Σελίδες

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Χαµηλές οι αµοιβές των πτυχιούχων στην Ελλάδα


ΑΠΟ ΤΟΥΣ χαµηλότερα αµειβόµενους ανάµεσα στις χώρες - µέλη του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι οι έλληνες εργαζόµενοι πτυχιούχοι τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα του διεθνούς οργανισµού. Οπως προκύπτει, µάλιστα, το χαµηλό κόστος µισθοδοσίας καθιστά το εργατικό δυναµικό πανεπιστηµιακής µόρφωσης στη χώρα µας ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.
Στην έρευνα µε τίτλο «Η εκπαίδευση µε µια µατιά» φαίνεται ότι το µέσο ετήσιο εργατικό κόστος για τους έλληνες ηλικίας 25-34 ετών µε πτυχίο είναι µικρότερο κατά περίπου 12.900 ευρώ από τον µέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ακόµα πιο φθηνά απ’ ό,τι στη χώρα µας κοστίζουν οι εργαζόµενοι πανεπιστηµιακής µόρφωσης στην Κορέα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία. Οι καλύτερα αµοιβόµενοι εργαζόµενοι στη συγκεκριµένη οµάδα είναι στη Νορβηγία (20.100 ευρώ πάνω από τον µέσο όρο), τις ΗΠΑ (16.800) και τη Βρετανία (16.000).

Συνδεση µε ανταγωνιστικότητα
«Θα µπορούσαµε να δούµε τις χαµηλές αµοιβές και γενικότερα το µειωµένο εργατικό κόστος των εργαζοµένων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ως πλεονέκτηµα. Στην παγκοσµιοποιηµένη οικονοµία η χώρα σας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ανθρώπινο δυναµικό µε υψηλά προσόντα πιο φθηνά απ’ ό,τι οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Γενικότερα βλέπουµε ότι οι εργαζόµενοι στην Ελλάδα είτε έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθµια εκπαίδευση είτε όχι έχουν χαµηλούς µισθούς, οι οποίοι σαφώς συνδέονται µε την ανταγωνιστικότητα. Προσωπικά θεωρώ ότι η χώρα σας µπορεί να προσφέρει υψηλής αξίας εργατικό δυναµικό σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αντρέας Σλάιχερ, επικεφαλής του Τµήµατος Ανάλυσης και Δεικτών στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Οσον αφορά τις ετήσιες µεικτές αµοιβές στις ηλικίες 25-34 ετών µε πανεπιστηµιακή µόρφωση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση µε 21.000 ευρώ.
Ακόµα λιγότερο αµείβονται οι νέοι στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Πιο κοντά στον µέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκονται οι αµοιβές των ελλήνων ανδρών πανεπιστηµιακής µόρφωσης µε ηλικία 45-54 ετών. Το ετήσιο εργατικό κόστος στην περίπτωση αυτή φθάνει τα 56.000 ευρώ µειωµένο κατά 8.000 ευρώ από τον µέσο όρο. Δεν µπορεί να απορροφηθούν
«Μία εξήγηση που θα µπορούσε να δοθεί για τους ιδιαίτερα χαµηλούς µισθούς των εργαζοµένων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης είναι ότι η ελληνική αγορά εργασίας δεν είναι επαρκώς ανεπτυγµένη, µε αποτέλεσµα να µην µπορεί απορροφήσει τον αυξηµένο αριθµό αποφοίτων. Στην Ελλάδα παρατηρούµε αύξηση του αριθµού των εργαζοµένων µε πανεπιστηµιακά προσόντα. Αυτό σηµαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ µεγαλύτερη ζήτηση εργασίας από αποφοίτους τριτοβάθµιας εκπαίδευσης και αυτό θα µπορούσε να κατεβάζει τα επίπεδα των µισθών», υποστηρίζει ο κ. Σλάιχερ επιχειρώντας να ερµηνεύσει τα αποτελέσµατα της έρευνας.

tanea.gr