Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Κι ο μύλος θέλει το μουσείο του και μάλιστα στην καρδιά του Πειραιά

Τις νέες εγκαταστάσεις των «Μύλων Αγίου Γεωργίου» στον ομώνυμο Προβλήτα του Εμπορικού Λιμένα στο Κερατσίνι εγκαινίασε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Νέο στοιχείο των εγκαταστάσεων, στο σημείο απ΄ όπου ιστορικά ξεκίνησε η πορεία των Μύλων Λούλη, το μουσείο Άρτου, με τη μοναδική συλλογή 500 σφραγίδων πρόσφορου και αντικείμενα που καλύπτουν περίοδο 2.700 ετών. Στον όρμο Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι Πειραιά ξεκίνησε τη λειτουργία του ο μεγαλύτερος τότε μύλος της ελληνικής επικράτειας, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της εποχής εκείνης και βασικούς μετόχους τις οικογένειες Συμεώνογλου, Βουδούρογλου και Καραϊωσηφόγλου. Ο Μύλος ολοκληρώθηκε το 1929 και χαρακτηρίστηκε ως ένα μεγαλειώδες έργο της εποχής του.
Οι νέες εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, μετά και από την υπογραφή συμφωνίας παραχώρησης και εκμετάλλευσης χώρων μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και των Επιχειρήσεων «Λούλη», αποτελούν μια ακόμη επένδυση, ύψους 10.000.000 Ευρώ στις χερσαίες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ομίλου «Λούλη» και τις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΟΛΠ Α.Ε.
Ο νέος μύλος περιλαμβάνει: σιλό δημητριακών αποθηκευτικής χωρητικότητας 20.000 τόνων, λιμενοβραχίονα μήκους 130 μέτρων και βάθους 11 μέτρων, λιμάνι με δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης δημητριακών δυναμικότητας 150 τόνων/ώρα, γραμμή άλεσης σίτου δυναμικότητας 300 τόνων/24ωρο, σιλό τελικών προϊόντων αποθηκευτικής χωρητικότητας 3.000 τόνων και γραμμή παραγωγής Pellets 200 τόνων/24ωρο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, με τη συγκεκριμένη επένδυση η εταιρεία δημιουργεί έναν μύλο στην καρδιά της πρωτεύουσας με δυνατότητα απευθείας φορτοεκφόρτωσης των δημητριακών από το λιμάνι. Αποκτά έτσι τη δυνατότητα όχι μόνο να αναπτύξει περαιτέρω τις πωλήσεις της αλλά και να περιορίσει αισθητά το μεταφορικό και λειτουργικό της κόστος.
Η εταιρεία Μύλοι Λούλη ΑΕ διαθέτει δύο υπερσύγχρονες επιλιμένιες μονάδες παραγωγής αλεύρων στη Σούρπη Μαγνησίας (1000 τον/24ωρο) και στο Κερατσίνι Πειραιά (300 τον/24ωρο), κατέχοντας την 1η θέση στην ελληνική αλευροβιομηχανία σε αλέσεις, πωλήσεις και τεχνολογία. Για το 2012 η εταιρεία αναμένει κύκλο εργασιών 90 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,5 εκατ. ευρώ.
Εγκαινιάζοντας, μαζί με το Δήμαρχο Κερατσινίου κ. Λ. Τζανή, τις εγκαταστάσεις του νέου Μύλου Αγίου Γεωργίου, ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαι εντυπωσιασμένος και από την επένδυση, αλλά κυρίως για το άριστα οργανωμένο και μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο, στο οποίο παρουσιάζεται η Ιστορία του κύκλου Σίτος-Άλευρα-Ψωμί. Με το Μουσείο αυτό, ο Πειραιάς και το λιμάνι του αποκτούν ένα ακόμα Μουσείο, κοντά στα όσα περιλαμβάνονται στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά. Εξάλλου και το παλιό Σιλό του ΟΛΠ, όχι μόνο διασώζεται ως βιομηχανικό Μνημείο, αλλά μετατρέπεται κι εκείνο σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Η επένδυση, τέλος, αυτή, η οποία έγινε από ιδίους πόρους της επιχείρησης, χωρίς τραπεζικό δανεισμό και επιδοτήσεις, με τη συνεργασία και στήριξη του ΟΛΠ Α.Ε., δείχνει, ιδιαίτερα σε χρόνους που κάποιοι φυγάδευαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ότι υπάρχουν και επιχειρηματίες, που αγαπάνε και τη δουλειά τους και τον τόπο τους».