Σελίδες

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τουριστικό άνοιγμα σε Τουρκία, Αυστρία, Ιταλία για την Χαλκιδική

Άνοιγμα στις αγορές της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, ταυτόχρονα με την προσπάθεια να διατηρηθεί «ζεστό» το ενδιαφέρον των παραδοσιακών «δεξαμενών» από την Κεντρική Ευρώπη, περιλαμβάνει η στρατηγική των τουριστικών φορέων της Χαλκιδικής, ενόψει της τουριστικής σεζόν του 2013, μετά τη μείωση κατά 10% της κίνησης και περίπου 15% των εσόδων, που κατέγραψαν τα τοπικά θέρετρα το 2012.
«Οι παραδοσιακές αγορές πρέπει να κρατηθούν με νύχια και με δόντια, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μονοεξάρτησης και η Χαλκιδική να βαλκανοποιηθεί ή να ρωσοποιηθεί» ανέφερε στην «Η» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην ενίσχυση των ροών οδικού τουρισμού, που παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, σε αντίθεση με τις αεροπορικές αφίξεις, ιδίως από τη Γερμανία, με την οποία υπάρχουν μόνο τακτικές -και άρα ακριβότερες σε σχέση με τα charter- πτήσεις, δρώντας ανασταλτικά.
Το μεγάλο «στοίχημα», ωστόσο, για τους επιχειρηματίες του κλάδου τη νέα χρονιά, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. «Για να μπορούμε να πούμε ότι θα είναι μια επιτυχημένη σεζόν, θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 150 ημέρες, διότι εάν παραμείνει στις 120–130 που είχαμε φέτος, θα μιλάμε για μια από τα ίδια», τονίζει ο ίδιος, προβλέποντας ότι το 2013 θα είναι ένα κομβικό έτος δεδομένης της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων, που «θα οδηγήσουν και σε νέο κύμα λουκέτων».

Αφίξεις και έσοδα
Αναφορικά με τη σεζόν που κλείνει, ο κ. Τάσιος εκτίμησε ότι η κίνηση για τον τοπικό ξενοδοχειακό κλάδο εμφάνισε μεσοσταθμικη μείωση περίπου 10%, έναντι του 2011 κι αποδίδεται, κυρίως στην κατά περίπου 15% υποχώρηση αφίξεων από τη Γερμανία -που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Χαλκιδική, αν και την «πρωτοκαθεδρία» της την απειλεί το «ρεύμα» από τη Ρωσία- αλλά και στην «κατακρύμνιση», σχεδόν σε ποσοστό 50%-60%, της εσωτερικής κίνησης. Ως εκ τούτου, η σημαντική αύξηση από τη Ρωσία, κατά 26% (σ.σ. περίπου 150.000 τουρίστες στο αεροδρόμιο Μακεδονία), την Ουκρανία (σ. σ. 30.000 αφίξεις ή αύξηση πάνω από 50%) και τα Βαλκάνια (σ. σ. σχεδόν +10%), κάλυψε μεν ένα μεγάλος μέρος της «τρύπας» αλλά όχι το σύνολό της.
Από άποψη εσόδων η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη μια και η μείωση υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το 15% σε σχέση με το 2011. Κι αυτό γιατί, συν τοις άλλοις, κατά τα 2-3 τελευταία χρόνια οι ξενοδόχοι της περιοχής προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, συμπιέζοντας τις τιμές, μεσοσταθμικά, κατά περίπου 20%-25%, κάτι που οδήγησε σε ανάλογα μειωμένους τζίρους.

«Βουτιά» στην Πιερία
Μεγάλη «βουτιά», εν τω μεταξύ, κατέγραψε η κίνηση και στην περιοχή της Πιερίας. «Αν και οι ροές από Ρωσία, Σερβία και Σκόπια σημείωσαν αύξηση περίπου 20%, στο χρονικό διάστημα από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου, η πτώση από τη Γερμανία κατά 30% - 35% και πάνω από 50% από την εσωτερική αγορά, οδηγούν σε ένα τελικό αρνητικό αποτέλεσμα της τάξης του 20% στην κίνηση και του 40% στα έσοδα», αναφέρει η πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αφροδίτη Λέινα και τονίζει πως ενόψει της νέας σεζόν οι φορείς του νομού θα μετάσχουν και σε νέες εκθέσεις, όπως αυτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

imerisia.gr