Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Οι τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας

To DLD Tel Aviv Innovation Festival φιλοξένησε πολλές και ενδιαφέρουσες ομιλίες στελεχών από μεγάλες εταιρείες, επενδυτές και Startups. Στο πρωινό πάνελ της 7ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις επενδύσεις και τα VCs συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των Landmark Ventures, Marker-LLC, Truffle Capital, Canaan Partners Israel. Catalyst Investments, Israel Growth Partner. Προς το τέλος της ομιλίας κάθε εκπρόσωπος έκανε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προβλέψεις του για το κοντινό τεχνολογικό και επενδυτικό μέλλον, το οποίο φυσικά θα επηρεάσει άμεσα και τη καθημερινότητά μας σε πολλά επίπεδα.

Τα αυτόνομα οχήματα είναι πολύ μακριά

Σε αυτή τη πρόβλεψη συμφώνησαν όλοι, λέγοντας ότι οι άνθρωποι και ειδικά οι οδηγοί δεν εμπιστεύονται την αυτόματη ή αυτόνομη οδήγηση των οχημάτων και δεν πρόκειται να την αποδεχτούν σύντομα τουλάχιστον. Το «σύντομα» είναι τα επόμενα πέντε χρόνια. Τότε βέβαια πρόκειται να εμφανιστούν τα πρώτα εμπορικά οχήματα με δυνατότητες αυτοματοποιημένης οδήγησης, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας και να παίζουμε παιχνίδια ή να διαβάζουμε εφημερίδα ενώ κυκλοφορεί σε μια μεγάλη πόλη σαν την Αθήνα.

Η τεχνολογία βέβαια εξελίσσεται γρήγορα και παράλληλα με τα μέσα αυτοματοποιημένης οδήγησης πάνω στα οχήματα θα πρέπει αυτή να συνεπικουρείται και από ένα ψηφιακό και διασυνδεδεμένο περιβάλλον πόλης συμπεριλαμβανομένων και όλων των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν δίπλα μας.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, το κάθε σύστημα αυτοματοποιημένης οδήγησης πρέπει να φτάσει στο 100% αξιοπιστίας, το 99% πολύ απλά δεν είναι αποδεκτό και σήμερα δεν είμαστε καν κοντά στο 99%. 

Για αυτό το λόγο μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε στα αυτοκίνητά μας εξελιγμένα συστήματα ADAS τα οποία προσφέρουν αυξημένη υποστήριξη και πληροφόρηση στον οδηγό έτσι ώστε να αποφύγει τις συγκρούσεις, όπως αυτά που ανακοίνωσε η Samsung με τις πρόσφατες επενδύσεις της.

Η VR και η AR θα προσθέσουν νέες διαστάσεις στον κόσμο γύρω μας 

Σχεδόν σε κάθε incubator και accelerator που επισκεφτήκαμε, αλλά και σε πολλά σημεία στο χώρο του DLD, υπήρχαν κράνη VR με πολλές εντυπωσιακές εφαρμογές. Μπορεί η τεχνολογία να είναι ακόμα ακριβή και δύσχρηστη (ενσύρματη) αλλά μέσα σε 1,5 έτος αναμένεται να αλλάξει δραματικά με φθηνά – ασύρματα κράνη VR. Ήδη η Microsoft έχει παρουσιάσει Hololens VR με τιμή γύρω στα 300 δολ. Ο χώρος της εκπαίδευσης, της διασκέδασης αλλά και τις ιατρική φροντίδας, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την φυσιοθεραπεία και την εκτέλεση ψυχομετρικών τεστ θα μας φέρουν τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στον ίδιο χώρο παίζει παιχνίδι και το Facebook, το οποίο έχει εξαγοράσει έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στο αντικείμενο, την Oculus. Η τηλεπαρουσία και η συναναστροφή μέσω VR, μέσω avatars ή και του κανονικού μας ψηφιακού εαυτού, είναι πολύ πιο κοντά απ όσο νομίζουμε.

Η επανάσταση στο χώρο της υγείας

Η χώρος της υγείας και της ιατρικής θα αλλάξει πολύ τα επόμενα χρόνια σε όλο το μήκος και πλάτος τους. Το MedTech είναι ένας πολύ δραστήριος επενδυτικά τομέας: τεχνολογίες που προσφέρουν καλύτερες απεικονιστικές διαγνώσεις, IoT στα νοσοκομεία για παρακολούθηση των ασθενών, συστήματα που ελέγχουν τα λάθη των γιατρών στις διαγνώσεις και συνταγογραφήσεις, απομακρυσμένες ιατρικές επισκέψεις και πράξεις, ρομποτική χειρουργική, προσωποποιημένα φάρμακα είναι μερικές από τις σημερινές υλοποιήσεις μόνο.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν στην διάγνωση, υποστήριξη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών θα έχουμε πολλά και θετικά αποτελέσματα σύντομα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, όπως το AIDS έχει γίνει μια χρόνια πάθηση, το ίδιο θα γίνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια με τον καρκίνο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις θα θεραπεύεται.
Με το επόμενο σύνορο να είναι το ανθρώπινο γήρας, που όλο και περισσότεροι επιστήμονες το θεωρούν ασθένεια και όχι φυσική εξέλιξη.

Οι παραδοσιακές επιστήμες θα μετασχηματιστούν

Νέα υλικά και μετά-υλικά θα εμπλουτίσουν και θα αλλάξουν τα δεδομένα σε πολλούς επιστημονικούς τομείς στη χημεία, στη βιολογία και αλλού. Το πρώτο παράδειγμα θα είναι τα βιο-υλικά τα οποία θα τοποθετούνται πάνω μας σε περιπτώσεις τραυματισμών και εγκαυμάτων ή και για ενίσχυση της αντοχής του σώματός μας.

Ο τραπεζικός τομέα θα είναι παρόν, δυνατός αλλά θα αλλάξει

To FinTech δεν πρόκειται να εξαφανίσει τον σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά θα το εξαναγκάσει να μετασχηματιστεί ψηφιακά και να γίνει πιο προσιτό, πιο ανθρώπινο, πιο φθηνό και πιο εύχρηστο για τον πολύ κόσμο.

Θα υπάρξει ενοποίηση στις υπηρεσίες SaaS και ασφάλειας

Προφανώς υπάρχει μια πληθώρα παρεμφερών και συμπληρωματικών υπηρεσιών στους δύο αυτούς τομείς και θα υπάρξει κάποιου είδους ενοποίηση, μέσω συμπράξεων και εξαγορών ακόμα και μεταξύ Startups.

To EdTech είναι ανερχόμενος τομέας

Αυτή τη πρόβλεψη την ακούσαμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στο Ισραήλ, ακόμα και από το στόμα του Jon Medved της OurCrowd. Η προσωποποιημένη εκπαίδευση των παιδιών θα είναι το επόμενο μεγάλο αντικείμενο.

H βιομηχανία των Startups θα είναι πιο διαφοροποιημένη

Αυτό έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε από σήμερα αφού ξεφεύγουμε από τα κλασικές ιντερνετικές υπηρεσίες και πάμε σε όλο και πιο καθετοποιημένες και ειδικευμένες υλοποιήσεις με την υποστήριξη IoT.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου