Σελίδες

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Μέτρα για την άρση των εμποδίων της νεανικής επιχειρηματικότητας

Karaoulis_Giorgos

γράφει ο Καραούλης Γεώργιος

 Η έννοια της επιχειρηματικότητας ορίζεται με διαφορετικό τρόπο από χώρα σε χώρα. Στην Ευρώπη, ωστόσο, ο όρος επιχειρηματικότητα σημαίνει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων υψηλών δυνατοτήτων , δηλαδή επιχειρήσεων που θα αναπτυχθούν και θα προσφέρουν , μεταξύ άλλων, νέες θέσεις εργασίας. Αναγνωρίζεται, συνεπώς, ο καθοριστικός ρόλος της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη και την ευημερία των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Παρά την σημασία που αποδίδεται πανευρωπαϊκά στη νεανική επιχειρηματικότητα, το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στη χώρα μας. Παρεμβάσεις που θα βοηθούσαν προς αυτή τη κατεύθυνση είναι οι εξής...

  1. Καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας στους νέους ανθρώπους. Προϋπόθεση για να καταστεί αυτό εφικτό είναι η εισαγωγή του μαθήματος της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στα Εθνικά Προγράμματα Σπουδών. Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 2004 αναφέρονταν στην αναγκαιότητα της προσθήκης του συγκεκριμένου μαθήματος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των ευρωπαϊκών χωρών.
  2. Διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση (επιχορηγήσεις, τραπεζικός δανεισμός κ.α.). Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τράπεζες διακρίνονται από μια ιδιαίτερα φειδωλή στάση απέναντι στους νέους επιχειρηματίες. Οι υποψήφιοι επιχειρηματίες αδυνατούν, συχνά, να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα από ιδίους πόρους (φαινόμενο «απόμακρου κεφαλαίου»).
  3. Δημιουργία ενός ενιαίου, σύγχρονου και σταθερού θεσμικού πλαισίου που να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα . Μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση του νομικού πλαισίου και των διοικητικών διαδικασιών που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα. Φορολογικά κίνητρα για τα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.
  4. Συγκρότηση υπηρεσιών υποστήριξης για το πρώτο κρίσιμο στάδιο της έναρξης μιας επιχείρησης (κέντρα πληροφόρησης μιας στάσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες από κρατικούς και μη φορείς κ.α.).
 Η συνδυαστική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα συντελούσε στη δημιουργία ενός οικονομικού κλίματος περισσότερο φιλικού στους υποψήφιους επιχειρηματίες, επιτρέποντας στην υγιή επιχειρηματικότητα να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί στην ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Καραούλης Γεώργιος
    Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας Ο.Α.Ε.Δ.
    το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ στις 10/5/2012

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου