηκε κατά 20%. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η κρίση έβαλε λουκέτο σε 4.500 επιχειρήσεις και χάθηκαν 35.000 θέσεις εργασίας.