Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Πως η βρετανική κυβέρνηση θα ενισχύσει τους αγρότες της μετά το Brexit

Η δημοσίευση του νέου αγροτικού νομοσχεδίου της Μεγάλης Βρετανίας έθεσε επισήμως σε εφαρμογή το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για «πράσινο Brexit» στη γεωργία, τον κλάδο της οικονομίας που επηρεάζεται περισσότερο από την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ορίζοντας τους άξονες μιας φιλόδοξης πολιτικής που περιλαμβάνει επενδύσεις στο περιβάλλον και θέτει το μέγεθος της οικονομικής ενίσχυσης προς τους αγρότες σε άμεση συνάρτηση με την παροχή δημόσιων οφελών από τους τελευταίους, επιβραβεύοντάς τους για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διαφύλαξη της ποιότητας του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, την πρόληψη των πλημμυρών και, γενικότερα, τη διατήρηση του φυσικού τοπίου.

Καθώς οι άμεσες πληρωμές πρόκειται να «αποσυνδεθούν» από την απαίτηση εκμετάλλευσης της γης, το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για ορισμένους παλαιότερους αγρότες, ώστε να αποχωρήσουν από το επάγγελμα.

Το νέο μοντέλο πληρωμών θα σηματοδοτήσει την κατάργηση του καθεστώτος της τρέχουσας ΚΑΠ, σύμφωνα με το οποίο οι άμεσες ενισχύσεις να καταβάλλονται με βάση το μέγεθος της γης που καλλιεργούν οι αγρότες.

Αυτό θα συμβεί μετά την παρέλευση μιας επταετούς μεταβατικής περιόδου (σ.σ. 2021-2027), η οποία θα δώσει στους Βρετανούς αγρότες τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σταδιακά στις νέες συνθήκες.

Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση και η οικονομική στήριξη της νέας πολιτικής δεν επεκτείνεται σε ζητήματα δημόσιας υγείας, κάτι που σίγουρα δεν ηχεί καλά στα αφτιά των παραγωγών οπωροκηπευτικών, οι οποίοι αποτελούν μία από τις ομάδες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξή της.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ανθρώπινη υγεία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αγαθών που θα πρέπει να υποστηριχθεί από τον φορολογούμενο, παρά το αίτημα ενός ευρύτατου συνασπισμού ειδικών και επαγγελματιών στον τομέα της αγροδιατροφής και της δημόσιας υγείας, ώστε να είναι αυτή μια κορυφαία προτεραιότητα», αναφέρει ο Tom MacMillan, διευθυντικό στέλεχος του ιδρύματος Soil Association.

«Το νομοσχέδιο, επίσης, δεν αναφέρει τα φιλικά προς το κλίμα αγροτικά συστήματα, όπως η βιολογική γεωργία και η αγροδασοκομία, παρά τη συμβολή τους στους περιβαλλοντικούς στόχους», προσθέτει MacMillan, περιγράφοντας μερικά από τα σημαντικά κενά της πολιτικής.

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν και οι γαλακτοπαραγωγοί, καθώς θεωρούν ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει έλλειψη έμφασης σε μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

«Η κερδοφορία και η καινοτομία των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να συμβαδίζει με την παροχή δημόσιων αγαθών, ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και μετά το Brexit», τονίζει ο Paul Vernon, πρόεδρος της οργάνωσης Dairy UK.



Πηγές: ypaithros.gr / euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου