Σε νομάδες θα μετατραπούν εκόντες άκοντες οι εργαζόμενοι της λεγόμενης «Γενιάς Υ» - οι γεννηθέντες από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ή τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 -, εκτιμά η PriceWaterCoopers (PwC).
Σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων θεωρεί ότι ως το 2020 η κινητικότητα των εργαζομένων θα αυξηθεί κατά 50% εξαιτίας κυρίως του μεγάλου αριθμού των γυναικών που θα μεταναστεύσουν για να βρουν εργασία. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των εργαζομένων-νομάδων θα είναι αγγλοσαξονικές χώρες και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία.
Συγκεκριμένα, η έρευνα προβλέπει ότι την οκταετία από το 2013 ως και το 2020 το ποσοστό διασυνοριακών μετακινήσεων εργαζομένων θα αυξηθεί κατά 50% συγκριτικά με την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, κατά την οποία το ποσοστό αυξήθηκε κατά 25% συγκριτικά με τη δεκαετία 1991-2000.
«Το ποσοστό των γυναικών που θα αναζητήσουν εργασία εκτός της χώρας καταγωγής τους έχει ήδη διπλασιαστεί από 10% σε 20% την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να φθάσει το 27% ως το έτος 2020», εκτιμά η εταιρεία συμβούλων.
Η PwC θεωρεί μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια θα προκύψουν νέες μορφές οικονομικής μετανάστευσης και προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτές. Μια από τις αλλαγές που θα έρθουν αφορά τις μετακινήσεις μισθωτών που απασχολούνται στον κλάδο των υπηρεσιών. Οι μετακινήσεις αυτές, μάλιστα, δεν θα είναι μακροπρόθεσμες, αλλά βραχυπρόθεσμες.
«Ενώ ως τώρα όσοι μισθωτοί μετακινούνταν σε άλλη χώρα μετατρέπονταν σε μόνιμους κατοίκους της χώρας αυτής, στο μέλλον η παραμονή τους στην ξένη χώρα ίσως να διαρκεί λιγότερο και από 12 μήνες», αναφέρει η έκθεση. Τα στοιχεία, άλλωστε, της PwC δείχνουν ότι από το 2002 ως σήμερα το ποσοστό των οικονομικών μεταναστών που μετακινήθηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών αυξήθηκε από 10% σε 20%.
Ελάχιστοι για Κίνα και Ινδία
Μια άλλη διαπίστωση της έρευνας είναι ότι, παρά τις μετεγκαταστάσεις δυτικών επιχειρήσεων σε αναδυόμενες αγορές, οι οικονομικοί μετανάστες της «Γενιάς Υ» θα μετακινηθούν προς χώρες με υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Και οι πρώτοι προορισμοί τους θα είναι - εν μέρει λόγω της μεγάλης διάδοσης της αγγλικής γλώσσας παγκοσμίως - οι αγορές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.
Η έρευνα της PwC έδειξε ότι οι νέοι διπλωματούχοι σε χώρες της Δύσης που λίγο ως πολύ μαστίζονται από την κρίση σε ποσοστό 70% δηλώνουν πρόθυμοι να μετακινηθούν σε άλλη χώρα για να εργαστούν. Το 53% του συνόλου είναι διατεθειμένο να μετακινηθεί και σε λιγότερο ανεπτυγμένη, οικονομικά, χώρα για να εργαστεί, εφ' όσον βεβαίως είναι συμφέρουσες οι αποδοχές που θα έχει εκεί.
Ωστόσο μόνο το 11% των ερωτηθέντων θα δεχόταν να εργαστεί στην Ινδία και μόλις το 2% στην ηπειρωτική Κίνα (για το Χονγκ Κονγκ έχουν καλύτερη άποψη).
Τα επίχειρα της «κινεζοποίησης»
Η έρευνα της PwC κατέγραψε, τέλος, μια κάμψη της προθυμίας των νέων από τις αναπτυσσόμενες χώρες για εργασία στη Δύση. Εξέλιξη λογική, αν σκεφθεί κανείς ότι όσο «κινεζοποιούνται» οι συνθήκες εργασίας στη Δύση όλο και λιγότεροι ταλαντούχοι νέοι από την Ανατολή ή την Απω Ανατολή θα επιλέγουν να μεταναστεύσουν προς Δυσμάς.
Οι ειδικοί της PwC προειδοποιούν τους εργοδότες της Δύσης ότι σιγά-σιγά θα αρχίσουν να πληρώνουν τα... επίχειρα της «κινεζοποίησης»:
«Οι δυτικοί εργοδότες, παραδοσιακά ελκυστικοί για τους μισθούς και τις ευκαιρίες καριέρας που προσφέρουν, θα χάσουν την προτίμηση των νέων από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ολο και περισσότερα ταλέντα θα αποφασίζουν να παραμείνουν στις χώρες καταγωγής τους. Οι επαγγελματίες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού καλούνται να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια», σημειώνουν χαρακτηριστικά.