Σελίδες

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

"Ξεπαγώνουν" επενδυτικά σχέδια στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών

Αρχίζει τις επόμενες ημέρες κι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, η αξιολόγηση 188 επενδυτικών προτάσεων στους τομείς των υδατοκαλλιεργειών και της μεταποίησης & εμπορίας αλιευτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (ΕΠΑΛ), στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών έχουν υποβληθεί 120 αιτήματα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 79,825 εκατ. ευρώ και στον κλάδο μεταποίησης & εμπορίας αλιευτικών προϊόντων 68 αιτήματα, συνολικού προϋπολογισμού 59,67 εκατ. ευρώ. Η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται αθροιστικά στα 54,68 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του τομέα των υδατοκαλλιεργειών. Ο στόχος είναι να αναβαθμιστεί ο κλάδος, με την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και φυσικά την προώθηση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα δεν είχε προχωρήσει η αξιολόγηση κανενός από τα 188 επενδυτικά σχέδια, με αποτέλεσμα να μένουν ανεκμετάλλευτα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός κλάδου στον οποίο η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, όπως και η συσσώρευση μιας σειράς ζητημάτων στον τομέα της αλιείας γενικότερα, σχετίζονται και με τις συνεχείς εναλλαγές της αρμοδιότητας της αλιείας μεταξύ υπουργείων.
Η τσιπούρα στην κορυφή των εξαγωγών Εδώ και τέσσερις μήνες, η αλιεία έχει περάσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εκτιμά ότι κι αυτός ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια για ανάπτυξη.
«Το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υπουργός Αθ. Τσαυτάρης, «ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει την ενίσχυση της αλιείας και του ανθρώπινου δυναμικού της, τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου, αλλά και τη στήριξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Επιδίωξη είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης που έχει η Ελλάδα στις εξαγωγές προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειες σε χώρες της ΕΕ, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών».
«Λίγοι γνωρίζουν», συνεχίζει, «πως η ελληνική τσιπούρα είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν μας, πάνω από τη φέτα, το ελαιόλαδο, πάνω από άλλα προϊόντα που νομίζαμε ότι είναι κι αυτά πρωταθλητές. Εξάγουμε επίσης, 25.000 τόνους μυδιών σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην 5η θέση σε εξαγωγές στην Ευρώπη».
«Αν κάποιος», υπογραμμίζει ο κ. Τσαυτάρης, «στηριχθεί σε τούτα τα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, προσθέσει το μεράκι του, αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η τεχνολογία, τότε μπορούμε να είμαστε πρωταθλητές στις εξαγωγές».
Προχωρά ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού στόλου Κυρίαρχη θέση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, έχει η δράση που αφορά στην προσαρμογή του αλιευτικού στόλου, με προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη 97,76 εκατ.
ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έως το τέλος του Νοέμβρη, είχαν αποσυρθεί 787 αλιευτικά σκάφη, ενώ έχουν υποβληθεί 310 επενδυτικά σχέδια για αλιευτικά σκάφη κι επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων. Τα επενδυτικά σχέδια είναι συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ και η αξιολόγησή τους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2013.
Επίσης, στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ, προβλέπονται κονδύλια για αλιευτικούς λιμένες, καταφύγια, ιχθυόσκαλες, που αφορούν σε επεκτάσεις, βελτιώσεις και νέες υποδομές. Από την έναρξη του προγράμματος έχουν ενταχθεί πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 40,920 εκατ. ευρώ, έχουν υπογραφεί συμβάσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 24,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές ανέρχονται σε 11 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στο πρόγραμμα λιμενικών υποδομών σε Πάτμο, Αλόννησο, Λήμνο καθώς της ιχθυόσκαλας στη Νέα Μηχανώνα.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, που αφορά περισσότερους από 16.000 αλιείς, αλλά και τους καταναλωτές τόσο σε επίπεδο προσφερόμενων προϊόντων, όσο και τιμών. Η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη του ΕΠΑΛ ανέρχεται σε 274.105.143 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα καταγράφεται ενεργοποίηση του σε ποσοστό 89,32%. Τα έργα που έως σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα καλύπτουν το 73,43% τη δημόσιας δαπάνης (201,3 εκατ. ευρώ).
Εν τω μεταξύ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Αλιεία 2014-2020. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποστηρίζει την ύπαρξη ενός ισχυρού αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μέσου για την στήριξη της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στην Ευρώπη. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αλιεία θα υποστηριχθεί με σημαντικά κονδύλια και μετά το 2013, ενώ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποστηριχθούν οι νέοι αλιείς, που θα ήθελαν να εισέλθουν στο επάγγελμα.