Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Πού πρέπει να εστιάζει ο αποτελεσματικός manager


«Κλειδί» για την αποτελεσματικότητα ενός manager είναι ο βαθμός συγκέντρωσής του. Ποια λάθη κάνουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων. Γιατί πρέπει να εστιάσουν στις αδυναμίες τους και σε καινούργια στοιχεία.

Ο δρ. Τζον Μάξγουελ, Αμερικανός ειδικός σε θέματα ηγεσίας και γνωστός συγγραφέας, θέτει το ερώτημα: Τι χρειάζεται ένας ηγέτης για να έχει την απαραίτητη συγκέντρωση ώστε να είναι αποτελεσματικός;

Τα «κλειδιά» είναι οι προτεραιότητες και η προσοχή. Ένας ηγέτης που ξέρει ποιες είναι οι προτεραιότητές του αλλά έχει έλλειψη συγκέντρωσης, ξέρει τι πρέπει να κάνει αλλά ποτέ δεν το
τελειώνει. Αν έχει συγκέντρωση αλλά όχι προτεραιότητες, είναι άριστος αλλά δεν προοδεύει. Όταν όμως μπορεί να χαλιναγωγεί και τα δύο, έχει τις δυνατότητες να κατορθώσει σπουδαία πράγματα.

Συναντάμε συχνά ανθρώπους σε ηγετικές θέσεις, που φαίνεται να ειδικεύονται σε πράγματα μικρής σημασίας. Δεν έχει νόημα αυτό. Το σημαντικό ερώτημα λοιπόν είναι: Πού πρέπει να κατευθύνετε τον χρόνο και την προσπάθειά σας; Για να βοηθηθείτε, χρησιμοποιήστε τον παρακάτω οδηγό:

  • Εστιάστε κατά 70% στα προτερήματα: Οι αποτελεσματικοί ηγέτες που φτάνουν στο όριο των δυνατοτήτων τους περνούν περισσότερο χρόνο εστιασμένοι σε εκείνα που κάνουν καλά, παρά σε εκείνα που κάνουν άσχημα. Ο ειδικός σε θέματα ηγεσίας Πίτερ Ντράκερ σημειώνει: «Το μεγάλο μυστήριο δεν είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν πράγματα στραβά, αλλά ότι κατά διαστήματα κάνουν μερικά πράγματα σωστά. Το μόνο πράγμα που είναι γενικό για όλους είναι η αναποτελεσματικότητα. Ένα προτέρημα είναι πάντα κάτι συγκεκριμένο. Κανένας δεν είπε ποτέ, για παράδειγμα, ότι ο μεγάλος βιολιστής Jascha Heifetz δεν μπορούσε να παίξει τρομπέτα εξίσου καλά!». Για να έχετε επιτυχία, συγκεντρωθείτε στα πλεονεκτήματά σας και αναπτύξτε τα. Εκεί είναι που πρέπει να διοχετεύσετε τον χρόνο, την προσπάθεια και τους πόρους σας.
  • Εστιάστε το 25% των προσπαθειών σας σε καινούργια πράγματα: Η ανάπτυξη ισοδυναμεί με την αλλαγή. Αν θέλετε να τα πάτε καλύτερα, πρέπει να συνεχίζετε να αλλάζετε και να βελτιώνεστε. Αυτό σημαίνει να ξανοιχτείτε σε νέους χώρους.
  • Εστιάστε το 5% των προσπαθειών σας στις αδυναμίες σας: Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει τελείως να δουλεύει σε τομείς όπου παρουσιάζει αδυναμία. Το «κλειδί» είναι να το κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι ηγέτες μπορούν να το κάνουν αυτό εξουσιοδοτώντας άλλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου