Σελίδες

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ένας Έλληνας ανάμεσα στους 40 καλύτερους νέους επιστήμονες στην Αμερική

Ο Δημήτρης Σκόκος είχε την τύχη να συνεργαστεί με σπουδαίους επιστήμονες μεταξύ των οποίων και ο νομπελίστας μέντοράς του, Ρ.Μ. Στάινμαν, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής τον Οκτώβριο του 2011. Σε μία από τις συζητήσεις που είχε μαζί του, τον είχε συμβουλεύσει: «Κάνε οτιδήποτε είναι απαραίτητο, ώστε να κατανοήσεις την αρχική σου παρατήρηση. Ποτέ μην ακούς ανθρώπους που δεν έχουν φαντασία. Απλά προσπάθησε ακόμα πιο σκληρά».
Ο διευθυντής του Τμήματος Ανοσολογίας και Φλεγμονωδών Ασθενειών στο Regeneron Pharmaceuticals και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης που πρόσφατα επελέγη ανάμεσα στους 40 καλύτερους επιστήμονες κάτω των 40 ετών στην Αμερική, όντας ο μόνος Έλληνας, μίλησε στην κυριακάτικη «Real News» για τα επιτεύγματά του.

-Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια έρευνά σας, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει τη θεραπευτική μέθοδο χορήγησης ινσουλίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.
«Με την ερευνητική μου ομάδα κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, ανοίγοντας νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και άλλων αυτοάνοσων νόσων (σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδα κ.λ.π.).
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα και πραγματικά θα μπορούσε να ανατρέψει τη θεραπευτική μέθοδο χορήγησης ινσουλίνης στους πάσχοντες, που είναι κυρίως παιδιά. Η μέχρι τώρα και προς το παρόν μοναδική αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η χορήγηση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να αναγκάζονται να κάνουν από δύο έως και πέντε ενέσεις την ημέρα, αλλοιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Τα τελευταία 10 με 15 χρόνια υπήρξαν πολλές αξιόλογες μελέτες, που δυστυχώς δεν έδωσαν τα θεμιτά αποτελέσματα. Αυτό που εμείς προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε στο εργαστήριο, ήταν να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους για να επανεκκινήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που έχει απορρυθμιστεί.
Ανακαλύψαμε μια καινούργια ιδιότητα ενός αντισώματος που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των δενδριτικών κυττάρων, τα οποία έχουν την ικανότητα να ενορχηστρώσουν την ανοσοποιητική απάντηση. Η αύξηση των δενδριτικών κυττάρων έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των ρυθμιστικών λεμφοκυττάρων Τ, που εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου- στην προκειμένη
περίπτωση, προστατεύουν τα κύτταρα του παγκρέατος».

-Η Ελλάδα παρέχει τα εχέγγυα για τους Έλληνες επιστήμονες που θέλουν να ασχοληθούν με την έρευνα;
«Η χώρα μας διαθέτει πλειάδα κορυφαίων επιστημόνων που μπορούν να δημιουργήσουν την υποδοχή και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη σημαντικών ερευνών. Αν γίνει μια σοβαρή επένδυση στην παιδεία, την επιστήμη και την υγεία, τότε θα γίνει και επένδυση στο μέλλον της χώρας μας».

-Εξετάζετε το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
«Υπάρχει η αγάπη για τη χώρα μου και την οικογένειά μου, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν η κατάλληλη υποδομή, οι συνθήκες και, κυρίως, η θέληση για επιστημονική έρευνα. Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, πραγματικά πιο πολύ μπορώ να βοηθήσω από εκεί που βρίσκομαι, παρά αν εργαζόμουν στην Ελλάδα».