Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Οι φόβοι και οι προσδοκίες των πολυεθνικών για την Ελλάδα

  • Με το βλέμμα «καρφωμένο» στις εξελίξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι οι πολυεθνικές, οι οποίες περιμένουν με αγωνία την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για τα νέα μέτρα, αλλά και το σχέδιο για τη συνολική λύση του ελληνικού προβλήματος που κυοφορείται. Αν και o σχηματισμός κυβέρνησης τον Ιούνιο έβαλε τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα και συνέβαλε στην αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας, ωστόσο, η επιδείνωση της ύφεσης και η καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων συντηρούν τις ανησυχίες τους.
Εντονος προβληματισμός στις πολυεθνικές- όπως και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας-, εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων για την ελληνική οικονομία. Αυτό που ελπίζουν είναι να δοθεί οριστική λύση και να σταματήσει η αβεβαιότητα σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Δεν μπορεί, όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη πολυεθνικών, να συνεχίσει επί μακρόν η σημερινή κατάσταση, όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιστρέφουν οι αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί το χρέος της, υποσκάπτοντας την προσπάθεια που κάνει να σταθεί στα πόδια της. «Πρέπει επιτέλους η Ευρώπη και οι ηγέτες της, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις. Το ρευστό κλίμα δεν βοηθάει», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν πρόσφατα υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank στη διάρκεια επαφών που είχαν με διεθνείς θεσμικούς φορείς και πελάτες του ομίλου στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως «όσο κυριαρχούν απόψεις ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, οι ξένες και οι εγχώριες επενδύσεις στην Ελλάδα θα υστερούν σοβαρά.
Είναι προφανές πως κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επένδυση, η ρευστότητα στην αγορά θα παραμένει πολύ περιορισμένη, τα επιτόκια υψηλά και η προσπάθεια επανεκκίνησης θα υπονομεύεται καθημερινά».

Προβληματισμός
Την ίδια ώρα, οι πολυεθνικές προβληματίζονται για τις συνέπειες που θα έχει στην αγορά το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αφορά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ήδη, η κατανάλωση στους περισσότερους κλάδους υποχωρεί με πρωτοφανείς ρυθμούς, η ανεργία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ (άνω του 23%) ενώ δεν υπάρχει πουθενά ένδειξη για αναστροφή της πτωτικής πορείας.
Μάλιστα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 που κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, προβλέπει νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ για έκτο συνεχόμενο χρόνο. Στελέχη πολυεθνικών επισημαίνουν πως η λιτότητα από μόνη της δεν θα φέρει αποτελέσματα, εκτός και εάν συνοδεύεται από μέτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα και έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, οι περισσότερες πολυεθνικές επιλέγουν να συρρικνώσουν την παρουσία τους στην εγχώρια αγορά, προκείμενου να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις απώλειες τους.
Ενδεικτικά, ο γερμανικός όμιλος ηλεκτρονικών ειδών της Media Saturn τροποποίησε ριζικά το επενδυτικό του πλάνο, βάζοντας οριστικά λουκέτο στα καταστήματα της εταιρείας Saturn, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και απολύοντας το 50% του προσωπικού της ενώ παράλληλα μετέτρεψε τρία καταστήματα Saturn σε Media Markt.
Σε παρόμοιες κινήσεις προχώρησε η αμερικάνικη εταιρεία διανομής πίτσας Pizza Hut, η οποία πριν από μερικές ημέρες έκλεισε το κατάστημά της στη Ρόδο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει την παύση λειτουργίας ακόμη 2 - 3 καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Ένα βήμα πίσω έκανε και η αλυσίδα καφεστίασης Starbucks, η οποία βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης του δικτύου της. Την έκθεσή τους στην Ελλάδα επιχειρούν να μειώσουν και οι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Banco Comercial Portu-gues αναζητά αγοραστή για την ελληνική θυγατρική της, τη Millennium.
Ο Erik Burns, εκπρόσωπος της Banco Comercial Portugues μιλώντας στο πρακτορείο δήλωσε ότι στόχος του ομίλου είναι να μειωθεί η έκθεσή του στην Ελλάδα ή να ενταχθεί στους μηχανισμούς στήριξης. Σε ενέργειες περιορισμού της επένδυσής της βρίσκεται και η Citibank ενώ σε κάποιου τύπου ενέργειες φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να βρίσκεται και η HSBC.
Από το Φθινόπωρο και η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta θα διακόψει τα δρομολόγια Αθήνα - Νέα Υόρκη, ενώ την τάση να μειώσουν μέρος των δρομολογίων τους προς την Αθήνα έχουν ήδη εκφράσει οι British Airways, Air France - KLM, Lufthansa και Swiss.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολυεθνικές που περιορίζουν τη ρευστότητά τους στην Ευρωζώνη και μεταφέρουν μέρος των κεφαλαίων τους σε περιοχές με μικρότερο ρίσκο. Ανάμεσα σε αυτές τις πολυεθνικές σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο είναι η φαρμακευτική GlaxoSmithKline και ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Vodafone.

Ποιες πολυεθνικές επενδύουν στη χώρα
  • Philip Morris (Παπαστράτος): Nέα γραμμή παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για «στριφτά» τσιγάρα στον Ασπρόπυργο.
  • Unilever (ΕΛΑϊΣ): Nέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Σχηματάρι.
  • Lidl: Απέκτησε το logistics center της Aldi στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και παράλληλα προχωρεί στην κατασκευή κέντρου διανομής στo Μαρκόπουλου Αττικής
  • FrieslandCampina: Kαινούργιες μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Πάτρα.
  • Delhaize (ΑΒ Βασιλόπουλος): Aνάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της, ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Nestle Ελλάς: Αναβάθμιση των τεσσάρων εργοστασίων στην Ελλάδα.
  • Heineken (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Δρομολογεί επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-2015.
  • Barilla: Κατέστησε την Ελλάδα διοικητικό κέντρο για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Ευρώπη. Νέα γραμμή για την παραγωγή των προϊόντων ολικής άλεσης.

Η ύφεση τρομάζει τις εταιρείες
Η παρατεταμένη ύφεση και οι αρνητικές προοπτικές της χώρας, έχουν οδηγήσει και αρκετές πολυεθνικές στην απόφαση να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Η απόσυρση μεγάλων ομίλων, σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ νέες επενδύσεις προβληματίζουν την επιχειρηματική κοινότητα, ειδικά όταν πρόκειται για ομίλου που δραστηριοποιούνται για πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας και σε κλάδους που θεωρητικά αντέχουν στην κρίση. Μια τέτοια περίπτωση είναι η γαλλική Carrefour, η οποία πώλησε τη συμμετοχή που είχε στην Carrefour Μαρινόπουλος και αποχώρησε οριστικά ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας.

Φυγή
Τον δρόμο της φυγής επέλεξε και η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της διανομής κινηματογραφικών παραγωγών και ταινιών DVD στον κόσμο, η Sony Pictures η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς σταματά έως το τέλος του 2012 τις εργασίες της στη χώρα μας. Την παραπάνω απόφαση φέρεται να έλαβε η αμερικανική μητρική, καθώς οι δραστηριότητες της έχουν συρρικνωθεί δραματικά την τελευταία διετία λόγω της κρίσης στον χώρο του κινηματογράφου, των εφημερίδων (προσφορές DVD κ.ά.) και γενικά της οικιακής ψυχαγωγίας, με αποτέλεσμα οι τελευταίες χρήσεις να είναι ζημιογόνες. Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της κρίσης έχουν φύγει από τη χώρα ο γαλλικός όμιλος ασφάλισης συναλλαγών Coface, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Mobil. Τον κατάλογο συμπληρώνουν οι γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ Plus και Aldi, η γαλλική FNAC, η οποία διαθέτει καταστήματα ειδών πολιτισμού και τεχνολογίας, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της ΒΡ και της Shell και η εταιρεία ταχυμεταφορών Interattika.